ببینید؛ با رونان آشنا شوید؛ شیر دریایی بامزه که ریتم را بهتر از انسان‌ها درک می‌کند

ببینید؛ با رونان آشنا شوید؛ شیر دریایی بامزه که ریتم را بهتر از انسان‌ها درک می‌کند

رونان، نام شیر دریایی کالیفرنیایی است که توانایی هماهنگی او با ریتم آهنگ‌ها، دانشمندان را شگفت‌زده کرده است؛ سرعت او از برخی انسان‌ها نیز بیشتر است.

کد خبر : ۲۴۰۸۳۶
بازدید : ۳۰

درک و احساس ریتم تنها به انسان‌ها محدود نمی‌شود. هرچند به‌نظر می‌رسد که این توانایی در قلمروی جانوران به‌شدت محدود باشد. هرچند شامپانزه‌ها می‌توانند تا حدی ضرب‌آهنگ را حفظ کنند، توانایی آن‌ها در این زمینه نسبت به انسان‌ها بسیار پایین‌تر است.

اما یک شیر دریایی کالیفرنیایی ۱۶ ساله به نام «رونان»، همه موجودات، حتی برخی انسان‌ها را نیز در زمینه‌ی حفظ ریتم پشت سر می‌گذارد. مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد که توانایی رونان در هماهنگ‌شدن با ریتم، صرفاً واکنشی آموخته در مورد برخی ضرب‌آهنگ‌ها نیست؛ او می‌تواند حرکات خود را با ریتم‌های جدید هماهنگ کند که این امر نشان می‌دهد پس از آموزش اولیه، قادر است خود را با ضرب‌آهنگ‌های گوناگون تطبیق داده و آن‌ها را حفظ کند.

«پیتر کوک»، متخصص عصب‌شناسی تطبیقی از دانشگاه کالیفرنیا، می‌گوید: «او فوق‌العاده دقیق است، با نوسانی در حد یک‌دهم پلک‌زدن بین هر چرخه.» او ادامه داد: «گاهی ممکن است پنج میلی‌ثانیه زودتر ضربه بزند، گاهی ده میلی‌ثانیه دیرتر؛ اما در مجموع هربار ضرب‌آهنگ را دقیق می‌زند.»

نبرد ضرب‌آهنگ‌ها: همگام‌سازی حسی-حرکتی با ریتم رونان، شیر دریایی باتجربه.

رونان، ساکن «آزمایشگاه علوم دریایی لانگ» دانشگاه کالیفرنیا در سانتا کروز، موضوع مقاله‌ای در سال ۲۰۱۳ بود که توانایی شگفت‌انگیز او در حفظ زمان را توصیف می‌کرد. او در سه‌ سالگی، زمانی که هنوز نابالغ محسوب می‌شد، آموزش دید که سر خود را با ضرب یک مترونوم به حرکت درآورد و سپس با موسیقی هماهنگ شود؛ او همچنین توانست ضرب‌آهنگ خود را متناسب با تغییرات سرعت مترونوم تنظیم کند.

مطالعات بعدی این پرسش را مطرح کردند که آیا توانایی رونان می‌تواند به دقت انسان‌ها باشد یا خیر؛ چرا که نتایج اولیه نشان می‌داد میزان نوسان زمانی او کمی بیشتر از چیزی است که در مطالعات انسانی دیده می‌شود. برخی دانشمندان همچنین پرسیدند که آیا تمرین گسترده رونان باعث این عملکرد شده و آیا زمان‌سنجی او از همان مکانیسم‌های عصب‌شناختی انسان‌ها ناشی می‌شود یا خیر.

در ۱۲ سال گذشته، کوک و همکارانش گاهی به رونان تمرین‌هایی کوتاه در «رقص ریتمیک» دادند. در هر نوبت تنها ۱۰ تا ۱۵ ثانیه، که در مجموع حدود ۲۰۰۰ جلسه شده است.

16_11zon
رونان برای ثبت تصویر ژست گرفته است.
عکاس: Carson Hood. NMFS 23554

رونان تنها به اندازه کودکی یک ساله با ریتم‌ها مواجه شده است، اما همگام‌سازی او بی‌نظیر است

کوک توضیح می‌دهد: «رونان به هیچ‌وجه تمرینات بیش‌ از حدی نداشته است. اگر واقع‌بینانه بگویم، میزان مواجهه رونان با ریتم از زمان حضورش در کنار ما احتمالاً بسیار کمتر از چیزی است که کودکی یک‌ساله معمولی تا آن سن شنیده است.»

رونان حالا به‌عنوان حیوان بالغی کامل، نه تنها توانایی‌اش در حفظ ضرب‌آهنگ را بهبود بخشیده، بلکه از برخی انسان‌ها نیز پیشی گرفته است. در یک مطالعه پیگیری، پژوهشگران توانایی رونان را در هماهنگی با ضرب یک طبل اسنیر با سرعت‌های ۱۱۲، ۱۲۰ و ۱۲۸ ضرب در دقیقه آزمایش کردند که دو مورد از این سرعت‌ها برای او کاملاً جدید بودند. سپس همین آزمایش‌ها روی ۱۰ دانشجوی دوره کارشناسی انجام شد و از آن‌ها خواسته شد که با حرکت ساعد خود، ضرب را حفظ کنند.

پژوهشگران در این مورد می‌نویسند: «ما عملکرد رونان را با بزرگسالان مورد آزمایش خود مقایسه کردیم و برای نخستین‌بار، ارزیابی تطبیقی دقیقی از توانایی هماهنگی ریتم بین انسان و غیرانسانی که مهارت حفظ ضرب‌آهنگ‌ها را دارد، ارائه دادیم.»

رقص و هماهنگی رونان با ریتم آهنگ.

در هیچ‌یک از آزمایش‌ها، هیچ انسانی عملکردی بهتر از رونان نداشت. فاصله زمانی ضرب‌ها، فاصله زمانی حرکتی و زاویه فازی حرکات رونان که نشان‌دهنده دقت هماهنگی او با ضرب است، در تمامی آزمایش‌ها از برخی انسان‌ها دقیق‌تر بود. حتی در سرعت‌های بالاتر، زمان‌سنجی او دقت بیشتری از خود نشان داد.

در سرعت‌های ۱۱۲، ۱۲۰ و ۱۲۸ ضرب در دقیقه، میانگین عملکرد رونان به ترتیب ۱۱۳٫۱، ۱۲۱٫۶ و ۱۲۹٫۰ ضرب در دقیقه بود. در مقابل، میانگین عملکرد انسان‌ها در همان سرعت‌ها به ترتیب ۱۱۲٫۴، ۱۱۹٫۳ و ۱۲۶٫۲ ضرب در دقیقه بود.

نتایج نشان می‌دهد که حیوانات غیرانسان در صورت داشتن انگیزه، می‌توانند آموزش ببینند تا ریتم‌ها را حفظ کرده و به‌خاطر بسپرند. بسیاری از آن‌ها احتمالاً در طبیعت دلیلی برای انجام چنین کاری ندارند، اما انجام این کار در محیط آزمایشگاهی، جایی که پاداش و تشویق دریافت می‌کنند، می‌تواند به دانشمندان کمک کند تا هوش حیوانات و نحوه پردازش اطلاعات توسط آن‌ها، به‌ویژه در دوران بلوغ را بهتر درک کنند.

«کالین رایشموث»، رفتارشناس حیوانی از دانشگاه کالیفرنیا، می‌گوید: «یکی از مهم‌ترین یافته‌های مطالعه این است که بلوغ و تجربه اهمیت دارند. این فقط آزمونی برای بررسی عملکرد ریتمیک نیست، بلکه بازتابی از رفتار شناختی رونان و توانایی‌اش در یادآوری و بهبود آن در طول زمان است.»

شایان ذکر است که رونان برای مشارکت در این مطالعه پاداش مناسبی دریافت کرد: «وقتی جلسه آزمایش به پایان رسید، از شرکت‌کنندگان انسانی قدردانی و جزئیاتی بیشتر در مورد ماهیت مطالعه به آن‌ها ارائه شد. رونان هم یک اسباب‌بازی پر از ماهی و یخ دریافت کرد.»

تحقیق در مجله «ساینتیفیک ریپورتس» منتشر شده است.

منبع: خبرآنلاین

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید