جنجال فساد در فوتبال
بعد از مدتها انتظار و وعده و وعید، سرانجام روز گذشته پرونده فساد در فوتبال كه از سوی كمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی بررسی میشد، در صحن علنی مجلس قرائت شد. آنچه به وسیله مصطفی افضلیفرد، سخنگوی این کمیسیون قرائت شد، بسیار شبیه متنی بود كه غروب یكشنبه روی خروجی خبرگزاریهای مختلف رفت.
کد خبر :
۹۹۲۹
بازدید :
۱۵۶۹
بعد از مدتها انتظار و وعده و وعید، سرانجام روز گذشته پرونده فساد در فوتبال كه از سوی كمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی بررسی میشد، در صحن علنی مجلس قرائت شد. آنچه به وسیله مصطفی افضلیفرد، سخنگوی این کمیسیون قرائت شد، بسیار شبیه متنی بود كه غروب یكشنبه روی خروجی خبرگزاریهای مختلف رفت.
در این گزارش بسیار مفصل و 12 هزار كلمهای به رئوس متنوعی از تخلفات رخ داده در فوتبال ایران اشاره شده است؛ از تبانی با داور و بازیكن حریف تا فرار مالیاتی و دوپینگ و شرطبندی! با این وجود نكته بحثبرانگیز در مورد این گزارش، كلی بودن آن و عدم اشاره به مصادیق و افراد متهم است.
در حقیقت اگرچه گزارش در برخی موارد به مصداقهای مبهمی اشاره كرده، اما تقریبا از هیچ فردی نام برده نشده است. حتی دیروز هنگام قرائت این گزارش هم اسم متهمان اعلام نشد، هرچند گفته میشود فعلا 18 نفر در این مورد به دستگاه قضایی معرفی شدهاند.
با وجود همه این موارد اما، تا همینجا هم انتشار و قرائت این پرونده در مجلس، حاشیهها و واكنشهای متعددی را به همراه داشته است.
خیلی تحت فشار بودیم
به نظر میرسد بررسی پرونده مزبور، با برخی فشارها همراه بوده است. به گزارش «ایرنا»، سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی در این مورد گفت: «فشارهایی از سوی محافل مختلف به این کمیسیون وارد شد تا بر گزارش فساد در فوتبال اثرگذار باشند و مسیر آن را منحرف کنند.»
افضلیفر همچنین اضافه كرد: «ما تلاش کردیم این گزارش براساس واقعیات، دقیق و متقن تدوین شود. برخی انتقاد میکنند که چرا این گزارش زودتر در جلسه علنی مجلس قرائت نشد ولی ما میخواستیم که دقت را فدای سرعت نکنیم.»
در همین حال اما، نایبرئیس مجلس شورای اسلامی بهخاطر انتشار زودهنگام این گزارش از سوی برخی رسانهها تذکر داد. به گزارش «ایسنا» محمدرضا باهنر بعد از قرائت کمیسیون اصل 90 در مورد عملکرد وزارت ورزش و جوانان و فدراسیون فوتبال گفت:
«برخی همکاران از جمله آقای رسایی تذکر دادند که براساس ماده هشت قانون کمیسیون اصل 90 رسانههای عمومی از قبیل صداوسیما و روزنامهها در صورت تمایل به اعلان گزارشهایی که مربوط به عموم باشد و کمیسیون اصل 90 از طریق تریبون مجلس آن را اعلام کرده باشد، میتوانند بدون هرگونه تغییر و تفسیری آن را به عامه برسانند و متخلف طبق قوانین مجازات خواهد شد.
برخی خبرگزاریها که این گزارش قبلا به دستشان رسیده بود آن را منتشر کردند در حالی که قانون میگوید بعد از اینکه از تریبون مجلس اعلام شد حق انتشار دارند. قاعدتا زمانی که رسانهها بخواهند گزارش را منتشر کنند باید فضای کلی گزارش و امانت را رعایت کنند.»
وزارت ورزش در جریان نبود
بدیهی است كه گزارش مربوط در ارتباط مستقیم با عملكرد وزارت ورزش باشد و این مجموعه به آن واكنش نشان بدهد. بر همین اساس معاون پارلمانی وزارت ورزش و جوانان مدعی شد که در جریان تهیه گزارش کمیسیون اصل 90 درباره موضوع فساد در فوتبال نبوده است. به گزارش «ایسنا» امیررضا خادم در این مورد گفت:
«بنده بهعنوان معاون پارلمانی وزارت ورزش و جوانان در جریان گزارش موسوم به فساد در فوتبال نبودم و از طریق مطبوعات و نیز از طریق صحن علنی در جریان قرار گرفتم. در جریان تهیه این گزارش از وزارت ورزش و جوانان دعوت نشده است.
البته در این گزارش آمده که حراست وزارت ورزش و جوانان همکاری نکرده است که این موضوع را باید از خود آنها بپرسید، اما از من بهعنوان معاون پارلمانی دعوتی نشده است. حتما بررسی جامع و کاملی خواهیم کرد و بعد از آن اظهارنظر میکنیم، ولی اگر مستنداتی در مورد فساد در فوتبال وجود داشته باشد حتما اقدامات لازم را انجام میدهیم.»
بررسی گزارش توسط یك متهم!
اما فدراسیون فوتبال بهعنوان دیگر مجموعهای كه این گزارش حول محور آن تهیه شده، واكنش عجیبی به ماجرا نشان داده است. علی كفاشیان در این مورد گفته است: «کمیته حقوقی فدراسیون گزارش این کمیسیون را بررسی كرده و پاسخ خواهد داد.»
این اتفاق در حالی رخ میدهد كه براساس همین گزارش، خود هوشنگ نصیرزاده بهعنوان رئیس این كمیته یكی از متهمان است! در بخشی از گزارش اصل نود آمده: «براساس اسناد موجود، رئیس سابق فدراسیون فوتبال طی نامهای رسمی در تاریخ 24/ 10/ 84 به ریاست وقت شعبه یک بازپرس دادسرای ناحیه ۶ تهران، پیشنهاد رشوه از سوی رئیس کنونی کمیته حقوقی و مقررات فدراسیون فوتبال را محرز دانسته است.»
فساد در جاهای دیگر هزار برابر بیشتر است
دیروز علی دایی هم به انتشار این گزارش واكنش نشان داد. سرمربی صبای قم در این مورد گفت: «این مسالهای است که همه باور داریم و چنین اتفاقاتی در فوتبال ما میافتد. چند سال است که میگوییم اما گوش شنوایی نیست. زیاد هم حرف بزنیم خود ما را هم متهم میکنند.
از زمانی که مربی تیم ملی بودم خیلی چیزها را در فوتبال دیدم. متاسفانه فساد در همه جا هست. تنها نمیتوانیم بگوییم فقط در فوتبال وجود دارد. متاسفانه در خیلی از جاهایی که کار اجرایی انجام میدهند فساد هست. شاید بهخاطر اینکه مردم به فوتبال علاقه بیشتری دارند مورد توجه قرار گرفته و نمایندگان به آن میپردازند.
فسادی که در فوتبال وجود دارد هیچکس نمیتواند رد کند. در خیلی جاها فساد داریم.ای کاش نسبت به تمام سازمانها چنین دقت نظری باشد، مجلس نظارت داشته باشد و حتی وزارتخانه را مورد تحقیق قرار بدهد.»
دایی با انتقاد از برخوردهایی كه با فوتبال میشود، ادامه داد: «متاسفانه همهجوره فوتبال را میکوبید. این هم مدل دیگری است. خوشحالم این اتفاق بیفتد. شاید 10 سال است که این مسائل را مطرح میکنم و همیشه مورد حمله خیلیها قرار گرفتم. این مساله واضح بود.
دست نمایندگان درد نکند فقط از آنها خواهش میکنم در بقیه جاها که فساد صورت میگیرد هم توجه کنند. در فوتبال یک هزارم فسادی که در جاهای دیگر صورت میگیرد انجام نمیشود. باید به تمام جوانب نگاه کنیم. امیدوارم این آغازی باشد برای بقیه ارگانها که بتوانیم حقالناس را رعایت کنیم.»
عامل فساد من هستم!
مطابق انتظار اما عجیبترین عكسالعمل ممكن به قرائت گزارش فساد در فوتبال را محمد مایلیكهن نشان داد. مدیرفنی تیم امید كه روز گذشته در مراسم تشییع پیكر مرحوم همایون بهزادی حاضر بود، در پاسخ به سوالی در این مورد گفت: «اکنون جای این نیست که بخواهیم در مورد این مساله صحبت کنیم. بنویسید عامل فساد مایلیکهن است.»
۰