(ویدئو) یک رسم کهن برای برف‌ روبی

(ویدئو) یک رسم کهن برای برف‌ روبی

بارش برف در کردستان رسم کهنی را زنده می‌کند که بر پایه همیاری و همکاری است؛ برف‌روبی از پشت‌بام خانه‌ها به همت جمعی روستاییان انجام می‌شود.

کد خبر : ۲۲۸۲۳۶
بازدید : ۵۳

رسمی کهن در روستاهای کردستان به نام «هه‌ره‌وه‌ز» بین کردها هنوز هم به قوت خود باقی است. این رسم بر پایه همدلی و مشارکت اهالی است، خواه در فصل درو، خواه زمانی که برف پشت‌بام خانه‌ها را سفیدپوش می‌کند. «هه‌ره‌وه‌ز» واژه کردی است که به همکاری و تعاون جمعی از افراد گفته می شود که انجام آن اختیاری بوده و در قبال آن هیچ هزینه‌ و یا چشم‌داشتی وجود ندارد.

این روزها با بارش برف زیاد در روستاهای کردستان باز هم رسم قدیم زنده شده‌است. در اجرای این رسم چند نفر از روستاییان با هم متحد می‌شوند و نفری یک پارو برای برف‌روبی دست می‌گیرند. آنان یک به یک بالای پشت بام خانه‌های روستا می‌روند و با هم برف‌روبی می‌کنند. این رسم علاوه بر اینکه همدلی را نشان می‌دهد سبب می‌شود تا اگر خانواده‌ای سالمند در روستا امکان برف‌روبی ندارد، دست‌تنها نماند و نگران خراب شدن سقف خانه‌اش نباشد.

همدلی ادامه دارد

اهالی کردستان این رسم دیرینه را در موارد مختلفی به جا می‌آورند. یکی از نمونه‌های آن زمان کاشت و برداشت محصول است. مردم کردستان بسیاری از کارهای سنگین و زمان بر را به صورت «هه‌ره‌وز» انجام می‌دادند، زیرا این اقدام باعث می‌شود کارها با سرعت بیشتر و در زمان کمتری با خلاقیت و ابتکار انجام شود.
رسم «هه‌ره‌وز» نوعی همکاری متقابل بین مردم است که نمود بیشتر آن در زمینه فعالیت‌های کشاورزی دیده می‌شود.

در روستاهایی که امکان دسترسی به ماشین‌آلات کشاورزی مدرن و مجهز وجود ندارد و کشاورزی به صورت سنتی و با ابزار ساده انجام می‌شود، مردم با رسم «هه‌ره‌وز» کارها را پیش می‌برند.

اسفند ۱۴۰۲ هم این رسم سبب نجات روستای روستای سلوک مهاباد شد. ماجرا از این قرار بود که پس از بارش‌های زمستانی زمین بالادست روستای سلوک مهاباد دچار رانش شد، اما اهالی این روستا و روستاهای اطراف با به جا آوردن رسم «هه‌ره‌وه‌ز» و با استفاده از تراکتور و بیل مکانیکی تلاش کردند تا روستا را از خطر رانش و مدفون شدن در زیر خاک نجات دهند. اهالی روستا از هیچ نهادی کمک نخواستند و اهالی روستاهای اطراف خودشان به کمک رفتند و خاک‌برداری برای نجات این روستا بدون اخذ هیچ هزینه‌ای از اهالی انجام شد.

هه‌ره‌وز چطور انجام می‌شود؟

آن‌طور که اهالی منطقه توضیح می‌دهند برای هه‌ره‌وز یک یا ۲ نفر از اعضای هر خانواده مثلا برای کمک در درو کردن و برداشت گندم و نخود همکاری دارند و روستاییان در کارهای عقب مانده نیز از این فرهنگ استفاده می‌کنند.به گفته آنان، هه‌ره‌وز در هر کاری وجود داشته و جالب اینکه بر اساس سنت قدیمی آغاز و پایان آن با هلپرکی و آواز همراه است که این کار باعث ایجاد روحیه نشاط و همکاری بیشتر در بین مردم می‌شود.

مردم در گذشته بسیاری از کارهای سنگین و زمان بر را به صورت هه‌ره‌وز انجام می‌دادند، زیرا این اقدام باعث می‌شود کارها با سرعت بیشتر و در زمان کمتری با خلاقیت و ابتکار انجام شود.جالب اینکه در برخی مناطق که جمعیت آنها کمتر از ۱۰ خانوار است مردم چند روستا به صورت گروهی کارهایشان را انجام می‌دهند و ۳۰ تا ۴۰ نفر در یک یا ۲ روز کار چند روز یک خانواده را انجام می‌دهند.

منبع: همشهری

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید