گنج سکّههای روم باستان بعد از 1700 سال از کف دریا بیرون آمد

به باور باستانشناسان، توپوگرافی بستر دریا در این منطقه نشان میدهد که احتمالا بقایای یک کشتی غرقشده زیر شن و علفهای دریایی مدفون شده است. در میان سکهها، تکههایی از کوزههای سفالی ساخت آفریقا و خاور نزدیک نیز پیدا شد که احتمالاً از همین کشتی غرقشده به جا ماندهاند.
فرادید| در اواسط سال 2023 یک گنجینه عظیم شامل دهها هزار سکه متعلق به نیمه اول قرن چهارم میلادی در کف دریا، در نزدیکی سواحل شمال شرقی ساردینیای ایتالیا کشف شد. این سکهها در وضعیت فوقالعادهای حفظ شدهاند و تنها چهار عدد از آنها آسیب قابل توجهی دیدهاند، با این حال نوشتههای روی آنها همچنان به اندازهای خواناست که بتوان تاریخشان را تعیین کرد.
به گزارش فرادید؛ اولین سکهها توسط یک غواص تفریحی کشف شد که در آبهای کمعمق نزدیک ساحل متوجه درخشش فلز شد. او این کشف را به مقامات گزارش داد و روز بعد باستانشناسان زیر آب از اداره کل باستانشناسی به همراه واحد حفاظت از میراث فرهنگی پلیس، محل کشف را بررسی کردند.
غواصان دو ناحیه اصلی را که سکهها در آن پراکنده شده بودند در یک منطقه شنی وسیع میان ساحل و علفزار دریایی ثبت کردند. به باور باستانشناسان، توپوگرافی بستر دریا در این منطقه نشان میدهد که احتمالا بقایای یک کشتی غرقشده زیر شن و علفهای دریایی مدفون شده است. در میان سکهها، تکههایی از کوزههای سفالی ساخت آفریقا و خاور نزدیک نیز پیدا شد که احتمالاً از همین کشتی غرقشده به جا ماندهاند.
سکههای کشف شده از نوع «فولیس» یا «نومی» هستند؛ سکههایی برنزی با روکشی نازک از نقره که نخستین بار توسط امپراتور دیوکلتیان در سال ۲۹۴ میلادی ضرب شدند. این سکهها در سراسر امپراتوری روم به طور گسترده مورد استفاده قرار میگرفتند. پیشتر در سال ۲۰۱۳ گنجینهای متشکل از ۲۲٬۸۸۸ سکه فولیس توسط یک کاوشگر فلزیاب در انگلستان کشف شده بود که پنجمین گنجینه بزرگ سکهای کشفشده در این کشور به حساب میآمد. اما گنجینه جدید در ساردینیا دستکم ۱۰٬۰۰۰ سکه بیشتر از آن گنج دارد. براساس وزن این کشف، تعداد سکهها را بین ۳۰٬۰۰۰ تا ۵۰٬۰۰۰ عدد تخمین زدهاند.
سکههای کشف شده مربوط به دورهی سالهای ۳۲۴ تا ۳۴۰ میلادی هستند؛ یعنی از آخرین سال سلطنت لیکینیوس و آغاز فرمانروایی کنستانتین کبیر، تا زمان مرگ کنستانتین در سال ۳۳۷ میلادی و دوران حکومت مشترک و پرتنش سه فرزندش یعنی کنستانتین دوم، کنستانتیوس دوم و کنستانس اول. سکههایی از تقریباً تمام ضرابخانههای فعال آن دوران در این گنجینه دیده میشود.
پاکسازی و حفاظت از سکهها و دیگر اشیای باستانی همراه آنها، به باستانشناسان کمک خواهد کرد اطلاعات بیشتری دربارهی زمینه این کشف به دست آورند. در حال حاضر برنامهای برای حفاری محل کشف جهت بیرون آوردن بقایای احتمالی کشتی غرقشده وجود ندارد.