احیای برجام به پیچ آخر رسیده است؟
گرچه بیشتر اعضای کمیسیون اقدام مشترک نسبت به روند مذاکرات احیای برجام ابراز خوش بینی میکنند. اما ایران و آمریکا کماکان معتقدند که بخش اصلی اختلافها باقی مانده است. عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه دراین رابطه میگوید که مذاکرات به نقطهای رسیده که برخی مسائل کلیدی هنوز در آن باقی مانده و باید در مورد آنها تصمیم گیری شود.
به گزارش فرادید؛ با وجود اینکه دور ششم مذاکرات احیای برجام قرار است در هفته جاری برگزار شود، برخی اعضا پیش بینی میکنند که این آخرین دور مذاکرات برای بازگشت تمامی طرفین به برجام باشد. میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در سازمانهای بین المللی در وین درباره برگزاری دور بعدی مذاکرات احیای توافق هستهای در وین در صفحه توییترش نوشت: «آیا این دور آخر خواهد بود؟ هیچ کسی نمیداند، اما تمامی مذاکره کنندگان امیدوارند که این طور باشد.»
در این میان جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سخنانی با اشاره به پیشرفت در گفتگوها تاکید کرد، اما مذاکرات در زمینه برخی مسائل از جمله توالی دقیق اقداماتی که باید انجام شوند، تنگاتنگ هستند.البته پیشتر نیز هایکو ماس، وزیر امورخارجه آلمان گفته بود که گفتگوهای وین در مورد احیای کامل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در مرحله پایانی قرار دارد.
علاوه بر این، وزیرخارجه چین نیز در این راستا گفته که مذاکرات وین در مرحله نهایی است و طرفها نیازمند بهکارگیری تلاشهای مضاعف برای بازگشت به توافق هستهای هستند.
وانگ یی وزیرخارجه چین در نشست خلعسلاح ژنو با تاکید بر اینکه اقدامات یکجانبه آمریکا، دلیل اصلی مشکلات بر سر برنامه هستهای ایران است گفت: «برای احیای برجام، لغو تحریمهای ضدایران نخستین اقدامی است که قاعدتا آمریکا باید اتخاذ کند.»
مذاکرات احیای توافق هستهای از اواسط فروردین ماه میان اعضای کمیسیون مشترک برجام درباره احیای توافق هستهای در وین و با حضور آمریکا در مقر مذاکرات دنبال میشود.
در آستانه احیای برجام یا پیچیده شدن مذاکرات؟!
او همچنین گفته که ما هفته آینده دور جدید مذاکرات را آغاز خواهیم کرد و امیدواریم که در موضوعات مختلف پیشرفت داشته باشیم، ولی درباره اینکه دور آخر مذاکرات باشد یا خیر، قضاوت زود است. البته اختلاف نظرها درباره مسائل جدید نیست، در واقع اختلاف نظر در خصوص موضوعهایی اصلی در ارتباط با نحوه بازگشت طرفین به توافق است.
در این میان آمریکاییها روند مذاکرات را پیچیده ارزیابی میکنند و معتقدند که رسیدن به توافق قابل پیش بینی نیست.
در این رابطه معاون وزیر خارجه آمریکا میگوید که تا زمان تعییننشدن آخرین جزئیات در گفتگوهای وین، نمیتوان از حصول توافق برای احیای برجام مطمئن بود.
او انتخابات ریاست جمهوری ایران را عامل پیچیده شدن گفتگوها معرفی کرده است.
ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا هم در این رابطه گفته است که پیشرفتهایی حاصل شده است. اما همانطور که شنیدهاید چالشها پابرجا هستند و مسائل عمده همچنان طرفها را درگیر اختلاف نگه داشتهاند. ما درحال تعلل نیستیم بلکه با سرعتی اصولی پیش میرویم. با سرعتی پیش میرویم که برای میل ما جهت محدود کردن دوباره برنامه هستهای ایران و ممنوعیت قابل راستیآزمایی دستیابی ایران به سلاح هستهای، مطلوب است.
راستی آزمایی آغاز شد؟
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه در صفحه شخصی توئیترش در این رابطه نوشت: خارج کردن گزینشی اسامی از فهرست تحریمشدگان، نه به گفتگوهای برجام مربوط است و نه به عنوان پیامی از حسن نیت دیده میشود - خصوصاً وقتی با تجدید تروریسم اقتصادی همراه است.
در این میان، ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز ادعا کرد که هیچ ارتباطی بین رفع تحریمها علیه ۳ مقام سابق دولت ایران و مذاکرات جاری در وین برای تعیین سرنوشت برجام، وجود ندارد.
پرایس میگوید که این یک روال معمول و فنی مطابق با اصول تحریمها و فرایندهای اداری است که وزارت خزانه داری آمریکا به طور معمول بررسی و اقدام مناسب را صورت میدهد.
اما جمهوری خواهان سنای آمریکا خلاف این عقیده را دارند. آنها میگویند که برداشتن تحریمها اخیر در راستای احیای برجام و بدون اطلاع سنا بوده است.
در این رابطه تعدادی از سناتورهای جمهوری خواه آمریکا طرحی را ارئه دادهاند که هرگونه توافق با ایران در موضوع هستهای را منوط به تائید مجلس سنا خواهد کرد.
طبق گزارشها، این طرح با ابتکار عمل ران جانسون، نماینده جمهوریخواه ایالت ویسکانسین به همراه ۲۱ نفر دیگر از اعضای جمهوریخواه در مجلس سنا مطرح شده است. بر اساس آن، هر توافقی با تهران باید به عنوان یک معاهده در نظر گرفته شود که برای امضا شدن نیازمند موافقت دو سوم سناتورها است.