۱۵ کشور آسیایی که سریعترین روند کاهش جمعیت را دارند
در حالی که آسیا به عنوان یکی از پرجمعیتترین مناطق جهان شناخته میشود، برخی از کشورهای این قاره با چالش کاهش جمعیت روبرو هستند. با وجود تلاشهای دولتها برای تشویق رشد جمعیت، عواملی همچون شهرنشینی، هزینههای بالای زندگی و تغییر سبک زندگی، باعث کاهش نرخ باروری در بسیاری از این کشورها شده است.
در حالی که آسیا به عنوان یکی از پرجمعیتترین مناطق جهان شناخته میشود، برخی از کشورهای این قاره با چالش کاهش جمعیت روبرو هستند. با وجود تلاشهای دولتها برای تشویق رشد جمعیت، عواملی همچون شهرنشینی، هزینههای بالای زندگی و تغییر سبک زندگی، باعث کاهش نرخ باروری در بسیاری از این کشورها شده است.
این روند نگرانکننده میتواند تأثیرات عمیقتری بر اقتصاد و نظامهای رفاه اجتماعی این مناطق داشته باشد.
از میان کشورهای آسیایی که با این چالش دست و پنجه نرم میکنند، چین، ژاپن و کره جنوبی در صدر قرار دارند. چین که یکی از سریعترین اقتصادهای در حال رشد در آسیا است، در سال ۲۰۲۲ برای اولین بار در ۶۰ سال گذشته با کاهش جمعیت روبرو شد.
ژاپن نیز رکورد کاهش ۸۳۷,۰۰۰ نفری جمعیت را در سال ۲۰۲۳ به ثبت رساند که معادل از دست دادن ۱۰۰ نفر در هر ساعت است. انتظار میرود جمعیت کره جنوبی نیز از ۵۲ میلیون نفر در حال به ۲۴ میلیون نفر در سال ۲۱۰۰ کاهش یابد. این روندهای نگرانکننده، ضرورت اقدامات فوری برای حمایت از خانوادهها و افزایش نرخ باروری را در این کشورها برجسته میسازد.
۱۵ کشور آسیا که سریعترین روند کاهش جمعیت را دارند:
۱۵. اندونزی
رشد جمعیت = ۰.۶۴ درصد
اندونزی با جمعیت ۲۷۵ میلیون نفری، میانگین رشد سالانه جمعیت ۱.۱ درصدی دارد. آخرین نرخ رشد جمعیت ثبت شده در این کشور ۰.۶۴ درصد در سال ۲۰۲۲ بود که نشان دهنده کاهش رشد جمعیت است.
۱۴. بحرین
رشد جمعیت = ۰.۶۱ درصد
بحرین کاهش قابل توجهی در نرخ رشد جمعیت داشته است. نرخ رشد جمعیت این کشور از نزدیک به ۳.۵ درصد در سال ۲۰۱۶ به ۰.۶۱ درصد در سال ۲۰۲۲ کاهش یافته است.
۱۳. قبرس
رشد جمعیت = ۰.۵۹ درصد
قبرس با ۱.۲۵ میلیون نفر جمعیت، سومین جزیره پرجمعیت دریای مدیترانه است. قبرس میانگین رشد سالانه جمعیت ۱.۳ درصد را حفظ کرده است. در سال ۲۰۲۲، نرخ رشد ۰.۶ درصد ثبت شد. پیشبینیهای سازمان ملل نشان میدهد که این نرخ رشد تا سال ۲۰۵۰ به ۰.۲۰ درصد کاهش یابد.
۱۲. کویت
رشد جمعیت = ۰.۴۴ درصد
کویت با جمعیتی بالغ بر ۴.۳ میلیون نفر و متوسط نرخ رشد سالانه ۳.۶ درصد، کاهش رشد جمعیت را در سال های اخیر تجربه کرده است. با این حال، نسبت به نرخ رشد جمعیت قبلی که ۲.۵- درصد در سال ۲۰۲۱ بود، بهبود یافته است.
۱۱. کره شمالی
رشد جمعیت = ۰.۳۷ درصد
جمهوری دموکراتیک خلق کره یا کره شمالی میانگین رشد سالانه ۰.۵ درصدی را حفظ کرده است. نرخ رشد جمعیت فعلی، اندکی کمتر از میانگین ۰.۳۷ درصد است. بر اساس پیشبینیهای سازمان ملل، انتظار میرود جمعیت این کشور در سالهای آینده کاهش یابد و تا سال ۲۰۵۰ به ۰.۲۸- درصد شده و جمعیت این کشور در آن زمان به ۲۵.۸ میلیون برسد.
۱۰. سریلانکا
رشد جمعیت = ۰.۲۷ درصد
سریلانکا از سال ۲۰۱۱ کاهش جمعیت ثابتی را تجربه کرده است. متوسط نرخ رشد سالانه جمعیت این کشور ۰.۸ درصد است. رشد جمعیت فعلی روند نزولی دارد و پیش بینی می شود تا سال ۲۰۵۰ به ۲۱.۸ میلیون نفر برسد.
۹. قطر
رشد جمعیت = ۰.۲۶ درصد
قطر حدود ۰.۰۳ درصد از جمعیت جهان را تشکیل می دهد. متوسط نرخ رشد سالانه در قطر ۶.۵ درصد است که رشد آن در سال ۲۰۰۷ به ۲۱ درصد رسیده است. پیشبینی میشود رشد جمعیت قطر در سال ۲۰۵۰ منفی شود.
۸. تایلند
رشد جمعیت = ۰.۱۳ درصد
جمعیت فعلی تایلند ۷۱ میلیون نفر است، با نرخ رشد ۰.۱۳ درصد در سال ۲۰۲۲. تایلند از سال ۱۹۶۵ کاهش ثابتی در رشد جمعیت داشته است و انتظار می رود در دهه های آینده کاهش بیشتری پیدا کند و در سال ۲۰۵۰ به ۰.۵۱- درصد برسد. متوسط رشد سالانه جمعیت این کشور بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۲ تنها ۰.۶ درصد بوده است.
۷. گرجستان
رشد جمعیت = ۰.۱۰ درصد
میانگین نرخ رشد سالانه جمعیت گرجستان ۰.۴- درصد بوده و جمعیت آن ۳.۷ میلیون نفر است. پیشبینی میشود که نرخ رشد سالانه جمعیت این کشور تا سال ۲۰۵۰ به ۰.۴۳- درصد کاهش یابد و جمعیت آن به ۳.۴ میلیون نفر برسد.
۶. آذربایجان
رشد جمعیت = ۰.۰۴ درصد
آذربایجان با ۱۰.۱ میلیون نفر جمعیت، میانگین رشد سالانه جمعیت ۱.۱ درصدی دارد. نرخ رشد جمعیت این کشور در سال ۲۰۲۲، ۰.۰۴ درصد بود و انتظار می رود تا سال ۲۰۵۰ به ۰.۲۰- درصد کاهش یابد.
۵. چین
رشد جمعیت =۰.۰۱- درصد
چین، دومین کشور پرجمعیت جهان، جمعیتی تقریباً برابر با هند دارد. با این حال، پس از اجرای سیاست های کنترل جمعیت توسط دولت چین، از سال ۱۹۶۵ کاهش مداومی را تجربه کرده است. انتظار می رود رشد جمعیت این کشور تا سال ۲۰۵۰ به ۰.۵۲- درصد کاهش یابد.
۴. کره جنوبی
رشد جمعیت = ۰.۲۳- درصد
کره جنوبی در طول سال ها شاهد کاهش مداوم رشد جمعیت بوده که دلیل اصلی آن شهرنشینی است. جمعیت این کشور در حال حاضر نزدیک به ۵۱.۷ میلیون نفر است که پیش بینی می شود تا سال ۲۰۵۰ به ۴۵.۷ میلیون نفر کاهش یابد. طبق گزارش سازمان ملل، انتظار می رود نرخ رشد جمعیت این کشور در سال ۲۰۵۰ به ۰.۸۴- درصد برسد.
۳. ارمنستان
رشد جمعیت = ۰.۳۸- درصد
نرخ رشد جمعیت ارمنستان ۰.۳۸- درصد است. جمعیت این کشور که در حال حاضر ۲.۷ میلیون نفر است، بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ کاهش ۱۰,۰۰۰ نفری را تجربه کرده است. عوامل مختلفی در کاهش جمعیت ارمنستان نقش دارند، اما دلایل اصلی بیثباتی اقتصادی، مهاجرت و نرخ پایین باروری است.
۲. ژاپن
رشد جمعیت = ۰.۴۴- درصد
ژاپن در میان ۲۰ کشور اول جهان است که سریعترین کاهش را تجربه میکند و از نظر کاهش جمعیت در رتبه دوم آسیا قرار دارد. ژاپن با متوسط نرخ رشد سالانه ۰.۱- درصد شاهد کاهش مداوم نرخ رشد جمعیت خود در طول سال ها بوده است.
۱. لبنان
رشد جمعیت = ۱.۸۶- درصد
لبنان بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ کاهش قابل توجهی به میزان ۱.۸۶- درصد از جمعیت خود را تجربه کرد. عوامل متعددی در این کاهش نقش دارند، از جمله مهاجرت و بی ثباتی مالی. لبنان در سال ۲۰۱۹ با نرخ ۲.۸۴- درصد، شاهد بیشترین کاهش جمعیت بود.
منبع: روزیاتو