ثبت کمترین تعداد ازدواج در چین در ۳۵ سال اخیر
کاهش تعداد ازدواج ها و کاهش قابل توجه زاد و ولد باعث نگرانی شدید مقامات پکن نسبت به اثرات اقتصادی کاهش نیروی کار و پیر شدن جمعیت در این کشور شده است.
چین در سال گذشته پایین ترین میزان ازدواج از زمان انتشار آمارهای رسمی ازدواج در بیش از ۳ دهه پیش را ثبت کرده است که بیش از پیش کاهش نزدیک به یک دهه ای ازدواج در این کشور را تثبیت می کند، موضوعی که با کاهش نرخ زاد و ولد و نگرانی دولت این کشور از بحران جمعیتی همراه بوده است. بر اساس داده های منتشر شده توسط وزارت امور مدنی چین در روز جمعه گذشته، در سال ۲۰۲۲ نزدیک به ۶.۸۳ زوج در چین ازدواج کرده اند، عددی که حدود ۱۰.۵ درصد کمتر از عدد ۷.۶۳ میلیون ازدواج است که در سال ۲۰۲۱ به ثبت رسیده و کمترین میزان ازدواج در سال در چین از سال ۱۹۸۶ تاکنون است، سالی که آمار رسمی ازدواج برای اولین بار منتشر شد.
این آمار نشان می دهد که در یکی از سخت ترین سال ها برای مردم چین، آمار ازدواج در این کشور به پایین ترین حد خود در بیش از سه دهه اخیر رسیده بود، دورانی که مقررات سختگیرانه مبارزه با کووید باعث شد برخی از کلانشهرهای این کشور قرنطینه شده و امور روزمره مردم مختل شود. همچنین این آمار نشان می دهد که ترند شروع شده از سال ۲۰۱۳ در کاهش تمایل مردم چین به ازدواج همچنان ادامه دارد، سالی که بیشترین میزان ازدواج از سال ۱۹۸۶ در چین به ثبت رسید و بعد از آن آمار ازدواج ها کاهشی شد. در سال ۲۰۱۳ بیش از ۱۳ میلیون ازدواج در چین رخ داد که نزدیک به دو برابر آمار ازدواج سال ۲۰۲۲ است.
کاهش تعداد ازدواج ها و کاهش قابل توجه زاد و ولد باعث نگرانی شدید مقامات پکن نسبت به اثرات اقتصادی کاهش نیروی کار و پیر شدن جمعیت در این کشور شده است. جمعیت چین در سال ۲۰۲۲ برای اولین بار در بیش از ۶۰ سال اخیر کاهش یافته است و به ازای ۱,۰۰۰ نفر تنها ۶.۷۷ زاد و ولد صورت گرفته که پایین ترین میزان از زمان تاسیس حزب کمونیست چین در سال ۱۹۴۹ است. چین اکنون با ۱.۴ میلیون نفر جمعیت برای اولین بار در تاریخ به رتبه دوم پرجمعیت ترین کشورهای جهان نزول کرده و جای خود را به هند داده است.
مقامات چین ارتباط مستقیمی بین کاهش ازدواج ها و کاهش زاد و ولدها در این کشور می بینند، جایی که هنجارهای اجتماعی و سیاست گذاری های دولتی باعث شده افرادی که ازدواج رسمی نکرده اند تمایلی به بچه دار شدن نداشته باشند. مقامات چینی سال هاست تلاش می کنند که ترند کاهش زاد و ولد و ازدواج در این کشور را تغییر دهند، در شرایطی که فشار اقتصادی به جمعیت جوان چین رو به افزایش بوده و نرخ بیکاری و هزینه زندگی دائماً بیشتر می شود. تغییر هنجارهای جنسیتی و توسعه فرصت های شغلی برای زنان، همانند آنچه در دیگر کشورهای جهان رخ می دهد، نیز در کنار فشارهای سیاسی دولت بر کسب و کارها و قوانین سختگیرانه در باب قرنطینه مرتبط با کووید ۱۹، باعث شده که سن ازدواج در این کشور بالا رفته و دیدگاه مردم نسبت به این مقوله تغییر کند.
این تغییر دیدگاه نسبت به ازدواج در میان زنان جوان به وضوح دیده می شود، کسانی که برخی از آن ها به خاطر نقش ازدواج در تثبیت نابرابری جنسیتی در چین، نسبت به آن بی میل شده اند. سن متوسط ازدواج برای ازدواج اول در چین در سال ۲۰۲۰ حدود ۲۸.۶۷ سال بوده که نزدیک به ۴ سال بیشتر از عدد ۲۴.۸۹ سال سنی است که یک دهه قبل تر وجود داشت. همچنین گزارش اخیر وزارت امور مدنی چین نشان می دهد که تعداد طلاق ها در چین نیز در سال گذشت میلادی کمی کاهش یافته است و در سال ۲۰۲۲ نزدیک به ۲.۱ میلیون زوج در این کشور از هم طلاق گرفته اند در حالی که این عدد در سال قبل ۲.۱۳ میلیون نفر بود.
منبع: روزیاتو