مدیر سد امیرکبیر کرج: هیچوقت در مرداد چنین کمبود آبی را تجربه نکرده بودیم

محمدعلی معلم اعلام کرد ارتفاع آب سد کرج ۴۷ متر از تراز نرمال در مرداد ماه کمتر است.
ایران در سالهای اخیر با بحران کمآبی و خشکسالی مواجه بوده اما در سال جاری این بحران جدیتر شده است. همان طور که پیش از این نیز کارشناسان از نزدیک شدن روز صفر آبی در تهران خبر داده بودند اکنون نیز محمدعلی معلم، مدیر سد امیرکبیر کرج، اعلام کرده است که ارتفاع آب این سد ۴۷ متر از تراز نرمال در مرداد ماه کمتر شده است.
مدیر سد امیرکبیر کرج، گفت: «سد امیرکبیر حدود ۶۵ سال قدمت دارد. ساخت این سد در سال ۱۳۳۶ توسط یک شرکت آمریکایی آغاز شد و سال ۱۳۴۰ به بهرهبرداری رسید. حجم اولیه سد در زمان ساخت، ۲۵۰ میلیون متر کعب بوده است. بعد از حدود ۶۵ سال بهرهبرداری و با توجه به میزان رسوبگذاری که انجام شده، در آخرین هیدروگرافی حجم واقعی سد ۱۸۰ میلیون متر مکعب بوده است.»
پیش از این، بنفشه زهرایی، استاد مدیریت منابع آب دانشگاه تهران، درباره وضعیت سدهای تهران اعلام کرده بود: «در شهریور ماه امسال تهران بهاحتمال زیاد سد ماملو را از دست خواهد داد و پس از آن نوبت به سدهای لار، لتیان و کرج خواهد رسید.»
به گفته مدیر سد امیرکبیر طول دیواره این سد ۳۹۰ متر و ارتفاع آن ۱۸۰ متر از پی است. عرض بتنی که در این سد استفاده شده، ۳۲ متر از کف است. عرض دیواره تاج سد نیز ۸ متر است.
هدف از ساخت سد امیرکبیر تامین آب شرب تهران و بخشی از آب کشاورزی بوده است.
۴-۵ سال خشکسالی باعث شد حجم مخزن سد امیبرکبیر امسال بهشدت کاهشی شود
محمدعلی معلم، مدیر سد امیبرکبیر این را هم توضیح داده است که: «مشاور آن زمان تشخیص داده بود که برای رودخانه کرج با توجه به ۷۶۰ کیلومتر مربع مساحتی که در بالادست دارد، ۴۷۰ میلیون آورد رودخانه است و از این میزان، ۳۴۰ میلیون برای آب شرب تهران بوده است. بخشی از آن هم به کشاورزی و آب شرب کرج تعلق داشت.»
مسعود پزشکیان نیز هفته گذشته با اشاره به حاد شدن وضعیت ناترازیها و قرار گرفتن بر لبه پرتگاه، تنها راه چاره را جابهجایی پایتخت دانسته بود. وضعیت بیآبی در تهران باعث تعطیلی روز چهارشنبه اول مرداد ۱۴۰۴، شده بود و سخنگوی دولت اعلام کرده بود که ممکن است این تعطیلیها ادامه پیدا کند.
ارتفاع آب ۴۷ متر از تراز نرمال پایینتر است
به گفته معلم، در پنج سال گذشته بهخاطر افت شدید بارش، حجم آب سد نسبت به بازه درازمدت پیشین کاهش ۴۲ درصدی را تجربه کرده است. او افزود:
داغی اصلی آب زمانی است که ارتفاع آب به هزار و ۷۶۵ متر نسبت به سطح دریا میرسد. هزار و ۷۶۵ متر یعنی ما دقیقا ۱۸۰ میلیون متر مکعب حجم سد را داریم. متاسفانه ارتفاع آب الان، حدود ۴۷ متر از تراز نرمال پایینتر است. در سالهای بهرهبرداری، ما هیچوقت در ایام مرداد این کاهش ارتفاع را تجربه نکرده بودیم. سالهای ۷۹-۸۰ هم یک خشکسالی تجربه کردیم اما بهاین صورت نبود.
چند روز پیش هم شرکت مدیریت منابع آب جدولی از آخرین وضعیت سدهای تهران منتشر کرد که در آن مجموع آب ۵ سد تهران، ۴۰۱ میلیون متر مکعب اعلام شده بود.
منبع: خبرآنلاین