چرا اوکراین تا به این اندازه به دریافت تانکهای آلمانی Leopard اصرار دارد؟
Leopard ۲ تانک اصلی ارتش آلمان است که توسط کمپانی دفاعی Krauss-Maffei Wegmann طراحی و ساخته شده است. این تانک در دهه ۱۹۷۰ طراحی شده و بعد از نسخه اولیه Leopard ۱ طراحی شده و اکنون در اختیار بیش از ۲۰ کشور مختلف قرار دارد. تانک Leopard میتواند تا سرعت ۴۴ مایل بر ساعت (۷۰.۵ کیلومتر بر ساعت) تا مسافت ۲۷۵ مایل (۴۴۰ کیلومتر) حرکت کند و این برد در نسخه جدیدتر به حدود ۵۰۰ کیلومتر نیز رسیده است.
کییف ماه هاست که ناتو و دیگر شرکای اروپایی را برای دریافت خودروهای زرهی سنگین مانند نفربرها و تانکها تحت فشار قرار داده است. خودروهای زرهی بسیاری در راه اوکراین هستند، اما برخی از درخواستهای اوکراین با مقاومت سرسختانه متحدان غربی مواجه شده و به بن بست خورده است.
اوکراین به زودی بسیاری از سلاحهای مورد درخواستش را دریافت خواهد کرد، اما نتوانسته تضمینی برای بدست آوردن تانکهای آلمانی Leopard بدست آورد و دستکم در آیندهای نزدیک به نظر نمیرسد که نظر آلمان در این زمینه تغییر کند.
برخی کشورهایی که تانکهای Leopard را در اختیار دارند، پیشنهاد کرده اند که تانکهای خود را به اوکراین بفرستند، اما مشکل این است که ارسال آنها به تایید و موافقت اوکراین نیاز دارد؛ و علیرغم فشار روزافزون بر برلین نسبت به ارسال تانکهای خودش به اوکراین یا دستکم اجازه دادن به کشورهای دیگر برای ارسال تانکهای آلمانی قبلاً خریداری شده از آلمان، اولاف شولتز، صدراعظم آلمان هنوز با این درخواستها موافقت نکرده، موضوعی که نارضایتی اوکراین، ایالات متحده و برخی از کشورهای عضو ناتو را به همراه داشته است.
لهستان، یکی از کشورهای عضو ناتو که تانک Leopard در اختیار دارد، روز چهارشنبه گذشته اعلام کرد که در صورت مخالفت دوباره آلمان با ارسال تانک هایش به اوکراین، میتواند این کار را بدون رضایت آلمان انجام دهد.
رییس جمهور لهستان پیشتر نیز گفته بود که میخواهد به عنوان بخشی از یک اتحاد بین المللی، تانکهای Leopard خود را به اوکراین بدهد. لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده نیز روز جمعه بعد از ملاقات با گروه تماس وزارت دفاع اوکراین گفت که آلمان هنوز به تصمیمی در مورد ارسال تانکهای Leopard به اوکراین نرسیده است.
آستین تاکید کرد که تمرکز بر روی اطمینان حاصل کردن از این نکته است که اوکراین تواناییهای لازم برای موفقیت در جنگ با روسیه را در زمان حاضر داشته باشد. وی افزود که هنوز هیچ تصمیم جدیدی در مورد ارسال تانکهای آمریکایی M۱ Abrams به اوکراین گرفته نشده است، یکی دیگر از سلاحهایی که رهبران اوکراین به شدت به دنبال آن هستند. یک مقام رسمی آلمان پیشتر تصمیم گیری در مورد ارسال تانکهای Leopard را با تانکهای آمریکایی مرتبط دانسته بود، اما آستین این ادعا را رد کرد.
بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان، در نشست وزرای دفاع اوکراین و ایالات متحده، امیدهای اوکراین برای دریافت این تانکها را به یأس تبدیل کرد و گفت که «همه نمیتوانیم امروز بگوییم که تصمیم کی گرفته میشود و تصمیم چه خواهد بود». در صحبتهایی امیدوار کننده تر، اما گفت که به ارتش آلمان دستور داده تا فهرست داراییهای خود در ارتباط با تانک Leopard را بررسی کند تا در صورتی که در نهایت به تصمیمی قاطع رسیدند، بتوانند به سرعت وارد عمل شوند. اما تانک Leopard چه قابلیتهایی دارد که اوکراین تا به این اندازه برای دریافتشان از آلمان بی تابی میکند؟
سریع، چابک و به خوبی مسلح شده
Leopard ۲ تانک اصلی ارتش آلمان است که توسط کمپانی دفاعی Krauss-Maffei Wegmann طراحی و ساخته شده است. این تانک در دهه ۱۹۷۰ طراحی شده و بعد از نسخه اولیه Leopard ۱ طراحی شده و اکنون در اختیار بیش از ۲۰ کشور مختلف قرار دارد. تانک Leopard میتواند تا سرعت ۴۴ مایل بر ساعت (۷۰.۵ کیلومتر بر ساعت) تا مسافت ۲۷۵ مایل (۴۴۰ کیلومتر) حرکت کند و این برد در نسخه جدیدتر به حدود ۵۰۰ کیلومتر نیز رسیده است.
این تانک به یک توپ بدون خان ۱۲۰ میلیمتری، یک مسلسل ۷.۶۲ میلیمتری و لانچرهای اتوماتیک پرتاب نارنجک مجهز است. علاوه بر همه این ها، تانک Leopard دارای سیستمهای حفاظتی بالستیک و مین است و در کوزوو، سوریه و افغانستان نبرد را تجربه کرده است. تاکنون بیش از ۳،۵۰۰ دستگاه از این تانک ۶۰ تنی توسط کمپانی سازنده آلمانی ساخته شده است.
برخلاف تانک آمریکایی M۱ Abrams که موتور متفاوتی دارد، تانک آلمانی از سوخت دیزلی استفاده کرده و تعمیر و نگهداری آن سادهتر از نمونه آمریکایی است. این تانکها پیش از نیاز به سوختگیری مجدد میتوانند ساعتها در نبرد شرکت کنند.
ژنرال مارک میلی، رییس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده روز جمعه به خبرنگاران گفت که در طی ۱۱ ماه جنگ، اکنون نبردی بسیاری بسیار دشوار در حال وقوع است و خطوط مقدم تقریباً ثابت هستند، غیر از نبردهایی که در شهر شرقی باخموت در جریان است.
اوکراینیها به هیچ عنوان از این ایستایی و بن بست در میدان نبرد استقبال نمیکنند، زیرا روسیه میتواند از این موقعیت برای تقویت نیروها و سربازگیریهای جدید استفاده کند. نیروهای اوکراینی به دنبال انجام ضدحمله هستند و این کار با خودروهای زرهی سنگین بسیار موثرتر خواهد بود، به ویژه سلاحهای مدرنی که قدرت نفوذ بیشتری داشته باشند.
تانکهای بزرگی مانند Leopard همراه با خودروهای سبکتر زرهی، میتوانند فرصتهای بیشتری در اختیار اوکراین قرار دهند تا این شرایط ایستای میدان نبرد را تغییر داده و به صفوف نیروهای روسی نفوذ کند.
اگر تانکهای Leopard به دست اوکراین برسند، میتوانند به اسکادرانهایی از تانکهای بریتانیایی Challenger ۲ و دیگر خودروهای زرهی تامین شده توسط کشورهای عضو ناتو و اروپا بپیوندند که اکنون در راه کی یف هستند. تنها ایالات متحده دهها خودروهای زرهی تهاجمی Bradley و نفربرهای زرهی Stryker را دارد.
در شرایطی که کمکهای اطلاعاتی و امنیتی غرب به اوکراین در شروع سال میلادی جدید افزایش یافته است و در آستانه اولین سالگرد حمله همه جانبه روسیه به اوکراین، باید دید که کشورهای اروپایی چگونه معضل ارسال تانکهای Leopard را حل خواهند کرد، اما فشار روی آلمان برای ارسال این تانک ها- که از بهترین تانکهای جهان هستند- به اوکراین رو به افزایش است. اوکراین اعلام کرده است که به حدود ۳۰۰ تانک برای ادامه مبارزه با روسیه نیاز دارد، اما تحلیلگران غربی میگویند که ۱۰۰ تانک غربی نیز میتواند توازن در میدان نبرد را به سود اوکراینیها تغییر دهد.
منبع: روزیاتو