آیا افسردگی چاق میکند؟
دو عامل افسردگی و چاقی تشدیدکننده یکدیگر هستند. کورتیزول را به نام هورمون استرس میشناسند که در شرایط استرسزا زیاد ترشح میشود. میزان بالای کورتیزول باعث چاقی شکمی و تجمع چربی دور کمر و افزایش اشتها میشود.
یافتههای جدید محققان انگلیسی-استرالیایی نشان میدهد دو عامل افسردگی و چاقی تشدیدکننده یکدیگر هستند. آنها میگویند افراد با مشخصات متابولیک مساعد برای افسردگی ازلحاظ ژنتیکی در وضعیت مشابه افراد مستعد چاقی هستند. این وضعیت در زنان بیشتر دیده میشود.
محققان دانشگاه Exeter انگلیس همراه با دانشگاه South Australia با بررسی دیتای پزشکی ۴۸ هزار بیمار افسرده و مقایسه آن با ۲۹۰ هزار کیس کنترلشده متوجه شدند که تأثیر روانی چاق شدن بهاحتمالزیاد باعث افسردگی میشود.دکتر Jess Tyrrel مدیر این تحقیق میگوید: این نتایج بینشی عمیق در اختیار شما قرار میدهد تا به کاهش افسردگی کمک کنیم.
تحقیقات پیشین حکایت از این داشت که افسردگی اغلب در افراد چاق دیده میشود. اما مطالعات مشاهده شده قادر به نشان دادن اینکه آیا چاقی باعث افسردگی میشود، نبود. چراکه عوامل زیادی در این زمینه میتوانند نقش داشته باشند. چاقی عامل خطر برای بروز برخی مشکلات است که چاقی میتواند یکی از آنها باشد.
برخی دیگر معتقدند افسردگی نیز میتواند باعث چاقی شود.
افسردگی و چاقی یکدیگر را تشدید میکنند. چاقی میتواند باعث افسردگی شده و با بروز علائم افسردگی چاقی افزایش یابد.
یافتههای این محققان در مجله International Journal of Epidemiology منتشرشده است.
چرا افسردگی باعث چاقی می شود؟
احتمالات زیادی وجود دارد اما یکی از اصلی ترین دلایل این است که افراد افسرده برای تسکین مشکلات روحی خود بیشتر غذا می خورند. محققان با این تئوری بررسیهای خود را پیش بردند که در بین افراد چاق، تجمع چربی ها در ناحیه شکم به دلیل بالا بودن میزان کورتیزول است. کورتیزول در واکنش به استرس تولید میشود.
کورتیزول و تاثیر آن روی وزن
کورتیزول را به نام «هورمون استرس» می شناسند به خاطر اینکه در شرایط استرس زا به میزان زیادی ترشح می شود. محققان به این نتیجه رسیده اند که میزان بالای کورتیزول باعث چاقی شکمی و تجمع چربی در ناحیه دور کمر شده و در عین حال باعث کاهش حجم عضلات و تراکم استخوانی می شود.
باید بدانید که هورمون کورتیزول همچنین باعث افزایش میزان قند خون نیز می شود و به این ترتیب فشار خون را بالا برده و سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند. توجه داشته باشید که میزان بالای این هورمون برای سلامت عمومی بدن اصلا خوب نیست.
همچنین باید بدانید که میزان بالای کورتیزول باعث افزایش اشتها میشود تا بدن بعد از تحمل لحظات تنش زا بتواند انرژی از دست رفته را بازگرداند. برای همین هم افرادی که دچار استرس شده و ترشح کورتیزول آنها زیاد شده است بیشتر به سمت مصرف مواد غذایی گرایش پیدا می کنند. این افراد به خصوص غذاهای سرشار از گلوسید (قند) را بیشتر مصرف می کنند.
کاهش میزان کورتیزول
اگر افسرده هستید و اضافه وزنتان نیز به همین دلیل است بهتر است قبل از هر کاری به فکر کاهش میزان کورتیزول خود باشید. بهترین و طبیعی ترین روش برای این کار ورزش روزانه است. ورزشهای سنگینتر برای کاهش وزن خوب است اما مشکل اینجاست که این گونه ورزش های سخت، طولانی مدت و انرژی بَر نیز باعث افزایش میزان کورتیزول میشود.
بهترین شیوه برای کاهش سطح کورتیزول این است که روزانه بیست دقیقه در هوای آزاد پیاده روی کنید. این کار باعث می شود که میزان هورمون استرستان کمتر شده و حال و هوایتان بهتر شود. همچنین باعث می شود که کالری های اضافی بسوزند و انباشته نشوند.
اختلال هیپوتالاموس و افزایش اشتها
«خوردن عاطفی» نتیجه افسردگی است
این افراد آنقدر غذا میخورند تا به احساس بهتری برسند. در حقیقت این افراد پس از شکست عاطفی یا یک اتفاق ناگوار، دچار پیامدهای وابستگی میشوند، رفتارهای کودکانه از خود بروز میدهند و به اصطلاح به دوران کودکی بازمیگردند.
آیا غذا خوردن باعث احساس بهتر میشود؟
افسردگی فعالیت بدنی را کاهش میدهد
افسردهها چه کنند که چاق نشوند؟
پس از درمان افسردگی و چاقی، باز هم همه چیز تمام نمیشود. پس از این مراحل باید در جلسات آموزشی دیگری نیز شرکت کنند که انواع روشهای حل مسئله را بیاموزند. در این صورت در برخورد با مشکلات دیگر میتوانند راهحل منطقی و مناسبی یافته و از روشهای نادرستی مثل خوردن دور شوند. وقتی مشکلات به شکل صحیح حل و فرد به مهارت حل مسئله مجهز شود، دیگر نیازی ندارد به روشهای کسب آرامش نامناسب متوسل شود.