«درختان میوه» را در چه جاهایی «نباید» بکاریم؟

رشد موفق درختان میوه نیازمند انتخاب محل مناسب کاشت برای آنهاست. محل کاشت درخت میوه بر سلامت، میزان محصول و تأثیر آن بر محیط اطراف اثر مستقیم دارد.
فرادید| فرقی نمیکند درخت انتخابی شما سیب، هلو، آلو یا لیمو باشد؛ در هر حال محل کاشت آن نقش مهمی در برداشت موفق ایفا میکند. هر درخت نیازهای خاص خودش را دارد، اما وجود نور کافی و خاک مناسب، اساس هر باغ سالم است. از آنجا که پرورش درخت میوه نیازمند زمان و تلاش زیادی است، باید مطمئن شوید آن را در محلی میکارید که شانس موفقیتش را بالا ببرد.
به گزارش فرادید، در این مقاله، با متخصصان در مورد مکانهایی که باید از کاشت درخت میوه در آنها اجتناب کنید گفتگو کردهایم. پرهیز از این مکانها به شما کمک میکند برداشت خوشمزه و فراوانی داشته باشید.
1. فضاهای تنگ و کوچک
درخت میوه باید در فضایی کاشته شود که جای کافی برای رشد کامل ارتفاع و عرض آن داشته باشد. همچنین پیشبینی میزان گسترش ریشهها و سایهبان درخت بسیار مهم است تا در آینده دچار مشکل نشوید. فراهم کردن فضای کافی میتواند از رسیدن ریشهها به پی ساختمان و تأسیسات جلوگیری کند. فضای باز همچنین به گردش هوا کمک میکند، خطر بیماری را کاهش میدهد و برداشت را آسانتر میکند.
اگر ناچار به کاشت در فضای کوچک یا حتی گلدان در داخل خانه هستید، از گونههای پاکوتاه استفاده کنید. اگر میخواهید از درختی که نیاز به گردهافشانی متقابل دارد میوه برداشت کنید، مطمئن شوید فضای کافی برای کاشت یک جفت درخت یا بیشتر دارید.
2. خاک باتلاقی یا خیس
درختان میوه در زمینهایی با زهکشی مناسب بهتر رشد میکنند؛ بنابراین از کاشت درخت در خاکهای خیس و زمینهای پست خودداری کنید. نقاط خیلی خیس مکان مناسبی برای درخت میوه نیستند، مانند تالابها، کناره مرداب، جوی آب یا جایی که آب زیرزمینی در بیشتر سال به سطح نزدیک است. اگر چنین زمینی در اختیار دارید، بهتر است درخت را روی برآمدگی کوچکی بکارید تا از سطح آب بالاتر قرار گیرد. انتخاب مکان خشکتر موجب میشود بتوانید میزان آبیاری را خودتان تنظیم کنید تا بتوانید بادقت، میزان احتمال اشباع بیش از حد آب را تحت نظر داشته باشید. زهکشی خوب خاک این امکان را میدهد که میزان آب را شما از راه آبیاری کنترل کنید، نه طبیعت از راه بارندگی!
3. مواجهه نادرست با نور خورشید
نیازهای نوری درخت را هنگام انتخاب محل مناسب در نظر بگیرید. بیشتر درختان میوه در آفتاب کامل بهتر رشد میکنند، اما برخی گونهها میتوانند کمی سایه را تحمل کنند یا حتی از آن بهرهمند شوند. اگر سایه کمی را انتخاب میکنید، جهت تابش نور خورشید در طول روز را مدنظر قرار دهید. در نیمکره شمالی، سمت جنوبی نور مستقیم بیشتری میگیرد و سمت شمالی در سایه است. سمت شرقی صبحها زمانی که هوا خنکتر است آفتاب میگیرد و عصرها در سایه است، در حالی که سمت غربی بعدازظهر گرمتر است و صبح در سایه است.
همچنین، انتخاب جهت شمالی، جنوبی، شرقی یا غربی میتواند بر مقاومت درخت در برابر یخبندان بهاره اثر بگذارد. درختانی که سمت جنوب یا غرب هستند زودتر جوانه میزنند و همین سبب میشود یخبندانهای بهاری به آنها آسیب برساند.
درختی که در دامنه جنوبی یا غربی قرار دارد گرمای بیشتری از خورشید میگیرد و سریعتر جوانه میزند. هر چه جوانه زودتر رشد کند، احتمال آسیب آن در برابر یخزدگی بالاتر میرود. این اختلافها جزئی هستند، اما در نهایت روی محصول اثر میگذارند.
4. خاک فقیر از نظر مواد مغذی
آزمایش خاک پیش از کاشت به شما میگوید آیا خاک از نظر pH و مواد مغذی، مناسب درخت انتخابی شما هست یا نه. بیشتر درختان میوه pH حدود ۶ را میپسندند که بسته به نوع درخت بین ۵.۸ تا ۶.۷ متغیر است. اسیدیته خاک قابلمدیریت است. میتوان با اصلاح خاک با مواد طبیعی آن را تنظیم کرد. وضعیت مواد مغذی و سلامت خاک را پیش از کاشت بررسی کنید؛ اگر نیتروژن، مواد آلی، فسفر یا دیگر مواد مغذی کم است، آن را اصلاح و تغذیه کنید.
5. مکانهایی که در معرض آفات و عبور مردم هستند
اگر میخواهید خودتان از میوههای درخت بهره ببرید، باید آن را در مکانی بکارید که به آن دسترسی داشته باشید؛ این قبیل جاها شامل دامنههای شیبدار یا مناطق صعبالعبور نمیشود. از سوی دیگر، کاشت درخت خیلی نزدیک به پیادهرو یا مسیر عبور نیز مشکلاتی ایجاد میکند: میوههای افتاده میتوانند کثیفی ایجاد کنند یا توسط رهگذران چیده شوند. درختان میوهای که کنار پیادهروها کاشته میشوند ممکن است موجب آسیب به پیادهرو یا بالعکس شوند. میوههای افتاده میتوانند برای عابران پیاده و دوچرخهسواران دردسرساز شوند و برداشت غیرمجاز هم ممکن است پیش از رسیدن میوهها، آنها را از بین ببرد.
همچنین باید محل کاشت را از نظر نشانههای حضور گوزن بررسی کنید، زیرا آنها هم بهاندازه عابران پیاده ممکن است مانع لذت بردن شما از ثمره زحماتتان شوند!
نکته کلیدی اینست که نوک درخت را از آسیب محافظت کنید تا به ارتفاع بالای ۱.۵ متر برسد و از آنجا شاخهها رشد کنند. بهترین راهکار، نصب یک استوانه محافظ از توری فلزی یا سیمچین به قطر ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر دور درخت تازه کاشتهشده است. ارتفاع محافظ باید حدود یک متر باشد و بالای آن به ارتفاع حدود ۱.۵ متر از زمین برسد. اگر گوزن زیاد دارید، ممکن است شاخههای پایینی خورده شوند، اما تا وقتی رشد کافی در ارتفاع بالا وجود دارد، درخت میوه خواهد داد.
6. منطقه آبوهوایی نامناسب
برخی شرایط مورد نیاز درختان میوه را میتوان با روشهایی جبران کرد، اما اگر درختی را در منطقهای خارج از محدوده آبوهوایی مناسبش بکارید، احتمال برداشت خوب بسیار پایین است. درخت به روزهای سرد نیاز دارد، اما باید روزهای گرم کافی هم داشته باشد تا میوهاش برسد. بنابراین باید گونهای را انتخاب کنید که با منطقه شما سازگار باشد و با تعداد روزهای موثر رشد موجود در منطقه خاص شما سازگار باشد.
مترجم: زهرا ذوالقدر