(تصاویر) نیروی هوایی روسیه چند جنگنده دارد و عمده آن ها از چه نسلی هستند؟

(تصاویر) نیروی هوایی روسیه چند جنگنده دارد و عمده آن ها از چه نسلی هستند؟

نیروی هوایی روسیه دومین ناوگان هوایی رزمی بزرگ جهان با تقریباً ۳,۹۰۰ فروند پرنده نظامی و بیش از ۳۰۰ فروند پرنده نظامی طراحی شده برای نیروی دریایی است و به همین خاطر درک وسعت زرادخانه جت های جنگنده روسیه در ارزیابی توانایی های رزمی این کشور و تاثیرگذاری بین المللی اش بسیار حیاتی است.

کد خبر : ۱۸۲۴۷۵
بازدید : ۶۳

روسیه بازیگری ترسناک در صنعت هوانوردی نظامی جهان است و یکی از بزرگ ترین نیروهای هوایی جهان را در اختیار دارد. نیروی هوایی روسیه که رسماً با نام نیروهای هوافضای روسیه شناخته می شوند، ناوگان متنوعی از هواپیماهای جنگنده را مدیریت می کند که از مدل های مختلفی تشکیل شده که برای نقش ها و ماموریت های رزمی متفاوتی طراحی شده اند.

the-sukhoi-su-57-jet-fighter-perform-its-flight-display-at-news-photo-1589843773-1024x768

نیروی هوایی روسیه دومین ناوگان هوایی رزمی بزرگ جهان با تقریباً ۳,۹۰۰ فروند پرنده نظامی و بیش از ۳۰۰ فروند پرنده نظامی طراحی شده برای نیروی دریایی است و به همین خاطر درک وسعت زرادخانه جت های جنگنده روسیه در ارزیابی توانایی های رزمی این کشور و تاثیرگذاری بین المللی اش بسیار حیاتی است.

shutterstock_1051240700_16_9-1024x576

انواع جت های جنگنده روسی

بر اساس آمارها، نیروی هوایی روسیه از ۹۱۲ فروند جت جنگنده (۴۲۲ فروند چند منظوره، ۴۰۰ فروند تهاجمی و ۹۰ فروند برای عملیات های رهگیری) تشکیل شده که ۲۵ درصد از تمام هواگردهای رزمی نیروی هوایی روسیه را تشکیل می دهند.

هواپیما نقش معرفی نسل لقب در ناتو تعداد
Su-24 تهاجمی ۱۹۷۴ نسل ۳ Fencer ۲۷۳ فروند
Su-34 تهاجمی ۲۰۱۴ نسل +۴ Fullback ۱۲۷ فروند
Su-30 چندمنظوره ۲۰۱۳ نسل +۴ Flanker ۱۱۰ فروند
Su-35 چندمنظوره ۲۰۱۴ نسل ++۴ Flanker-E ۱۱۰ فروند
Su-27 چندمنظوره ۱۹۸۵ نسل +۴ Flanker ۱۰۱ فروند
MiG-31 رهگیر ۱۹۸۱ نسل ۴ Foxhound ۹۰ فروند
MiG-29 چندمنظوره ۱۹۸۳ نسل ۴ Fulcrum ۸۵ فروند
Su-57 چندمنظوره ۲۰۲۰ نسل ۵ Felon ۱۰ فروند
MiG-35 چندمنظوره ۲۰۱۹ نسل ++۴ Fulcrum-F ۶ فروند

کمپانی JSC Sukhoi هفت نوع از ۱۰ نوع جت های جنگنده نیروی هوایی روسیه را تولید می کند. در مقابل، اداره طراحی میکویان و گورویچ تنها ۳ فروند را تولید می نماید که اکنون در ترکیب با ایلیوشین، ایرکوت، سوخوی، توپولف و یاکوفلف که به دستور ولادیمیر پوتین در سال ۲۰۰۶ با هم ادغام شدند، با نام شرکت United Aircraft Corporation شناخته می شود.

همانطور که از جدول بالا می توان دریافت، قدرت نیروی هوایی روسیه در زمینه جت های جنگنده بر اساس هواپیماهای تهاجمی (attack/strike) تعریف شده است، اگر چه پرتعدادترین و اصلی ترین جنگنده این نیرو، یعنی سوخو سو-۲۴، در اوایل دهه ۱۹۶۰ توسعه یافته و تولید آن در سال ۱۹۹۳ متوقف شده است.

sukhoi_su-24_inflight_mishin-1024x684

 MiG-31 نه چندان «پیر»

جت جنگنده رهگیر MiG-31 چندان توسط ناتو نادیده گرفته نمی شود، علیرغم اینکه در سال ۱۹۸۱ وارد سرویس شد. این جنگنده اولین جنگنده نسل چهار تهاجمی بود که وارد سرویس شد. با این وجود، بخش اعظم ناوگان MiG-31 های فعال نیروی هوایی روسیه به نسخه استاندارد MiG-31BM ارتقا یافته اند، در حالی که برخی روزآمدسازی های دیگری نیز دریافت کرده و به نسخه استاندارد MiG-31BSM رسیده اند که سرعت کروز بالاتر، کامپیوتر مرکزی جدید و سیستم سوختگیری در آسمان دارند.

رهگیرهای جدید Foxhound با موشک های رادار فعال R-77 و R-37 روزآمد شده اند که می توانند تا فاصله ۴۰۰ کیلومتری با اهداف خود درگیر شوند. این هواپیما برای رهگیری هواپیماهای دشمن طراحی شده و به موشک هایی بسیار توانمند برای رهگیری موشک های کروز در ارتفاعات پایین مجهز شده است. علاوه بر این، موتور D-30F6 این جت جنگنده روسی، قویترین و کارآمدترین موتوری است که روی جنگنده های نسل چهارمی به کار گرفته شده است و عملکرد آن برای قادر ساختن جنگنده به منظور غملیات در ارتفاعات بالای ۲۵ کیلومتر کافی است.

Mig-31 سریع ترین جنگنده جهان است که هنوز پرواز می کند و سرعت حداکثر آن به ۳,۰۳۰ کیلومتر بر ساعت می رسد، در حالی که با ریسک صدمه به موتور و خسارت ساختاری، می تواند به سرعت ۳,۲۰۰ کیلومتر بر ساعت نیز برسد. این جنگنده تنها جت جنگی روسیه است که می تواند موشک مشهور Kinzal را حمل کند، موشک هایپرسونیکی (اولین موشک هایپرسونیکی که در میدان نبرد استفاده شده است) با برد حدود ۴۶۰ تا ۴۸۰ کیلومتر که سرعت آن به بیش از ۱۰ ماخ می رسد و می تواند کلاهک های متعارف و هسته ای حمل نماید.

shutterstock_1865376931-1024x683

ناوگانی «جوان»

اگر چه تقریباً یک سوم ناوگان جنگنده های نیروی هوایی روسیه از جت های جنگنده «پیر» نسل سومی تشکیل شده (۲۷۳ فروند سوخو سو-۲۴ فنسر از ۹۱۲ فروند جت جنگنده روسی)، شایان ذکر است که ۵ نوع از ۱۰ نوع جنگنده های این کشور در حدود یک دهه قبل یا کمتر معرفی شده اند.

Su-35 یک جت جنگنده چندمنظوره سنگین است که در دوران شوروی توسعه یافته اما طراحی روسی دارد و در سال ۲۰۱۴ وارد سرویس شد. قدرت مانور بالای این جنگنده مهم ترین ویژگی آن است. در حال حاضر، جنگنده  Su-35 ساخت سوخوی حتی از بلند شدن ناوگان هوایی ارتش اوکراین از پایگاه های خود در منطقه آودیوکا در استان دونتسک نیز جلوگیری می کند، زیرا هر هدف هوایی که سعی کند از روی زمین بلند شود، به سرعت شناسایی شده و نابود می شود.

سفارش خرید وزارت دفاع روسیه در سال ۲۰۲۳ برای جنگنده های پنهانکار Su-57 دو برابر شده است و حتی سفارش بزرگ تری برای سال ۲۰۲۴ در انتظار است. این رشد سفارش در تمام کارخانه های United Aircraft Corporation (UAC) وجود دارد، و Su-57 بزرگ ترین چالش برای تولید است اما همچنان توسط این کمپانی تولید می شود. علیرغم اینکه تعداد این جنگنده ها را مشخص نکرده است، یوری اسلیوسار، مدیرعامل این کمپانی روسی از هدف خود برای تولید ۷۶ فروند سوخود-۵۷ برای نیروهای هوافضای روسیه تا سال ۲۰۲۷ گفته است، با تحویل های جدید و پیشرفت های عملیاتی که در سال ۲۰۲۳ صورت گرفته است.

russian-air-force-sukhoi-su-35

 Su-57 با چالش ها و موانع متعددی در زمینه تولید و عملیات مواجه شده است که از آن میان می توان به تحریم های بین المللی اشاره کرد که صنعت هوافضای روسیه را درگیر کرده است. اما روسیه به پیشرفت توانمندی های Su-57 ادامه می دهد که شامل تست یک موتور جدید و بهبود پتانسیل رزمی آن است. علیرغم اعزام به سوریه و استفاده در اوکراین، روسیه همچنان در قرار دادن Su-57 در معرض ریسک های عملیاتی بالقوه ای که می توانند اعتبار و پتانسیل صادرات این جنگنده را به خطر بیندازند، خودداری می کند.

sukhoi_s-75_checkmate_mockup_side_at_dubai_air_show_2021-1024x768

جنگنده نسل پنجمی جدید روسیه

در سال ۲۰۲۱، روسیه از جت جنگنده پنهانکار جدید خود به نام Sukhoi Su-75 رونمایی کرد که در میان کشورهای عضو ناتو با نام The Checkmate شناخته می شود و قرار است با اف-۳۵ آمریکایی رقابت کند. این جنگنده برای حمل و اعزام پهپادها طراحی شده و یک جت جنگنده نسل پنجمی سبک و تک موتوره است که می تواند با استفاده از سیستم تداخل الکترونیک خود به صورت همزمان با شش هدف درگیر شود.

این جت که توسط ولادیمیر پوتین رونمایی شد، به سرعت توسط کمپانی های Rostec و United Aircraft Corporation توسعه یافته است و انتظار می رود که فروش آن از سال ۲۰۲۶ آغاز شود. با قیمتی بین ۲۵ تا ۳۰ میلیون دلار، این جنگنده یک گزینه مقرون به صرفه تر در مقایسه با اف-۳۵ است و هدف روسیه فروش نزدیک به ۳۰۰ فروند از آن ها در ۱۵ سال آینده به کشورهای خاورمیانه، آسیا و آمریکای لاتین است.

این جت جنگنده، دارای نوآوری های هوش مصنوعی و نسخه خلبان خودکار در حال توسعه است و گمان می رود که در مقابل هواپیماهای متخاصم نسل پنجمی و حتی سیستم های نسل ششمی آینده موثر باشد.

منبع: روزیاتو

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید