BTM-3؛ خودرو زرهی سنگرکن ۳۷ تنی که برای روسیه و اوکراین خندق میسازد
BTM – ۳ یک سنگرکن است. و همانطور که از نامش پیداست، یک کار انجام می دهد: حفر گودال و خندق.
در میدان نبردی که عملاً با خزیدن خودروهای جنگی عجیب و نادر همراه است، BTM – ۳ ممکن است عجیب ترین و نادرترین خودرو باشد. BTM-3 یک تانک یا یک خودروی جنگی پیاده نظام یا نفربر نیست. حتی یک خودروی مهندسی زرهی هم نیست – کلاسی از وسایل نقلیه که برای اهداف بسیار خاص و ویژه به کار گرفته می شود.
نه، BTM – ۳ یک سنگرکن است. و همانطور که از نامش پیداست، یک کار انجام می دهد: حفر گودال و خندق. ای خودرو زرهی ۳۷ تنی و دو نفره ترکیبی از شاسی یک تراکتور توپخانه سنگین AT – T با موتور دیزلی – خود بر پایه شاسی تانک T – ۵۴ – است که به یک تیغه حفاری شبیه اره برقی مجهز شده است.
یک BTM – ۳ می تواند خندقی به عمق یک و نیم متر و عرض ۹۰ سانت را با سرعت بیش از ۷۰۰ متر در ساعت حفر کند. تا جایی که به خاکبرداری مربوط می شود، این سنگرکن، سریع است.
در حالی که می توانیم انتظار داشته باشیم که ارتش روسیه BTM – ۳ های قدیمی متعلق به شوروی را به کار گیرد – روس ها در زمستان گذشته و بهار امسال صدها کیلومتر خندق کنده و در بیشتر مناطق اوکراین به حالت دفاعی رفه اتند – BTM – ۳ ها برای ارتش اوکراین نیز کار می کنند.
ویدیویی که روز سه شنبه گذشته به صورت آنلاین منتشر شد، یکی از ۱۰ دستگاه BTM – ۳ متعلق به ارتش اوکراین را به تصویر می کشد که با سرعت در جاده ای خاکی در استان زاپوریژیا در جنوب اوکراین در حرکت است.
زاپوریژیا یکی از کانون های اصلی ضدحمله های اوکراین برای سال ۲۰۲۳ است که در ۴ ژوئن آغز شده است. از آن زمان تاکنون تیپ های اوکراینی چندین کیلومتر در چند محور پیشروی کرده اند. ترنج ها جنگ را تعریف کرده اند. روس ها برای کند کردن پیشروی اوکراینی ها خندق حفر کردند؛ اکنون اوکراینی ها در حال حفر خندق برای تحکیم دستاوردهای ارضی خود هستند.
خندق ها از مدت ها قبل تعریف کننده این جنگ بوده اند. روس ها برای کند کردن پیشروی اوکراینی ها خندق حفر کرده اند؛ اکنون اوکراینی ها در حال حفر خندق برای تحکیم دستاوردهای ارضی خود هستند. بدیهی است که BTM – ۳ – به همراه سنگرکن های نظامی دیگر مانند BTM – ۴ روسی و PZM – ۳ اوکراینی – در کنار حفاران غیرنظامی نقش، مهمی در آماده سازی این خندق ها داشته اند.
این خودروهای نظامی در سراسر قلمرو اتحاد جماهیر شوروی بسیار رایج تر از غرب بودند. خاک و آب و هوا به توضیح چرایی این محبوبیت کمک می کنند. گروه مهندس ارتش آمریکا در گزارشی در سال ۱۹۸۰ تصریح کرده است: «مهندسان و برنامه ریزان در اتحاد جماهیر شوروی به وضوح نیاز قابل توجهی به کندن خندق در خاک های یخ زده احساس می کنند».
کاملاً قابل پیش بینی بود که سنگرها بر مرحله کنونی جنگ گسترده ۱۸ ماهه روسیه و اوکراین تاثیرگذار شوند. خندق ها نقش مهمی در دکترین ارتش روسیه دارند، که ارتش اوکراین نیز تا حد زیادی از آن پیروی می کند.
زمانی که یک تیپ روسی یا اوکراینی در حالت تدافعی، حتی به صورت موقتی باشد، شروع به حفر خندق می کند. لستر گراو و چارلز بارتل در کتاب The Russian Way of War توضیح داده اند:« کار ماشین های سنگرکن و بولدوزرها با بیل های قدیمی همراه خواهد شد تا از افراد و تجهیزات محافظت شود».
منبع: روزیاتو