هوشنگ ظریف؛ مرد خاص موسیقی ایران
ظریف بعدها وارد هنرستان موسیقی شد. در همان هنرستان بود که با همسر آیندهاش پروین صالح، نوازنده ویولن و قیچک آشنا میشود.
یک سال از خاموشی ساز هوشنگ ظریف میگذرد؛ نوازندهای کمنظیر که چند دهه بهعنوان تکنواز تار، در ارکسترهای سازمان ملی، وابسته به وزارت فرهنگ و هنر، در سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران به اجرای موسیقی مشغول بود و اجراهای بسیاری با خوانندگان سرشناسی نظیر نادر گلچین، عبدالوهاب شهیدی و محمدرضا شجریان داشت.
وی که متولد ۱۳۱۷ بود در گفتوگویی درباره آشناییاش با موسیقی تعریف کرده است: «زمانی که در مقطع دبستان درس میخواندم یک واحد درسی به نام سرود و موسیقی داشتیم و هفتهای دو ساعت موسیقی و شیوههای نتنویسی را میآموختیم و صبحها سر صف سرود «ای ایران» را که از مجموع آموختههای درس موسیقی بود، میخواندم. از همان دوران بود که شناخت نسبی به هنر موسیقی پیدا کردم و همین آشنایی باعث شد که در آیندهای نه چندان دور به موسیقی علاقه پیدا کنم.»
در ارکستر استاد پایور هم ویولا (ویولن آلتو) مینواختند. به هر حال ما باهم آشنا شدیم و ازدواج کردیم. یادم هست که در آن زمان ما نسبت به دخترانی که در هنرستان تحصیل میکردند، غیرت و تعصب داشتیم و در خارج از هنرستان اگر کسی به آنها حرفی میزد یا مزاحم آنها میشد، با آنها برخورد میکردیم تا پا به فرار بگذارند.»
ظریف در ایام هنرستان با استادان برجستهای آشنا شد که تاثیر زیادی در زندگیاش داشتند. وی میگوید: «واقعا زندهیاد خالقی مرد یگانهای بودند و شاگردان هنرستان را مثل بچههای خودشان دوست داشتند. مخصوصا به من و همسرم بسیار علاقهمند بودند.
استاد علیاکبرخان شهنازی هم مردی بسیار افتاده و درعین حال قدرتمند بودند. حدود سال ۴۲ هنرستان شامل دو طبقه بود. من در طبقه بالای ساختمان درس میدادم و زمانی که زمان درس گرفتن خودم میشد، استاد یکی از شاگردان را میفرستادند که به طبقه پایین بروم و درس خودم را بگیرم.
این منش استادان در استاد ظریف نیز تاثیر گذاشت تا آنجا که دوستان و شاگردان او نیز با همان خصوصیات از او یاد میکنند.
در آن زمان آقای پایور به دنبال کسی بودند که نتهای ارکستر را برایشان بنویسد و بتواند آن نتها را برای ساز آلتو و کلارینت انتقال دهد؛ به همین دلیل با آقای دهلوی صحبت کردند که ایشان گفتند علی رهبری میتواند این کار را انجام دهد. البته به یاد دارم آقای فرامرز پایور (نوازنده سنتور) گفتند که من سن کمی دارم و کوچک هستم، ولی آقای حبیبالله بدیعی موسیقیدان و نوازنده ویولن گفتند که من میتوانم این کار را انجام دهم.
حمید متبسم، نوازنده شناخته شده تار و از شاگردان ظریف نیز دوران هنرستان را اینگونه به خاطر میآورد: «باحوصله و متانت، ملودیها را میشنید و تصحیح میکرد. آرام و خوش اخلاق بود. تا امروز نیز جز نیکی درباره او نشنیدهام. آنقدر خوبی داشت که همه همکلاسیهای هنرستان واله اش بودند. بعضیها از بوتیکی که او لباس میخرید، هم رنگ و هم فرم او لباس میخریدند و مانند او سخن میگفتند و رفتار میکردند.
هوشنگ ظریف در ۱۷ اسفند ۱۳۹۸ در سن ۸۱ سالگی به علت ایست قلبی درگذشت.