"یه ایران دوستش داره"؛ منظور خود تهران است نه چهره‌های مشهور آن

"یه ایران دوستش داره"؛ منظور خود تهران است نه چهره‌های مشهور آن

"یه ایران دوستش داره" تنها "برای چهره‌های ماندگارش" نبود و نیست کما این که سر وکله تابلوهای تازه هم پیدا شده: چون محله‌های تاریخی داره/ چون کافه‌های با حال داره.... حالا دیگر معما حل شده و مشخص است منظور از "یه ایران دوستش داره" خود تهران است و حاوی این پیام: شیفت از نگاه ایدیولوژیک به شعارهای همه کس پسند.

کد خبر : ۲۳۸۰۲۲
بازدید : ۲۴
از چندی پیش که در سطح تهران بیلبوردهایی نصب شد با این شعار که  «یه ایران دوستش داره»  این انتظار شکل گرفت که ببینند داستان چیست و آن چیست که تمام ایران و ایرانیان آن را دوست دارند. آخر تا همین چندی پیش سخن گفتن از دوست داشتن به جز برای مادر منع غیر رسمی داشت و در فیلم ها اگر ادم می کشتی و خون می‌ریختی رواتر بود تا بگویی دوستت دارم و شاعر بزرگ هم سروده بود:
 
   آن‌که می‌گوید دوستت می‌دارم
   خُـنـیـاگر غمگینی ا‌ست/ که آوازش را از دست داده است
 
  با این وصف طبعا این تصور ایجاد شد که تبلیغ یک کالا یا خدمات خاصی است که تمام ایران یا ایرانیان دوستش دارند.
 
   چندی بعد اما نه نام یک کالا که تصاویر چهره‌های علمی و هنری و فرهنگی بر تابلوها نقش بست و باز این تصور ایجاد شد که منظور این است که ایران و ایرانیان آنان را دوست می‌دارند و البته وجه مشترک آنها این بود و هست که متولد تهران‌اند.
 
    معمولا کمتر پیش می‌آید که به جز تبلیغات تجاری و آگهی سس و خودرو و کالاهای مصرفی که از تصاویر هنرپیشگان و مدل‌هایی مانند  محمد رضا گلزار  استفاده می‌شود درموارد دیگر از تصاویر مشاهیر زنده استفاده شود و ترجیح این است که از درگذشتگان استفاده شود چون ممکن است باشندگان و زندگان در جریان تحولات اجتماعی و سیاسی مواضعی اتخاذ کنند که صاحبان قدرت را خوش نیاید.
 
   "یه ایران دوستش داره" اما تنها  "برای چهره‌های ماندگارش"  نبود و نیست کما این که سر وکله تابلوهای تازه هم پیدا شده:  چون محله‌های تاریخی داره/ چون کافه‌های با حال داره....
 
89
 
حالا دیگر معما حل شده و مشخص است منظور از "یه ایران دوستش داره" خود تهران است:
 
تهرانی که ساکنان و باشندگان آن عصرها از دست ترافیک کند آن نالان و بلکه گریان‌اند.
تهرانی که بهای اجاره خانه در آن سرسام آور شده است.
تهرانی که انبوه موتور سواران سیمای آن را تغییر داده‌اند.
تهرانی که همه روزه در خیابان پاکستان آن در عباس‌آباد افغانستانی‌های مهاجر به خاطر مُهری بر مدارک هویتی تجمع می‌کنند.
تهرانی که به خاطر آلودگی هوا تعطیل می‌شود و تهرانی که امسال ممکن است گرفتار بحران آب شود.
تهرانی که خانه‌های حوض‌دار سریال‌های تلویزیونی و یکی دوطبقه به ندرت در آن یافت می‌شود و خبری از درخت انار و اقاقیای گل‌دار در آن نیست.
تهرانی که بوی محبوبه شب دیگر در شب های آن نمی‌پیچد.
 
  این که شهرداری تهران به تبلیغ شهر بپردازد و از متولدین مشهور تهران مایه بگذارد کار تازه‌ای است ولی به نظر می‌رسد چون شهرداری در دوره فعلی بر خلاف دو دوره خاص کرباسچی ( 68 تا 78)و قالیباف ( 84 تا 96)   پروژه‌های دندان‌گیر و مهمی نداشته دست به این جور تبلیغات زده است.
 
  نکته قابل توجه این است که سازمان زیباسازی همین شهرداری که با تبلیغات سیاسی و رادیکال شروع کرد که تنها قلیلی را خوش می‌آمد به شعارهای عدالت خواهانه و ایدیولوژیک رسید که دایره شمول و مخاطبان گسترده تری داشت و حالا از آن فضا فاضله گرفته و سراغ اشتراکات رفته است با این ادبیات: یه ایران دوستش داره. 
 
  با توجه به این که آنچه در تهران صورت می‌پذیرد در شهرهای دیگر هم الگو می‌شود بعید نیست چندی بعد شاهد تبلیغاتی با همین شعار (‌یه ایران دوستش داره) در شهرهای مشهد و اصفهان و شیراز هم باشیم و تصاویر متولدین مشهور آن شهرها و مکان های دیدنی‌شان را بگذارند.
 
این تبلیغات اما ما را بیشتر به یاد شروع کار آقای زاکانی در سال 1400 می‌اندازد که می‌خواست این شعار را جا بیندازد:  "تهران، کلان‌شهر الگوی جهان اسلام " و حتی در میدان کلانتری یوسف‌آباد با صرف هزینه بسیار این شعار را با تابلوی نئون هم نصب کردند.  زمان زیادی نگذشت که از "الگوی جهان اسلام" رسیدند به  "تهران، شهری برای همه".  
 
   حالا هم به جز بخش شهدای مدافع حرم بقیه موارد ایدیولوژیک نیست و این اتفاق کمی نیست آن هم درست در ما روزهای مذاکرات چون به یاد داریم نوبت قبل که نه این اصول گرایان که اصول گرایانی دیگر بلدیه را در اختیار داشتند و مذاکرات برجام جریان داشت از ما می خواستند شمر زمان خود را بشناسیم و چون شک داشتند بتوانیم شمر زمان مان را بشناسیم تصویر اوباما را هم کنار آن قرار داده بودند تا به زحمت نیفیتم.
 
   شاید هم چون صدا وسیما در برنامۀ  "درنگ"  به استهزای وزیر خارجه عربستان ( تنها یک هفته بعد از سفر بی‌سابقه وزیر دفاع عربستان به تهران) پرداخت، شهرداری تهران ( فعلا در اختیار اصول‌گرایان) حس کرده تکلیف سیاسی از آنان ساقط است و کاری به سیاست و مذاکرات و شعارهای ایدیولوژیک و مذاکرات ندارند و به دوست داشتن تهران می‌پردازند. ( صدا و سیما البته عذرخواهی کرده).

منبع: عصر ایران

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید