( ویدیو) لحظه وحشت غواصان از صدای امواج صوتی ردیابی زیردریایی آمریکایی
یک ویدیو وایرال شده، نشان می دهد که چگونه گروهی از غواصان در باهاماس از صدای ترسناک سونار زیردریایی ای در زیر آب، شوکه می شوند. این ویدیو ابتدا در نوامبر ۲۰۲۱ در یوتیوب منتشر شد که ۱.۵ میلیون بازدید داشت، اما بازنشر آن در ردیت در سال جاری، بار دیگر نظرها را به خود جلب کرد.
سونار روش مکانیابی و ردیابی با صداست که برای تعیین مکان اشیاء زیر آب با انتشار امواج فراصوت و اندازهگیری اکوهای بازتابی، به کار گرفته می شود.
یک ویدیو وایرال شده، نشان می دهد که چگونه گروهی از غواصان در باهاماس از صدای ترسناک سونار زیردریایی ای در زیر آب، شوکه می شوند. این ویدیو ابتدا در نوامبر ۲۰۲۱ در یوتیوب منتشر شد که ۱.۵ میلیون بازدید داشت، اما بازنشر آن در ردیت در سال جاری، بار دیگر نظرها را به خود جلب کرد.
این ویدیو لحظهای را ثبت میکند که گروهی از غواصان بیخبر برای اولین بار با سونار مواجه میشوند. در لحظه ای که صدای جیغ مانند آزاردهندهای از طریق آب پخش میشود، راهنما غافلگیر شده و با نگرانی اطرافش را نگاه می کند. فیلمبردار می پرسد: «اون چی بود؟»
این گروه در باهاماس در حال کاوش صخرههای مرجانی موسوم به پامکین پچ بودند. این محل غواصی آبشور به خاطر مرجانهای قارچی نارنجی رنگ خود این نام را گرفته است. این مکان به دلیل آبهای غنی از مواد مغذی که از بانک بزرگ باهاما جریان دارد، زیستگاه مناسبی برای موجودات دریایی است.
در حالی که صدای گوشخراش برای بازدیدکنندگان انسانی لحظهای شوکآور بود، قرار گرفتن در معرض این صدا برای موجودات دریایی مانند نهنگها و دلفینها میتواند منجر به آسیبدیدگی و حتی مرگ شود.
سیستمهای سونار توسط نیروی دریایی آمریکا برای یافتن زیردریاییهای دشمن توسعه یافتهاند. این سیستمها امواج صوتی ای را منتشر میکنند که حداکثر تا ۲۳۵ دسیبل میرسند؛ در مقایسه، صدای پرتاب موشک حدود ۱۸۰ دسیبل است.
این امواج فراصوت میتوانند صدها کیلومتر در زیر آب حرکت کنند و تا ۴۸۰ کیلومتری منبع خود، شدت ۱۴۰ دسیبلی داشته باشند.
صدای بلند بالای ۱۲۰ دسیبل میتواند بلافاصله باعث آسیب به گوش انسان شود. برای فرار از این صدای وحشتناک، نهنگها صدها کیلومتر شنا میکنند و به سرعت عمق خود را تغییر میدهند که همین کار باعث خونریزی چشم و گوش آنها میشود و حتی خود را به ساحل دریا میاندازند.
مطالعه محققان دانشگاه سنت اندروز نشان داد که سونار ممکن است همان واکنش ترس را در نهنگها ایجاد کند که وقتی صدای نهنگهای قاتل را میشنوند.
این مطالعه بر اساس مشاهده چهار گونه نهنگ در مدار قطب شمال انجام شده بود. اگرچه اورکاها بیشتر در آبهای سرد یافت میشوند، در مناطق استوایی و زیر استوایی مانند باهاماس هم دیده میشوند.
دلفینها و نهنگها نیز از طریق فرایندی به نام سونار جانوری برای شکار و تشخیص شکارچیان استفاده می کنند. آنها با استفاده از فضاهای سر خود، امواج صدا را به سمت هدف هدایت میکنند.
این صدا مانند بومرنگ بازمیگردد. اما، سونار جانوری در اقیانوس امری طبیعی است در حالی که سونار نظامی چنین همخوانی ای ندارد و نیروی دریایی آمریکا حتی مسئولیت مرگ برخی نهنگها را پذیرفته است.
در سال ۲۰۰۲، این نهاد نظامی پذیرفت که سونار کشتیهای آنها حداقل ۶ نهنگ را کشته است که خود را به ساحل انداخته و مردهاند. دو سال بعد، در حالی که نیروی دریایی آموزش سونار در دریا انجام میداد، ۳۴ نهنگ در امتداد سواحل خارجی کارولینای شمالی به ساحل افتادند.
شورای ملی دفاع از منابع طبیعی، یک سازمان غیرانتفاعی سیاستگذاری محیط زیست، کمپینی مداوم برای حفاظت از زندگی دریایی راه انداخته است. آنها در سال ۲۰۱۶ پیروزی بزرگی به دست آوردند که دادگاه ناحیهای نهم حکم داد خدمات ملی شیلات اجازهنامهای غیرقانونی به نیروی دریایی برای استفاده از سونار پرقدرت با برد بالا در بیش از ۷۰ درصد اقیانوسهای جهان صادر کرده است.
منبع: روزیاتو