فرادید| نقشه مترو تهران در سال 1400 به توجه به کسری بودجه، شیوع کرونا و عدم تامین منابع مالی برای تکمیل ایستگاههای باقیمانده و تامین قطار احتمالا تغییر آنچنانی نخواهد داشت. با این حال در صورت تکمیل ایستگاه و تامین قطار بعید به نظر میرسد که تعداد ایستگاههای افتتاحی در سال آینده به تعداد انگشتان یک دست برسد.
اولین باری که در ایران حرف از حمل و نقل ریلی برای تردد درون شهری به میان آمد احتمالا به زمان ناصرالدین شاه قاجار بازمیگردد در آن زمان امتیاز ساخت تراموای شهری از جمله نکات پیش بینی شده در امتیاز نامهیی بود که «بارون یولیوس دو رویتر» در سال ۱۲۵۱ هجری خورشیدی روی کاغذ آورد. البته امتیازنامه استعماری رویتر پیش از اجرا به دلیل اعتراضات داخلی و مخالفت روسها باطل شد.
حدود پنجاه سال بعد، ناصرالدین شاه در جریان آخرین سفر خود به فرنگ درسال ۱۳۰۶ ه. ق با دیدن ترافیک شهری فرنگیان و استفاده آنان از واگنهایی در داخل شهر که به جای ماشین بخار از اسب برای کشیدن آن استفاده میشد به فکر وارد کردن این وسیله نقلیه عمومی در تهران افتاد. او با یک شرکت بلژیکی قراردادی برای ساخت واگن اسبی در تهران بست و آن شرکت نیز در اندک زمانی با انتقال ریلها و واگنهای آن به ایران اولین وسائل نقلیه ریلی شهری را به تهران آوردند. این واگنها روی ریلهایی به عرض کمتر از یک متر که بر سطح زمین نصب شده بودند با دو تا چهار اسب (بسته به شیب خیابانها) کشیده میشدند و مردم میتوانستند از دروازه شهری ری تا باغشاه (میدان حُر امروزی) با آن سفر کنند.
اما نخستین برنامهریزیها برای بنیانگذاری متروی کنونی تهران به سال ۱۳۵۰ بازمیگردد. در مهر سال ۱۳۵۳ مطالعات مربوط به حل مشکلات ترافیک، مترو تهران توسط شرکتهای مشاور خارجی از جمله سوفرتو منتج به پیشنهاد سیستم اتوبان مترو (با ۷ خط) شد.
ایستگاه هایی که در حال حاضر غیر فعال هستند.
خط ۱ | خط تجریش-کهریزک
این خط از تجریش در شمال تهران آغاز شده و به کهریزک در جنوب تهران ختم میشود. رنگ این خط قرمز است و در ایستگاه شهید بهشتی با خط ۳، در ایستگاه دروازه دولت با خط ۴ و در ایستگاه میدان امام خمینی با خط ۲ تعویض خط دارد. از خط یک همچنین میتوانید برای رسیدن به فرودگاه امام خمینی و شهر پرند استفاده کنید. این خط ۳۹ کیلومتر طول دارد و مجموع زمان مسافرت در خط یک در حدود ۷۲ دقیقه است.
شروع ساعت کاری: ۰۵:۳۰
اتمام ساعت کاری: ۲۲:۳۰
این خط از صادقیه در غرب تهران آغاز میشود و در پایان به ایستگاه فرهنگسرا میرسد. رنگ مورد استفاده این خط آبی پررنگ است و از سمت ایستگاه صادقیه به متروی کرج وصل شده است. این خط در ایستگاههای شادمان و دروازه شمیران با خط ۴، ایستگاه نواب صفوی با خط ۶ و امام خمینی با خط ۱ تعویض خط دارد. مسافرت در خط ۲۵ کیلومتری صادقیه به فرهنگسرا در حدود ۴۷ دقیقه طول میکشد.
شروع ساعت کاری: ۰۵:۳۰
اتمام ساعت کاری: ۲۲:۳۰
این خط از ایستگاه آزادگان در جنوب تهران شروع میشود و به ایستگاه قائم در شمال شرق تهران میرسد. رنگ مورد استفاده این خط آبی کمرنگ است. این خط در ایستگاه شهید بهشتی با خط ۱، ایستگاه تئاتر شهر با خط ۴ و ایستگاه مهدیه با خط ۶ تعویض خط دارد. مسافت خط سه، ۳۳ کیلومتر است و قطارهای مترو این راه را در زمان ۶۳ دقیقه طی میکنند.
شروع ساعت کاری: ۰۵:۳۰
اتمام ساعت کاری: ۲۲:۳۰
این خط از ایستگاه ارم سبز در غرب تهران آغاز شده و به ایستگاه کلاهدوز در شرق ختم میشود. رنگ مورد استفاده این خط زرد است و در ایستگاه دروازه دولت با خط ۱، ایستگاههای دروازه شمیران و شادمان با خط ۲ و تئاتر شهر با خط ۳ تعویض خط دارد. در ضمن با استفاده از این خط میتوانید به فرودگاه مهرآباد دسترسی پیدا کنید. مسافت خط چهار، ۲۱ کیلومتر است و ۴۳ دقیقه طول میکشد تا یک نفر از ایستگاه ابتدایی به ایستگاه انتهایی برسد.
شروع ساعت کاری: ۰۵:۳۰
اتمام ساعت کاری: ۲۲:۳۰
این خط از صادقیه در تهران شروع و به ایستگاه گلشهر در استان البرز میرسد و با رنگ سبز شناخته میشود. این خط در ایستگاه ارم سبز با خط ۴ و ایستگاه صادقیه با خط ۲ تعویض خط دارد. خط پنج، ۴۵ کیلومتر طول دارد و در مجموع زمان مسافرت در این خط در حدود ۵۷ دقیقه است.
تعدادی از قطارهای خط ۵ به صورت تندرو از کرج (ایستگاه گلشهر) به تهران (ایستگاه صادقیه) و برعکس، مسافران را بین دو این شهر جابهجا میکنند. این قطارها ساعت حرکت مشخص و دقیقی دارند و مسافران میتوانند زمان رفت و آمدشان را با آنها تنظیم کنند. با استفاده از این لینک پی دی اف میتوانید از ساعت دقیق حرکت این قطارها مطلع شوید.
این خط از حرم شاه عبدالعظیم آغاز شده و پس از طی یک مسیر جنوب به شمال در ایستگاه متروی شهدای هفده شهریور با خط هفت، در ایستگاه متروی میدان شهدا با خط چهار، در امام حسین با خط دو، در ایستگاه متروی شهدای هفت تیر با خط یک در ایستگاه متروی میدان ولیعصر با خط سه و در ایستگاه متروی دانشگاه تربیت مدرس با خط هفت تقاطع خواهد داشت و سپس به سمت غرب امتداد مسیر داده و به محدوده شمال غربی تهران خواهد رسید.
این خط که با رنگ بنفش از ایستگاه نواب صفوی شروع میشود و با گذشتن از ایستگاههای رودکی، کمیل، بریانک و هلال اهمر به ایستگاه مهدیه میرسد. بسیاری از ایستگاههای خط ۷ هنوز افتتاح نشده و در حال ساخت هستند. این خط در ایستگاه نواب صفوی با خط ۲ و در ایستگاه مهدیه با خط ۳، خط عوض میکند. مسافت فعلی این خط، ۱۰ کیلومتر است و طی کردن آن ۱۰ دقیقه زمان میبرد.
شروع ساعت کاری: ۰۵:۳۰
اتمام ساعت کاری: ۲۲:۳۰
خط فرودگاه مهرآباد، خط فرعیِ خط ۴ متروی تهران است که از ایستگاه بیمه انشعاب پیدا میکند و دو ایستگاه دارد. ایستگاههای پایانه ۱ و ۲ فرودگاه مهرآباد و پایانه ۳ و ۴ فرودگاه مهرآباد که امکان دسترسی به بخشهای مختلف این فرودگاه را برای شما فراهم میکند. مسافت این خط ۲.۵ کیلومتر است و زمان مسافرت آن ۵ دقیقه برآورد شده است.
شروع ساعت کاری: ۰۵:۳۷
اتمام ساعت کاری: ۲۲:۳۰
خط فرودگاه امام خمینی، خط فرعیِ خط ۱ متروی تهران است و از ایستگاه شاهد-باقرشهر انشعاب پیدا میکند. این خط شامل ایستگاههای نمایشگاه آفتاب، واوان، فرودگاه امام خمینی و شهر پرند میشود. طول این خط ۳۱ کیلومتر است و طی آن به ۳۵ دقیقه زمان نیاز دارد.
شروع ساعت کاری: ۰۶:۱۰
اتمام ساعت کاری: ۲۰:۴۵
خط یک متروی تهران، که احتمالا طولانیترین خط هم است، با رنگ قرمز روی نقشه مترو دیده میشود. خط یک، شمال تهران را با ۲۹ ایستگاه، به جنوب آن وصل میکند. در ادامه ایستگاههای خط ۱ مترو تهران و ساعات کاری خط یک را بخوانید.
اگر در ایستگاه اول خط یک سوار و در ایستگاه آخر پیاده شوید، حدودا ۷۰ دقیقه طول خواهد کشید تا این ۳۷.۵ کیلومتر را با مترو طی کنید.
خط دو مترو تهران که شاید پرترددترین خط هم باشد، با رنگ آبی پررنگ روی نقشه دیده میشود. خط دو با ۲۲ ایستگاه، از شرق به غرب کشیده شده است. حالا بیایید ایستگاههای خط دو و ساعات کاری آن را بدانیم:
خط سه مترو که با رنگ آبی کمرنگ روی نقشه است، مسیر شمال تا جنوب تهران و برعکس آن را با ۲۴ ایستگاه طی میکند. ایستگاههای خط سه را بشناسید:
خط ۴ متروی تهران: خط شهید کلاهدوز – ارم سبز
خط چهار متروی تهران با رنگ زرد نشان داده میشود و جز خطوط پرتردد هم است. یادتان باشد که این خط، یک انشعاب به سمت فرودگاه مهرآباد هم دارد. بیایید ۱۹ ایستگاه خط چهار را بشناسیم:
خط پنج متروی تهران که سبز رنگ است، با ۱۱ ایستگاه، گلشهر را به صادقیه تهران وصل میکند. ایستگاههای خط پنج موارد زیر است:
خط ۶ متروی تهران: خط دولت آباد – امام حسین
خط شش مترو که صورتی رنگ است، از خطوط تازه تاسیس شده است و فقط چهار ایستگاه آن فعال هستند:
خط ۷ متروی تهران: خط بسیج – میدان صنعت
این خط بنفش رنگ که نسبتا تازه تاسیس شده، با ۱۰ ایستگاه در حال فعالیت است. ایستگاههای خط هفت متروی تهران اینهاست:
این خط در حقیقت یک انشعاب از خط ۱ (تجریش – کهریزک) است و در کل سه ایستگاه دارد:
این خط زرد رنگ هم انشعابی از خط چهار است که در کل سه ایستگاه دارد: