آیا افسردگی چاق‌ می‌کند؟

آیا افسردگی چاق‌ می‌کند؟

دو عامل افسردگی و چاقی تشدیدکننده یکدیگر هستند. کورتیزول را به نام هورمون استرس می‌شناسند که در شرایط استرس‌زا زیاد ترشح می‌شود. میزان بالای کورتیزول باعث چاقی شکمی و تجمع چربی دور کمر و افزایش اشتها می‌شود.

کد خبر : ۸۵۱۷۹
بازدید : ۲۲۹۲
فرادید | «افسردگی» و «چاقی» دو مشکل بزرگ جهانی هستند و مطالعات ژنتیک در مقیاس بزرگ نشان می‌دهد هم چنان‌که ارتباط میان این دو دشوار است، تفکیک کردن این دو نیز امکان‌پذیر نیست.

یافته‌های جدید محققان انگلیسی-استرالیایی نشان می‌دهد دو عامل افسردگی و چاقی تشدیدکننده یکدیگر هستند. آن‌ها می‌گویند افراد با مشخصات متابولیک مساعد برای افسردگی ازلحاظ ژنتیکی در وضعیت مشابه افراد مستعد چاقی هستند. این وضعیت در زنان بیشتر دیده می‌شود.

محققان دانشگاه Exeter انگلیس همراه با دانشگاه South Australia با بررسی دیتای پزشکی ۴۸ هزار بیمار افسرده و مقایسه آن با ۲۹۰ هزار کیس کنترل‌شده متوجه شدند که تأثیر روانی چاق شدن به‌احتمال‌زیاد باعث افسردگی می‌شود.

دکتر Jess Tyrrel مدیر این تحقیق می‌گوید: این نتایج بینشی عمیق در اختیار شما قرار می‌دهد تا به کاهش افسردگی کمک کنیم.

تحقیقات پیشین حکایت از این داشت که افسردگی اغلب در افراد چاق دیده می‌شود. اما مطالعات مشاهده شده قادر به نشان دادن اینکه آیا چاقی باعث افسردگی می‌شود، نبود. چراکه عوامل زیادی در این زمینه می‌توانند نقش داشته باشند. چاقی عامل خطر برای بروز برخی مشکلات است که چاقی می‌تواند یکی از آن‌ها باشد.

برخی دیگر معتقدند افسردگی نیز می‌تواند باعث چاقی شود.

افسردگی و چاقی یکدیگر را تشدید می‌کنند. چاقی می‌تواند باعث افسردگی شده و با بروز علائم افسردگی چاقی افزایش یابد.

یافته‌های این محققان در مجله International Journal of Epidemiology منتشرشده است.

چرا افسردگی باعث چاقی می شود؟

احتمالات زیادی وجود دارد اما یکی از اصلی ترین دلایل این است که افراد افسرده برای تسکین مشکلات روحی خود بیشتر غذا می خورند. محققان با این تئوری بررسی‌های خود را پیش بردند که در بین افراد چاق، تجمع چربی ها در ناحیه شکم به دلیل بالا بودن میزان کورتیزول است. کورتیزول در واکنش به استرس تولید می‌شود.

آیا افسردگی در چاق شدن ما تاثیر دارد؟

کورتیزول و تاثیر آن روی وزن

کورتیزول را به نام «هورمون استرس» می شناسند به خاطر اینکه در شرایط استرس زا به میزان زیادی ترشح می شود. محققان به این نتیجه رسیده اند که میزان بالای کورتیزول باعث چاقی شکمی و تجمع چربی در ناحیه دور کمر شده و در عین حال باعث کاهش حجم عضلات و تراکم استخوانی می شود.

باید بدانید که هورمون کورتیزول همچنین باعث افزایش میزان قند خون نیز می شود و به این ترتیب فشار خون را بالا برده و سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند. توجه داشته باشید که میزان بالای این هورمون برای سلامت عمومی بدن اصلا خوب نیست.

همچنین باید بدانید که میزان بالای کورتیزول باعث افزایش اشتها می‌شود تا بدن بعد از تحمل لحظات تنش زا بتواند انرژی از دست رفته را بازگرداند. برای همین هم افرادی که دچار استرس شده و ترشح کورتیزول آنها زیاد شده است بیشتر به سمت مصرف مواد غذایی گرایش پیدا می کنند. این افراد به خصوص غذاهای سرشار از گلوسید (قند) را بیشتر مصرف می کنند.

کاهش میزان کورتیزول

اگر افسرده هستید و اضافه وزنتان نیز به همین دلیل است بهتر است قبل از هر کاری به فکر کاهش میزان کورتیزول خود باشید. بهترین و طبیعی ترین روش برای این کار ورزش روزانه است. ورزش‌های سنگین‌تر برای کاهش وزن خوب است اما مشکل اینجاست که این گونه ورزش های سخت، طولانی مدت و انرژی بَر نیز باعث افزایش میزان کورتیزول می‌شود.

بهترین شیوه برای کاهش سطح کورتیزول این است که روزانه بیست دقیقه در هوای آزاد پیاده روی کنید. این کار باعث می شود که میزان هورمون استرستان کمتر شده و حال و هوایتان بهتر شود. همچنین باعث می شود که کالری های اضافی بسوزند و انباشته نشوند.

اختلال هیپوتالاموس و افزایش اشتها

بیماری افسردگی گاهی بر اثر فرایند‌های فیزیکی باعث افزایش وزن می‌شود، یعنی این بیماری از طریق اثر بر هیپوتالاموس مغز (مرکز کنترل خواب، اشتها و غرایز)، فعالیت‌های این قسمت را مختل می‌کند. این تغییرات می‌تواند سبب افزایش اشتها و سیری‌ناپذیری شود، بنابراین اشتهای برخی بیماران افسرده بسیار زیاد می‌شود و این افراد پس از مدتی افزایش وزن زیادی را تجربه خواهند کرد.
همچنین این بیماری می‌تواند تعادل هورمون‌ها را در بدن به‌هم بریزد مثلا هورمون کورتیزول بر اثر افسردگی بیشتر ترشح می‌شود. عدم مهار ترشح هورمون کورتیزول هم باعث چاقی‌های موضعی خصوصا در ناحیه شکم می‌شود.

«خوردن عاطفی» نتیجه افسردگی است

افسردگی اگر شدید باشد و به شکل بیماری بروز پیدا کند، می‌تواند باعث نوعی خوردن به‌نام «خوردن عاطفی» شود. برخی افراد به‌دلیل اینکه روش‌های چندانی برای حل مشکلات خود بلد نیستند از خوردن استفاده می‌کنند. به این معنا که این افراد در برخورد با مشکلات نمی‌دانند که چه عملکردی باید داشته باشند و یاد نگرفته‌اند در برخورد با مشکلات چطور عکس‌العمل نشان دهند. در‌نتیجه برای حل تمام مشکلات خود از یک روش که همان غذا خوردن است، بهره می‌گیرند.

این افراد آن‌قدر غذا می‌خورند تا به احساس بهتری برسند. در حقیقت این افراد پس از شکست عاطفی یا یک اتفاق ناگوار، دچار پیامد‌های وابستگی می‌شوند، رفتار‌های کودکانه از خود بروز می‌دهند و به اصطلاح به دوران کودکی بازمی‌گردند.
این افراد غر می‌زنند، گریه می‌کنند، خودخواه، بی‌طاقت و آسیب‌پذیر می‌شوند و... یعنی دقیقا همان رفتار‌هایی که در دوران کودکی از خود بروز می‌داده‌اند. برای کسب آرامش نیز مثل دوران کودکی که با تغذیه (از پستان مادر) آرام می‌شدند، باز هم به‌دنبال غذا خوردن و کسب آرامش از این طریق بر می‌آیند.
آیا افسردگی در چاق شدن ما تاثیر دارد؟

آیا غذا خوردن باعث احساس بهتر می‌شود؟

شاید گفته شود که غذا خوردن احساس بهتری به این افراد می‌دهد، اما در حقیقت این کار نوعی مسکن موقتی و تاثیر آن ناچیز است. چیزی شبیه مصرف مواد‌مخدر اتفاق می‌افتد. غذا خوردن ممکن است به‌طور لحظه‌ای حال افسرده‌ها را بهتر کند، اما این یک احساس حقیقی نیست. اتفاقا این پرخوری می‌تواند پس از مدتی احساس تنش هم در فرد ایجاد کند؛ یعنی دقیقا بدتر شدن وضعیت عاطفی فرد؛ بنابراین برای حل این معضل، افسردگی باید درمان شود نه اینکه از مسکن برای بهبود حال آن‌هم به‌طور موقت استفاده شود.

افسردگی فعالیت بدنی را کاهش می‌دهد

افراد افسرده، بی‌حوصله و بی‌انرژی بوده و از حرکت کردن و فعالیت فراری هستند. افراد افسرده معمولا عادت پیاده‌روی و ورزش را کنار می‌گذارند و خانه‌نشین می‌شوند. همین باعث می‌شود که تحرک و جنب‌و‌جوش بدنی کاهش پیدا کند و سوخت‌و‌ساز کالری کمتر شود، بنابراین کالری اضافی به شکل چربی و اضافه‌وزن خود را نشان خواهد داد. تصور کنید یک فرد افسرده که فعالیت بدنی کمی دارد، اشتهای زیادی هم داشته باشد و به پرخوری دچار شده باشد، در این حالت مشکل دو چندان خواهد بود.

افسرده‌ها چه کنند که چاق نشوند؟

روان‌درمانی که شامل درمان شناختی و رفتاری می‌شود تا حد زیادی برای افراد افسرده کمک‌کننده است. در حقیقت این نوع درمان به افراد کمک می‌کند افسردگی را درمان کنند و به‌دنبال آن اضافه‌وزن خود را اصلاح کنند. افسرده‌هایی که دچار اضافه‌وزن می‌شوند ابتدا باید تمرکز خود را بر درمان افسردگی بگذارند و بعد از آن سراغ درمان چاقی بروند. این افراد تا زمانی که از افسردگی رنج می‌برند، نمی‌توانند به وزن دلخواه خود برسند.

پس از درمان افسردگی و چاقی، باز هم همه چیز تمام نمی‌شود. پس از این مراحل باید در جلسات آموزشی دیگری نیز شرکت کنند که انواع روش‌های حل مسئله را بیاموزند. در این صورت در برخورد با مشکلات دیگر می‌توانند راه‌حل منطقی و مناسبی یافته و از روش‌های نادرستی مثل خوردن دور شوند. وقتی مشکلات به شکل صحیح حل و فرد به مهارت حل مسئله مجهز شود، دیگر نیازی ندارد به روش‌های کسب آرامش نامناسب متوسل شود.
۱
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید