تصاویر؛ دامیک از این ۵ مکان باغ عدن واقعی بوده است؟ ایران، عراق یا آفریقا؟

در فصل دوم کتاب پیدایش، کتاب مقدس مسیحیان، مکان باغ عدن در نقطهای توصیف شده که چهار رودخانه به یکدیگر میپیوندند. در این بخش آمده که رودخانهای از عدن سرچشمه میگیرد تا باغ را آبیاری کند و سپس به چهار شاخه تقسیم میشود.
باغ عدن، مکانی افسانهای است که گفته میشود آدم و حوا پیش از رانده شدن، در آنجا زندگی میکردند. برخی باور دارند که این داستان برگرفته از یک محل واقعی است و چند منطقه مختلف بهعنوان محل احتمالی این باغ معرفی شدهاند.
عراق و ایران
در فصل دوم کتاب پیدایش، کتاب مقدس مسیحیان، مکان باغ عدن در نقطهای توصیف شده که چهار رودخانه به یکدیگر میپیوندند. در این بخش آمده که رودخانهای از عدن سرچشمه میگیرد تا باغ را آبیاری کند و سپس به چهار شاخه تقسیم میشود.
نخستین شاخه، رود «پیشون» نام دارد که گفته میشود پیرامون سرزمین حویله جریان دارد؛ جایی که در آن طلا، سنگ جزع و صمغ خوشبویی به نام «بدلیوم» یافت میشود. رود دوم، جیحون نام دارد که در اطراف سرزمین کوش جریان دارد. رود سوم، دجله است که به سمت شرق سرزمین آشور روان است و رود چهارم، فرات نام دارد.
امروزه محل دقیق دو رود از این چهار رود، یعنی دجله و فرات مشخص است. این دو رود از ارتفاعات ترکیه سرچشمه میگیرند، از سوریه و عراق میگذرند و در نهایت به خلیج فارس میریزند.
برخی معتقدند که منطقهای در مرز عراق و ایران که این دو رود به یکدیگر نزدیک میشوند، الهامبخش روایت باغ عدن بوده است. با این حال، هنوز مشخص نیست که نامهای پیشون و جیحون به چه رودهایی اشاره دارند.
مصر
برخی پژوهشگران دینشناسی معتقدند که رودهای پیشون و جیحون ممکن است به رود گنگ در هند و رود نیل در مصر مربوط باشند.
کنستانتین بوریسوف، مهندس کامپیوتر، ادعا کرده شواهدی پیدا کرده که نشان میدهند باغ عدن ممکن است در گذشته در مصر واقع شده باشد. او با بررسی نقشههای متعلق به قرون وسطی در سال ۲۰۲۴ مقالهای منتشر کرد و در آن نوشت که این چهار رود با نیل (جیحون)، فرات، دجله و رود سند (پیشون) مطابقت دارند.
بوریسوف به نقشههایی اشاره کرده که در آنها جهان به شکل دایرهای ترسیم شده و رود بزرگی به نام «اوشئانوس» آن را دربر گرفته و در بالای نقشه، مکانی به نام «بهشت» دیده میشود. او در مقالهای در نشریه Archaeological Discovery گفته است:
با بررسی نقشهای متعلق به حدود ۵۰۰ سال پیش از میلاد، دیده میشود که تنها چهار رود از اوشئانوس پیرامونی سرچشمه میگیرند: نیل، دجله، فرات و سند.
بوریسوف همچنین ادعا کرده که هرم بزرگ جیزه در نقطهای قرار دارد که ممکن است در گذشته، درخت زندگی در آنجا روییده باشد.
آفریقای جنوبی
برخی دانشمندان بر این باورند که باغ عدن واقعی، همان جایی است که انسان برای نخستینبار در آن پدیدار شده است.
مکانی به نام «گهواره بشریت» در آفریقای جنوبی وجود دارد که بیشترین تعداد فسیلهای نیاکان انسان در آن یافت شدهاند.
در این منطقه، فسیلهای گونهای از انسانهای نخستین به نام «آسترالوپیتکوس» کشف شدهاند؛ گونهای که حدود ۳٫۴ تا ۳٫۷ میلیون سال پیش روی زمین میزیسته است.
اتیوپی
اتیوپی نیز یکی دیگر از مناطقی است که بهعنوان خاستگاه نیاکان انسان شناخته میشود.
قدیمیترین فسیلهای انسانی، در جنوب غربی اتیوپی و در منطقهای به نام Omo Kibish در دره شرقی آفریقا کشف شدهاند.
بنابراین، از دیدگاه علمی، پاسخ به پرسش درباره محل باغ عدن ممکن است در قاره آفریقا نهفته باشد.
منبع: روزیاتو