(ویدیو) تصاویر تماشایی از بزرگترین کوه یخ جهان که بعد از ۳۰ سال به حرکت درآمده است
کوه یخ A23a، حدود ۳۹۹۰ کیلومتر مربع وسعت دارد – بیش از دو برابر مساحت لندن بزرگ (۱۵۷۲ کیلومتر مربع) – و ضخامت آن نزدیک به ۴۰۰ متر است. A23a هفته گذشته با به حرکت درآمدن بعد از بیش از سه دهه سکون در کف اقیانوس، تیتر خبرها شد.
ویدئویی خارقالعاده تصویر جدیدی از بزرگترین کوه یخ جهان ارائه میدهد که پس از بیش از ۳۰ سال گرفتار شدن در بستر دریا و سکون، سفر خود را به سمت اقیانوس منجمد جنوبی آغاز کرده است. اندازه این کوه یخ سه برابر شهر نیویورک و دو برابر «لندن بزرگ» برآورد شده است.
این کوه یخ با نام A23a، حدود ۳۹۹۰ کیلومتر مربع وسعت دارد – بیش از دو برابر مساحت لندن بزرگ (۱۵۷۲ کیلومتر مربع) – و ضخامت آن نزدیک به ۴۰۰ متر است. A23a هفته گذشته با به حرکت درآمدن بعد از بیش از سه دهه سکون در کف اقیانوس، تیتر خبرها شد.
اکنون، موسسه ملی تحقیقات قطبی بریتانیا (BAS) ویدئو و تصاویر جدیدی را منتشر کرده است که توسط کشتی تحقیقاتی RRS Sir David Attenborough گرفته شده و نشاندهنده عظمت این کوه یخ است. این کشتی به عنوان بخشی از مسیر برنامهریزیشده خود به سمت دریای وِدِل از کنار این کوه یخ عبور کرد.
دکتر اندرو مِیجرز، دانشمند ارشد این کشتی تحقیقاتی و رئیس علوم اقیانوسهای قطبی در BAS گفت: «خیلی خوششانسیم که مسیر کوه یخ از دریای وِدِل مستقیماً در مسیر برنامهریزیشده ما قرار گرفت و ما تیم مناسبی را برای استفاده از این فرصت در عرشه داشتیم».
با آنکه A23a در آغاز در سال ۱۹۸۶ از یخ تاق یا سکوی یخی فیلشنر (Filchner) جدا شد، تا هفته گذشته در بستر دریا ساکن باقی ماند.
در ۲۴ نوامبر (۳ آذر)، این کوه یخ عظیم آزاد شد و شروع به حرکت از بخش دریای ودل به سمت اقیانوس منجمد جنوبی کرد.
به گفته BAS، اکنون، بزرگترین کوه یخ جهان احتمالاً توسط جریان پیراقطبی جنوبگان به سمت اقیانوس اطلس جنوبی در مسیری به نام «کوچه کوه یخ» قرار خواهد گرفت.
محققان علاوه بر فیلمبرداری، نمونه هایی از کوه یخ نیز برداشتند. آنها امیدوارند که این نمونهها به درک ما از چگونگی تأثیر تغییرات آب و هوایی بر اقیانوس منجمد جنوبی و موجوداتی که در آنجا زندگی میکنند کمک کند.
لورا تیلور، بیوژئوشیمیدانی که روی این ماموریت کار میکند، میگوید: «ما میدانیم که این کوههای یخی غولپیکر میتوانند مواد مغذی را برای آبهایی که از آنها عبور میکنند تأمین کنند و اکوسیستمهای پررونقی را در مناطقی که تولید کمتری دارند، ایجاد کنند. آنچه نمیدانیم این است که کوههای یخ، مقیاس و منشاء آنها چه تفاوتی میتوانند در این فرآیند ایجاد کنند.»
رکورد «بزرگترین کوه یخ فعلی» اغلب سالها تغییر میکند، زیرا کوه های یخی جدید از قاره قطب جنوب جدا میشوند و متعاقباً به قطعات کوچکتر میشکنند.
افزایش دمای آب و هوا ناشی از گرم شدن کره زمین باعث ایجاد ناپایداری در سواحل قطب جنوب و گرینلند شده، ذوبشدن را تسریع کرده و میزان جداشدن قطعات یخ را افزایش میدهد.
رکورددار سابق A76 بود که در ماه می ۲۰۲۱ از یک یختاق در دریای وِدِل جدا شد، اما از آن زمان به سه قسمت تقسیم شد.
منبع: روزیاتو