محققان در جستجوی تکنولوژیهای باستانی «حکاکی»
تا پیش از این مطالعۀ سنگنگارههای باستانی همیشه متمرکز بر مضمون این حکاکیها بوده است؛ اما یک تحقیق تازه به دنبال این است که بفهمد مردمان باستان با چه وسایل و تکنیکهایی روی سنگها حکاکی میکردند.
فرادید| این تحقیق که در سایت ۲۵ در پارک تیمنا در جنوب فلسطین انجام شده است، کارشناسان را مجذوب خود کرده و چشمانداز تازهای از فرآیندهای تولید سنگهای حکاکیشده را ارائه میدهد. این یافتهها در مجلهی علوم انسانی و ارتباطات علوم اجتماعی منتشر شده است.
به گزارش فرادید، به طور سنتی، در مطالعه تصاویر حکاکیشده، تمرکز اصلی روی شمایلنگاری، شمایلشناسی و ویژگیهای سبکی متمرکز بود و پیچیدگیهای تکنیکهای حکاکی نادیده گرفته میشد. با این حال، این روش تحقیق نوآورانه که در این مطالعه معرفی شده، بر توصیف تکنیکهای به کاررفته در خلق حکاکیهای سنگی دوران باستان تأکید میکند. هدف تیم با در نظر گرفتن تغییرات تکنولوژیکی به عنوان شاخصهای فرآیند تولید، افزایش درک ما از این آثار هنری باستانی است.
برای انجام این مطالعه، اسکنهای سه بعدی از دو حکاکی باستانی از سایت ۲۵ در پارک تیمنا تهیه شد. این اسکنها با استفاده از نرمافزار تخصصی ArchCUT3-D که برای ارزیابی ویژگیهای میکرومورفولوژیکی سهبعدیِ برشهایی که حکاکیها را تشکیل میدهند، مورد تجزیه و تحلیل دقیق قرار گرفتند. ArchCUT3-D با استخراج برشهای ۳ بعدی از شکافها و بررسی میکرومورفولوژی سطح، آنالیز دقیق و قابلتکرار را امکانپذیر میکند.
نتایج تحقیق نشان میدهد که برشهای مختلف درون حکاکیها با استفاده از تکنیکهای متمایز اجرا شدند. محققان با شناسایی ویژگیهای متمایز، با موفقیت جنبههای منحصربهفرد عملیات حکاکی، مانند شرایط ارگونومیک و سطح سازگاری حرکات حکاکی را شناسایی کردند.
استفاده از نرمافزار ArchCUT3-D در این مطالعه نشاندهنده پیشرفت محاسباتی قابلتوجهی در این زمینه است. این نرمافزار، تشخیص تکنیکهای برش از طریق مشخصات میکرومورفولوژی را امکانپذیر میکند و بازسازی حرکات حکاکی و پروسههای تولید فردی را تسهیل میکند. این فناوری نوآورانه، فرصتهای هیجانانگیزی را برای درک صنایع دستی و اهمیت فرهنگی پشت حکاکیهای سنگی باستانی ایجاد میکند.
یکی از اعضای تیم تحقیق میگوید: «تحقیق ما چشماندازی تازه از حکاکیهای سنگی باستانی را با بررسی پیچیدگیهای فرآیندهای تولید آنها ارائه میدهد. با کشف اسرار فناوری پشت این حکاکیها، ما به اطلاعات ارزشمندی در مورد صنعتگری، بیان هنری و زمینه فرهنگی اجدادمان دست پیدا میکنیم.»
دانش جدید در مورد تکنیکهای حکاکی باستانی این پتانسیل را دارد که درک ما از فرهنگهای انسانی در طول تاریخ را تغییر دهد. این تیم امیدوار است یافتههایش محرک تحقیقات بیشتری شده و الهامبخش همکاریهای بینرشتهای برای کشف اسرار پیرامون این آثار هنری باستانی باشد.
مترجم: زهرا ذوالقدر