ارسال جنجالی مهمات ضد تانک حاوی اورانیوم ضعیف شده از ایالات متحده به اوکراین
این گلولهها و مهمات، بخشی از بسته جدید کمکهای نظامی به اوکراین است که قرار است هفته آینده به این کشور تحویل داده شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آمریکا در حال ارسال مهمات ضد تانک حاوی اورانیوم ضعیف شده به اوکراین است.
این گلولهها و مهمات، بخشی از بسته جدید کمکهای نظامی به اوکراین است که قرار است هفته آینده به این کشور تحویل داده شود. به گفته یک منبع مطلع، ارزش این بسته بین ۲۴۰ تا ۳۷۵ میلیون دلار خواهد بود، اگرچه ارزش و محتویات آن هنوز قطعی نشده است.
گرچه این اولین باری است که ایالات متحده مهمات دارای اورانیوم ضعیف شده را به اوکراین تحویل میدهد، اما اولین کشور غربی نبوده که این کمک نظامی را انجام داده است. خبرگزاری الجزیره گزارش داده که بریتانیا، اوایل سال جاری میلادی، چنین مهماتی را به اوکراین ارسال کرده است.
در آن زمان، ولادیمیر پوتین هشدار داد که روسیه به استفاده غرب جمعی از تسلیحات با «مؤلفه هستهای» پاسخ خواهد داد.
مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده، سلاح هستهای محسوب نشده، اما حاوی سطوح پایین تشعشعات هستند. سطح این تشعشعات، به طور قابل توجهی کمتر از اورانیوم طبیعی بوده، اما ذرات آن میتوانند برای مدت زمان زیادی باقی بمانند. طول عمر این ذرات میتواند به چالش پاکسازی اوکراین پس از جنگ بیفزاید.
اورانیوم ضعیف شده، محصول فرعی غنیسازی اورانیوم است و چگالی بسیار بالای آن به گلولهها توانایی نفوذ آسان به تانکها و خودروهای زرهی و انفجار خودکار میدهد.
احتمالاً این تصمیم، به دلیل خطراتی که برای غیرنظامیان ایجاد میکند، جنجال ایجاد خواهد کرد. دولت بایدن در اوایل سال جاری میلادی که به اوکراین مهمات خوشهای تحویل داد، با واکنش منفی مشابهی مواجه شد.
سازمان دیدهبان حقوق بشر گفته که حملات راکتی مهمات خوشهای سال گذشته در شهر ایزیوم تحت کنترل روسیه، حداقل هشت غیرنظامی را کشته و ۱۵ نفر دیگر را زخمی کرده است.
ائتلاف بینالمللی برای ممنوعیت سلاحهای اورانیومی تصریح کرده که استنشاق یا بلعیدن گرد و غبار اورانیوم رادیواکتیو میتواند منجر به خطراتی برای سلامتی، از جمله نقایص مادرزادی و سرطان شود.
با این حال حال، آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ناظر هستهای سازمان ملل متحد، گفته که بررسیها نشان میدهد «وجود بقایای اورانیوم ضعیف شده پراکنده در محیط، خطر رادیولوژیکی برای جمعیت ساکن مناطق تحت تأثیر ایجاد نمیکند.»
این گلولهها و مهمات، از مازاد زرادخانه آمریکا و با حکم ریاست جمهوری تأمین میشود، قانونی که به رئیسجمهور اجازه میدهد تا در مواقع اضطراری و بدون تأیید کنگره، از دارایی های ایالات متحده برای کمک به کشورهای دیگر استفاده کند.
در نتیجه، ۲۴۰ تا ۳۷۵ میلیون دلار به ۴۳ میلیارد دلار کمک قبلی امنیتی آمریکا به اوکراین از زمان تهاجم گسترده روسیه در سال ۲۰۲۲ اضافه میشود. با پیشرفت ضد حمله اوکراین، بستههای کمک تسلیحاتی اخیر این کشور، شامل موشکهای پدافند هوایی، وسایل نقلیه زمینی و توپخانه است.
منبع: روزیاتو