این روستای تهران جعبه مدادرنگی است

این روستای تهران جعبه مدادرنگی است

به نیمه آبان که برسید بهترین زمان برای گشت و گذار پاییزی در شهرستانک است

کد خبر : ۱۴۶۴۸۸
بازدید : ۲۷

پاییز که بشود، شهرستانک می‌شود یک جعبه مداد رنگی، از زرد و نارنجی گرفته تا قرمز و سبز؛ خاک خاکستری می‌شود و آسمان همچنان آبی. رنگ‌های اینجا تا آمدن زمستان دوام دارند تا قبل از آمدن اولین برف.

به همین‌خاطر است که پاییز شهرستانک را نباید از دست داد. شهرستانک روستایی است در ۸۴ کیلومتری تهران و آن‌قدر زیباست که حتی ناصرالدین شاه هم نتوانست از آن بگذرد و تقریبا ۱۲۰ سال قبل قصری ییلاقی در آنجا برپاکرد تا حداقل سالی یک‌بار بساط آشپزی درباری را در آنجا راه بیندازند. روستای خوش‌منظره شهرستانک در ۵۴ کیلومتری شمال غربی کرج با آنکه روستایی ییلاقی است، پاییزش از تابستانش هم معروف‌تر و زیباتر است.

به نیمه آبان که برسید بهترین زمان برای گشت و گذار پاییزی در شهرستانک است، چون ترکیب رنگ‌ها به زیباترین شکل ممکن می‌رسد. می‌توانید طوری برنامه‌ریزی کنید که صبح آنجا باشید و تا بعد از ظهر هم در روستا و طبیعت اطرافش بچرخید.

این روستای تهران جعبه مدادرنگی است

چطور برسیم؟

برای رسیدن به شهرستاک می‌توانید از مسیر کوه یا جاده بروید.

خودروی سواری: بهترین حالت برای رسیدن به شهرستانک این است که صبح زود راه بیفتید تا قبل از هشت صبح آنجا باشید. می‌توانید صبحانه را هم همان‌جا بخورید. در جاده چالوس بعد از حدود ۴۴ کیلومتر رانندگی و بعد از عبور از روستای آسارا، درسمت راست جاده به دو راهی شهرستانک می‌رسید. یک تابلوی بزرگ سبزرنگ مسیر روستا را نشانتان می‌دهد. از اینجا تا خود روستا حدود ده کیلومتر راه آسفالته دارید.

اتوبوس یا تاکسی: اگر وسیله شخصی ندارید، می‌توانید با تاکسی یا اتوبوس‌هایی که از جاده چالوس راهی شهرهای شمالی می‌شوند راه بیفتید و دوراهی شهرستانک پیاده شوید و منتظر خودروهای عبوری شوید. ممکن است مخصوصا وقت برگشت، وسیله گیرتان نیاید. به همین خاطر توصیه ما این است که با تورهای مسافرتی یا وسیله شخصی  به شهرستانک بروید، مگر آنکه بخواهید از لب جاده تا روستا را هم پیاده بروید.

مسیر کوه‌پیمایی: اگر دوست دارید تا شهرستانک کوهنوردی کنید، می‌توانید از قله توچال هم به شهرستانک برسید. از سمت غرب توچال به سمت پایین که سرازیر شوید، بعد از یک ساعت پیاده‌روی به قله شاه‌نشین در شهرستانک می‌رسید.

چه می‌بینیم؟

رفت و برگشت در مسیر پیشنهادی ما بدون توقف حداقل سه ساعت زمان نیاز دارد اما برای بازدید و استراحت تقریبا یک نیم روز باید وقت گذاشت

جاده آسفالت ابتدای روستا تمام می‌شود. می‌توانید خودرو را در میدانگاه اول روستا پارک کنید و پیاده‌روی را شروع کنید. انتهای مسیر پیاده‌روی به کاخ ناصرالدین شاه می‌رسد که در تمام روستا تابلو قرار دارد یا روی دیوار خانه‌ها، مسیر کاخ ناصری در تمام طول روستا نشانه‌گذاری شده است.

۱. کوچه‌باغ‌های شهرستانک: از اول روستا تا انتهای مسیر حدود یک ساعت و نیم پیاده ‌راه دارید. مسیر راحت و سبک است. بعد از حدود ۲۰ دقیقه از روستا خارج و وارد راه ییلاقی بیرون روستا می‌شوید. می‌توانید وارد کوچه‌باغ‌های اطراف شوید و گشتی بزنید اما مسیر مستقیم به کاخ ناصری می‌رسد.

۲. کاخ ناصری: انتهای شهرستانک بن بست است و به قله شاه‌نشین می‌رسد که اگر از توچال کوهنوردی کرده باشید، از اینجا پایین خواهید آمد. اطراف کاخ محوطه‌ای پر از درخت دارد و رودخانه‌ای کم عمق هم از کنار کاخ می‌گذرد. می‌توانید وارد محوطه کاخ شوید. این کاخ درحدود سال‌های ۱۲۹۵ قمری به دستور ناصرالدین شاه ساخته شد و امروز در فهرست میراث فرهنگی به ثبت رسیده است. این کاخ غیرمسکونی است و درِ اتاق‌ها بسته است؛ تقریبا تمام کاخ دوره ناصری تخریب شده و فقط یک ساختمان که در دوره پهلوی دوم مرمت شده بود سرپا است. قرار است این کاخ  مرمت و بازسازی شود. در این کاخ فقط روزهای صبح جمعه برای بازدید باز می‌شود.

۳. کتیبه قجری: در ضلع شرقی کاخ یک سنگ بزرگ قرار دارد که ارتفاعش بیشتر از چهار متر است و کتیبه‌ای روی آن کنده‌کاری شده. اگر از مردم روستا بپرسید، می‌گویند زمانی ناصرالدین شاه اینجا مشغول استراحت بوده که این سنگ از کوه روبه‌رو پایین می‌آید و متوقف می‌شود. بعد شاه قاجار دستور می‌دهد شرح این ماجرا را روی این سنگ بکنند. اما نوشته‌های روی سنگ دیگر خوانا نیست و می‌توانید فقط کنارش عکس بگیرید. عکس‌های خوانا از کتیبه در اداره میراث فرهنگی شهر کرج نگهداری می‌شود.  

۴. چشمه گُله گیله: اگر کاخ را رد کنید و به سمت شمال آن بروید به چشمه‌ای می‌رسید که از زیر سنگی بزرگ می‌جوشد. آب چشمه زلال است و  به رودخانه می‌ریزد.  نزدیک چشمه درختان خودروی گردو، گیلاس و آلبالو درآمده که در فصل تابستان معمولا میوه دارند.

۵. قلعه دزدبند (قلعه راهداری) : بعد از تماشای کاخ می‌توانید به روستا برگردید یا به سمت کوه و قلعه دزدبند بروید. مسیر سمت چپ کوه شاه‌نشین به سمت قلعه می‌رود. حدود نیم ساعت تا بالای قلعه راه دارید. البته فقط چند دیواره از این قلعه باقی مانده و اگر تجربه چندانی در کوهنوردی ندارید، بهتر است بالا نروید.  

۶. درخت اورس: اگر از پیاده‌روی بازگشتید و وقت داشتید، بد نیست به درخت کهنسال سرو سری بزنید که محلی‌ها آن را به اسم «هورست» می شناسند. این درخت حداقل چندصد سال عمر دارد، ارتفاعش حدود ۱۷ متر و عرضش تقریبا ۱۴ متر است. باید از سمت جنوب‌شرقی روستا از یک مسیر خاکی بالا بروید. حدود ۲۰ دقیقه تا رسیدن به درخت زمان لازم دارید. اگر از روستاییان بپرسید راه رسیدن به آن را نشانتان می‌دهند. دهیاری شهرستانک در حال ساخت یک مسیر مناسب‌تر برای دسترسی به این درخت تاریخی است. این درخت از درختان حفاظت شده منطقه است و آسیب زدن به آن پیگرد قانونی دارد.

این روستای تهران جعبه مدادرنگی است

احتیاط

در فصل سرما در ارتفاعات اطراف  احتمال موجه‌شدن با گرگ یا سگ‌های ولگرد وجود ‌دارد

در طبیعت اطراف روستا، جانوراران و پرندگان وحشی مثل شغال، گرگ، روباه، خرگوش، آهو، قوچ، میش، بزکوهی و کبک و حتی سگ‌های ولگرد وجود دارد اما به‌خاطر حضور بیش از اندازه گردشگر در منطقه، نباید چندان به دیدن آنها امیدوار باشید. تابه‌حال گزارشی از حمله این حیوانات به گردشگران شنیده نشده اما حضور گرگ در کوهستان البرز- به خصوص در فصل سرد- دور از ذهن نیست. به‌همین دلیل اگر قصد پیاده‌روی دارید، دسته جمعی گردش کنید و اگر می‌خواهید شب در شهرستانک باشید، حتما در روستا بمانید.

چه بخوریم؟

شهرستانک غذاخوری یا قهوه‌خانه‌ای ندارد و باید خودتان غذا درست کنید

برای ناهار حتما یادتان باشد که وسایلش را پیش از آنکه وارد شهرستانک شوید تهیه کنید یا از منزل همراه خود بیاورید، چون در روستا و مسیر پیاده‌روی تا کاخ هیچ امکانات رفاهی‌ای وجود ندارد.  

البته بهترین غذا بعداز پیاده روی یک غذای سالم و سبک است. در خود روستا چند بقالی وجود دارد که می‌توانید چیزهایی را که فراموش کرده‌اید از آنها بخرید. سوغات اینجا گردو، عسل و لبنیات است. بقالی‌های روستا ماست محلی خوبی دارند که نباید آن را از دست داد. آقای غلامی یکی از معروف‌ترین و بهترین ماست‌های شهرستانک را دارد.

البته تمام روستاییان شهرستانک ماست و پنیرهای محلی خوبی دارند که اگر به آنها آشنا باشید به شما با تخفیف خواهند فروخت.

کجا بمانیم؟

بهترین گزینه برای ماندن محوطه باز نزدیک کاخ است

می‌توانید در روستا ناهار بخورید یا وسایلتان را تا نزدیک کاخ ناصری ببرید. نزدیک کاخ، محوطه باز و مسطحی وجود دارد که از کنارش رودخانه هم عبور می‌کند.  
اینجا چادر هم می‌توانید بزنید اما اگر هوا خیلی سرد باشد، بهتر است فکر چادر نباشید. روستا دو مسجد دارد که برای نماز و استفاده از سرویس‌های بهداشتی می‌توانید آنجا بروید.

ده نکته طلایی

اگر تصمیم گرفتید به شهرستانک سفر کنید، به نکات زیر توجه کنید:

هنگام بازدید از بنای کاخ به ‌دلیل فرسودگی بنا مراقب ریزش آن باشید.

روی دیوارهای کاخ یادگاری ننویسید.

در مسیر پیاده‌روی اطراف روستا معمولا خبری از آنتن موبایل نیست.

زیر درختان به خصوص در فصل پاییز آتش روشن نکنید.

روستا فقط یک درمانگاه دارد که روزهای دوشنبه باز است. در صورتی که مشکلی پیش آمد می‌توانید آنجا بروید.

هرگز به درختان برای روشن کردن آتش آسیب نزنید.

اگر قصد کوهنوردی در انتهای مسیر را داشتید حتما به‌صورت گروهی این کار را انجام دهید.

هنگام حضور در روستا به فرهنگ مردم بومی احترام بگذارید.

زباله‌های خود را جمع‌آوری کنید و بازگردانید.

هنگام اتراق مراقب خزندگان و حشرات باشید.

فراموش نکنید

غیر از وسایل شخصی برای سفر یک‌روزه به شهرستانک، وسایل زیررا همراه داشته باشید:

جعبه کمک‌های اولیه، کوله یک روزه برای پیاده‌روی، چادر ضد آب،  زیرانداز،   کیف کمک‌های اولیه،  کیف کمری، لباس گرم و بادگیر، لباس ضدآب، غذا به تعداد وعده‌های لازم، لاستیک زاپاس و وسایل اولیه تعمیر خودرو

منبع: سرزمین من

۱
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید