برنده جهانی دوئل ارزی
بررسیهای به عمل آمده در حوزه یورو نشان میدهد که ارز اروپایی در پی ناامیدی شاخص دلار نسبت به ادامه روند خود در ماههای آتی از فرصت استفاده کرده و با یکهتازی در برابر دلار با ۰۹/ ۱ واحد در برابر دلار معامله شد. شواهد گویای آن است که با رشد ۷/ ۰ واحد درصدی، این ارز به بالاترین سطح خود در ۱۰ ماه اخیر رسید.
نرخ برابری یورو به دلار در پی ترس شاخص ارز آمریکایی از کاهش سرعت نرخ بهره در نشست کمیته فدرالرزرو در روزهای آتی، به ۰۹/ ۱رسید؛ بنابراین ارز اروپایی توانست بالاترین سطح ۱۰ماهه را در آخرین روز ژانویه به ثبت برساند. علاوه بر این موضوع عملکرد احتمالی بانک مرکزی اروپا نیز میتواند یورو را بیش از پیش تقویت کند و در روزهای آتی آن را به ۱/ ۱واحد در برابر دلار برساند.
بررسیهای به عمل آمده در حوزه یورو نشان میدهد که ارز اروپایی در پی ناامیدی شاخص دلار نسبت به ادامه روند خود در ماههای آتی از فرصت استفاده کرده و با یکهتازی در برابر دلار با ۰۹/ ۱ واحد در برابر دلار معامله شد. شواهد گویای آن است که با رشد ۷/ ۰ واحد درصدی، این ارز به بالاترین سطح خود در ۱۰ ماه اخیر رسید.
در این میان علاوه بر غفلت دلار جهانی، باید به عملکرد احتمالی «لاگارد»، رئیس بانک مرکزی اروپا نیز اشاره کرد. به نظر میرسد این مقام پولی قصد دارد در نشست بعدی خود در هفته آتی، سیاستهای انقباضی را بیش از پیش افزایش دهد. این اقدامات ضد تورمی از شتاب تورم جلوگیری کرده و سبب تقویت ارز این منطقه خواهد شد.
این درحالی است که در طرف دیگر بازارها، شاخص دلار در آغاز هفته معاملاتی جدید با اندکی کاهش روبهرو شد و به ۸۲/ ۱۰۱ واحد در ساعت ۱۶ به وقت تهران رسید. پیشبینیها حاکی از آن است که این ارز آمریکایی آخرین روز از ژانویه را با رقمی معادل ۶۲/ ۱۰۱ واحد به پایان میرساند.
از این رو طلا و رمزارزها که در خلاف جهت شاخص دلار حرکت میکنند، اندکی افزایش یافتند، اما ارقام رشد بازارهای مذکور به حد کافی مطلوب واقع نشد.
بر این اساس بیتکوین که در روزهای پیشین توانسته بود حمایت کانال ۲۳ هزار دلاری را به دست آورد بار دیگر در پی نوسانات شاخص دلار، در حوالی این کانال در حال نوسان است؛ بنابراین با اتفاقات اخیر در بازار کریپتو، اتریوم نیز حمایت ۱۶۰۰ دلاری را از دست داد و به میانه کانال ۱۵۰۰ دلاری رسید.
علاوه بر بازارهای مذکور، بخش طلا نیز که سال ۲۰۲۳ را با روندی رو به شتاب آغاز کرده بود، از اواسط ماه ژانویه به خواب زمستانی رفت و شاهد نوسانات اندکی بود. اما عوامل مذکور در بازارهای ایالاتمتحده را میتوان به برگزاری جلسه کمیته بازار باز فدرال رزرو در روزهای آتی نسبت داد؛ زیرا پس از این نشست مسیریابی جدید بازارهای جهانی آغاز شده و از بلاتکلیفی ناشی از دوراهی شاخص دلار رهایی خواهند یافت.
به نظر میرسد سیاستگذاران این نهاد قصد دارند سیاستهای پولی انقباضی را ۲۵/ ۰ واحد درصد دیگر افزایش دهند و نرخ بهره را به ۵/ ۴ تا ۷۵/ ۴ درصد افزایش دهند. این اقدام مقامات پولی گام مثبتی در جهت کاهش تورم تلقی شده و شاخص قیمت مصرفکننده را که در ماه دسامبر به ۵/ ۶ درصد رسانده بود با کاهش چشمگیری روبهرو خواهد کرد.
اما در مقابل واکنش شاخص دلار به صورت دقیق مشخص نشده است، اما تحلیلگران با توجه به بررسی بازار و عملکرد این شاخص معتقدند که دلار جهانی در پی کاهش سرعت افزایش نرخ بهره، واکنش مطلوبی از خود نشان ندهد و به زیر ۱۰۰ واحد سقوط کند.
اما در نهایت باید گفت که هدف و اولویت اصلی مقامات فدرال رزرو دستیابی به تورم ۲ درصدی است و در این مسیر از هیچ اقدامی دریغ نخواهند کرد. ثمره اقدامات فدرال رزرو، بانک مرکزی اروپا را به افزایش سیاستهای انقباضی در نشست بعدی خود تشویق کرده است.
منبع: دنیای اقتصاد