۴ اثر مادامالعمر کرونا بر کسبوکارها
اکنون که به دنبال الزامات کرونا، شیوه دورکاری متداول شده است، کارکنان همچنان آن را دنبال خواهند کرد. انتظار میرود که کسبوکارها هم برای جذب مستعدترین کارکنان، این فرصت را برای آنها فراهم کنند.
همهگیری ادامهدار کرونا، تقریبا تمام ابعاد زندگی ما را تغییر داده است. زندگی در سال ۲۰۲۰ از شیوه کار یا محل کار تا شکل ارتباط ما با دوستان و خانواده را به شکلی پیشبینی نشده تغییر داد. درحالیکه برخی از این تغییرات موقتی هستند، اما پیشبینی میشود حتی پس از پایان کرونا نیز ادامه خواهند یافت.
در این مقاله به بررسی ۴ جنبهای از کسبوکار میپردازیم که کرونا باعث تغییر دائمی آنها خواهد شد. در ادامه متوجه خواهید شد که بهعنوان یک مالک کسبوکار، مشتری یا کارآفرینی بلندپرواز باید انتظار چه تغییراتی را داشته باشید.
۱- افزایش فرصتهای دورکاری
دورکاری علاوه بر مزایای سلامتی و ملاحظات ایمنی در شرایط کنونی، مزیتهای دیگری هم دارد که احتمال ادامهدار شدن آن را افزایش میدهد. براساس مجموعه آمارهایی که پاملا بامپ، کارشناس افزایش مخاطبان و روزنامهنگار هاب اسپات و انتشارات کسبوکار هاروارد منتشر کرده است، دورکاری میتواند برای هر دو گروه کارفرمایان و کارکنان آنها مفید باشد:
* ۸۳ درصد از کارکنان در نظرسنجی گفتهاند که فرصتهای دورکاری رضایت شغلی آنها را افزایش میدهد.
* ۷۲ درصد از استخدامکنندگان گفتهاند که انعطافپذیری ناشی از دورکاری، اهمیت روزافزونی در استراتژیهای استخدامی آنها میگذارد.
* ۷۷ درصد از کارکنان دورکار عنوان کردهاند که بهرهوری آنها با کار از خانه، افزایش مییابد.
* کسبوکارها به ازای دورکار شدن هر کدام از کارکنان خود، سالانه ۱۱ هزار دلار صرفهجویی را تجربه خواهند کرد.
همانطور که میبینید، دورکاری منافع مختلفی برای کارکنان و کارفرمای آنها بهدنبال دارد؛ از کاهش هزینهها و کاهش اتلاف زمان در رفتوآمد تا افزایش بهرهوری و تمایل کارکنان به حفظ شغل خود. البته پیش از همهگیری کرونا هم سالها درباره انعطافپذیری و افزایش فرصتهای دورکاری برای کارکنان صحبت میشد.
اکنون که به دنبال الزامات کرونا، این شیوه کار متداول شده است، کارکنان همچنان آن را دنبال خواهند کرد. انتظار میرود که کسبوکارها هم برای جذب مستعدترین کارکنان، این فرصت را برای آنها فراهم کنند. با این حال، بهعنوان یک مالک کسبوکار یا تصمیمگیرنده آن، همواره پیش از تصمیمگیری باید تمام جوانب را در نظر بگیرید.
۲- افزایش چالشهای دورکاری
* فاصله افتادن بین کارکنان و فرهنگ سازمانی
* فقدان ارتباطات و هماهنگی
* منزوی شدن کارکنان
* فرسودگی شغلی
* بروز عوامل حواسپرتی و وقفه کار در خانه
* مشکلات سختافزاری و فناوری
البته فارغ از آنکه تیم شما در خانه کار میکنند یا دفتر شرکت، با چالشهای مختلفی مواجه خواهید شد. درحالیکه دورکاری چالشهای خاص خود را دارد، بهخاطر داشته باشید که راههایی برای گذر از آنها هم وجود دارد.
برای شروع به حل چالشهای دورکاری، میتوانید به ایدههای خلاقانه زیر توجه کنید:
* برای بازگرداندن ارتباطات و هماهنگیها به سطح ایدهآل، اطمینان یابید که از ابزارهای پیامرسان، مدیریت پروژه و کنفرانس ویدئویی بهخوبی استفاده میکنید. استفاده از این ابزارها (که به لطف پیشرفتهای فناوری تعدادشان هم کم نیست) باعث تاکید بر اهمیت ارتباطات میشود و میتوانید اطمینان یابید که تمام اعضای یک تیم، با یکدیگر هماهنگ هستند.
* برای مقابله با انزوای کارکنان، دیدارهایی ماهانه در نظر بگیرید (یا با ملاحظات بهداشتی یا از طریق کنفرانس ویدئویی). برای آنها حق غذا و نوشیدنی در نظر بگیرید و گفتگوهایی جذاب و غیرکاری داشته باشید.
* برای جلوگیری از فرسودگی شغلی، یک تعادل سالم بین کار و زندگی اعضای تیم خود ترویج کنید. کار از خانه به معنای حضور دائمی کارکنان در سرکار نیست. از آنها انتظار نداشته باشید که بعد از ساعات اداری به وظایف شغلیشان بپردازند. همچنین مرخصیهای با حقوق و مرخصیهای استعلاجی را همچنان برای آنها در نظر بگیرید.
امید داریم که این پیشنهادها به انطباق با چالشهای کار در دوران حاضر کمک کند.
۳- انطباق با فناوری تبدیل به یک الزام میشود
بهعنوان یک کارآفرین، ممکن است به بررسی این موضوع بپردازید (البته اگر هنوز شروع نکردهاید) که چگونه میتوانید خدمات خود را برای کاربران آنلاین هم ارائه دهید. بهعنوان مثال، اگر یک مدیر املاک هستید، ممکن است تصمیم بگیرید به جای نشان دادن فیزیکی املاک به متقاضیان، تورهای مجازی بازدید برگزار کنید.
موضوع دیگری که درباره فناوریها باید ذکر شود، این است که همزمان با افزایش استفاده ما از آنها، نیاز به تمهیدات امنیتی بیشتری خواهیم داشت. تعداد کسبوکارهایی که خدمات تامین امنیتی سایبری را انجام میدهند، روز به روز افزایش مییابد و به محافظت از اطلاعات شخصی و مالی ما کمک خواهند کرد. اگر مالک یک کسبوکار هستید، باید به افزایش امنیت سایبری کسبوکار خود هم بیندیشید.
۴- برنامهریزی بحرانی مهمتر از همیشه شده است
برخی از برنامههای اولیه پیشنهادی از این قبیلاند:
* برنامههای مالی اضطراری و ایجاد یک صندوق برای روز مبادا.
* برنامهریزی و پیشنگری درباره اینکه رویههای متداول کسبوکار در صورت بروز یک بحران، چگونه میتوانند تغییر کنند.
* برنامهریزی برای شرایطی که سلامت شما به خطر افتاده است.
سخن پایانی
این مقاله، تنها پیشنهادهایی برای انطباق بیشتر شما با شرایط موجود است و در نهایت میزان چابکی، انعطافپذیری و سطح خلاقیت و نوآوری کسبوکار شما است که میزان موفقیت در بحران کنونی و بحرانهای آینده را تعیین میکند.