(تصاویر) از رویای داوینچی تا پهپادهای امروزی؛ نگاهی به سیر تکامل هلیکوپترها
پیچ هوای مارپیچیطرح از لئوناردو داوینچی در سال ۱۴۸۰، برای یک ماشین پرنده شبیه هلیکوپتر است. داوینچی این طرح را با دستخطی مخصوص به خود و به صورت معکوس نوشت تا دیگران نتوانند آن را بخوانند.
تاریخ هوانوردی عمودپرواز، داستانی پرفراز و نشیب از خلاقیت و نوآوری است که از طرحهای خیالپردازانه لئوناردو داوینچی در اواخر قرن پانزدهم آغاز شد و امروز به فناوری پیشرفته پهپادها رسیده است. در طول بیش از چهار قرن، مخترعان و مهندسان ایده پرواز عمودی را با استفاده از ملخهای افقی توسعه دادند تا در نهایت در اواخر دهه ۱۹۳۰، اولین هلیکوپتر مدرن به پرواز درآمدند. امروزه، این مفهوم با ظهور پهپادها، به نقطه آغاز خود بازگشته و کاربردهای گستردهای از عملیات نظامی گرفته تا فیلمبرداری هوایی پیدا کرده است. در ادامه، نگاهی خواهیم داشت به سیر تکامل هلیکوپترها.
پیچ هوای مارپیچی
پیچ هوای مارپیچیطرح از لئوناردو داوینچی در سال ۱۴۸۰، برای یک ماشین پرنده شبیه هلیکوپتر است. داوینچی این طرح را با دستخطی مخصوص به خود و به صورت معکوس نوشت تا دیگران نتوانند آن را بخوانند.
کالسکه پرنده
در سال ۱۸۴۳، سر جورج کیلی مهندس انگلیسی ایده هواپیمای تبدیلشونده یا کالسکه هوایی را مطرح کرد. کیلی از مهمترین افراد در تاریخ هوانوردی است که اصول اولیه پرواز را درک کرد.
هلیکوپتر آزمایشی
در سال ۱۸۷۷، انریکو فورلانینی مهندس ایتالیایی اولین هلیکوپتر آزمایشی با موتور بخار را طراحی کرد که تا ارتفاع ۱۳ متری پرواز کرد.
آلفونس پنود
مخترع فرانسوی که استفاده از نوارهای لاستیکی پیچخورده برای به حرکت درآوردن مدل هواپیماها را ابداع کرد. اسباببازیهای او الهامبخش برادران رایت برای پیگیری رؤیای پرواز شد.
واژه هلیکوپتر
این واژه توسط گوستاو پونتون دامکور فرانسوی از ترکیب دو کلمه یونانی به معنای «پروانه» و «بال» ساخته شد و اولین بار در سال ۱۸۶۱ ثبت شد.
هرمان گانسویندت
مخترع آلمانی که در سال ۱۹۰۱ اولین پرواز هلیکوپتر خود را در برلین انجام داد. متأسفانه فیلم این رویداد تاریخی از بین رفته است.
برگه-ریشه ژیروپلان
یکی از اولین تلاشها برای ساخت یک ماشین پرنده با بال چرخان که در سال ۱۹۰۶ توسط برادران برگه فرانسوی توسعه یافت.
هلیکوپتر کورنو
پل کورنو، دوچرخهساز فرانسوی، در سال ۱۹۰۷ اولین پرواز آزاد یک ماشین پرنده با بال چرخان را انجام داد که ۲۰ ثانیه در ارتفاع حدود ۱ متری پرواز کرد.
هلیکوپتر الههامر
هواپیمای آزمایشی ساخته شده در دانمارک توسط یاکوب الههامر در سال ۱۹۱۲ که تصویر معروفی از پرواز معلق آن در سال ۱۹۱۴ ثبت شده است.
اتین اوهمیشن
مهندس فرانسوی که در سال ۱۹۲۴ اولین رکورد جهانی هلیکوپتر را با پرواز هلیکوپتر چهار روتور خود به مسافت ۳۶۰ متر ثبت کرد. پهپادهای کوادکوپتر مدرن بر اساس طرح او ساخته شدهاند.
اسکار آسبوت
مهندس هوانوردی مجارستانی که اغلب به عنوان مخترع اولین هلیکوپتر واقعی شناخته میشود. نمونه اولیه او در سال ۱۹۲۸ حداقل ۱۸۲ بار برخاست و فرود انجام داد.
کورادینو داسکانیو
مهندس هوانوردی ایتالیایی که در سال ۱۹۳۰ هلیکوپتر D’AT3 را ساخت. این هواپیما شامل فناوریهایی بود که بعداً توسط سایر طراحان هلیکوپتر اقتباس شد.
ژیروپلن
این هلیکوپتر اولیه توسط لویی برگه فرانسوی طراحی شد و در سال ۱۹۳۵ پرواز کرد. در سال ۱۹۳۶، رکورد مدت پرواز یک ساعت و دو دقیقه و ۵۰ ثانیه را ثبت کرد.
فوکه-وولف Fw 61
طراحی شده توسط هنریش فوکه آلمانی، اغلب به عنوان اولین هلیکوپتر عملی و کاربردی در نظر گرفته میشود که اولین پرواز آن در سال ۱۹۳۶ انجام شد.
آرتور ام. یانگ
پیشگام هلیکوپتر آمریکایی و طراح اولین هلیکوپتر شرکت بل، مدل ۳۰، که در سال ۱۹۴۳ رونمایی شد.
بل ۳۰
نمونه اولیه اولین هلیکوپتر تجاری که به عنوان مدل آزمایشی برای هلیکوپتر بسیار موفق بل ۴۷ بود.
ایگور سیکورسکی
مهندس روستبار که هلیکوپتر سیکورسکی R-4، اولین هلیکوپتر تولید انبوه جهان را طراحی کرد. این هلیکوپتر تنها هلیکوپتر متفقین در جنگ جهانی دوم بود.
کامان کی-۲۲۵
چارلز کامان اولین هلیکوپتر توربینی جهان را طراحی کرد که در ۱۰ دسامبر ۱۹۵۱ در کانکتیکات به پرواز درآمد.
سیکورسکی اس-۶۴ اسکایکرین
یک هلیکوپتر سنگین دو موتوره آمریکایی که در سال ۱۹۶۲ استفاده از آن آغاز شد.
بل یواچ-۱ ایروکوای
این هلیکوپتر معروف به هیویی اولین بار در جنگ ویتنام مورد استفاده قرار گرفت و حدود ۷,۰۰۰ فروند از آن در این جنگ به کار گرفته شد.
نیویورک ایرویز
پروازهای برنامهریزی شده توسط نیویورک ایرویز به بالای ساختمان پن ام در نیویورک در دسامبر ۱۹۶۵ آغاز شد و تا سال ۱۹۶۸ ادامه یافت.
میل Mi-26
بزرگترین و قدرتمندترین هلیکوپتر تولید انبوه جهان که توسط اپراتورهای نظامی و غیرنظامی مورد استفاده قرار میگیرد.
میل Mi-171A2
در فوریه ۲۰۲۰، این هلیکوپتر رکورد سرعت را با ۲۶۸.۸۱ کیلومتر بر ساعت در ارتفاع حداقل ۲۰ متری بر فراز دریاچه بایکال ثبت کرد.
آیا هلیکوپترها میتوانند وارونه پرواز کنند؟
هلیکوپترها میتوانند برای مدت کوتاهی وارونه پرواز کنند.
CH-47F شینوک
سریعترین هلیکوپتر نظامی جهان با حداکثر سرعت ۳۱۵ کیلومتر بر ساعت.
نجات هوایی دریایی
هلیکوپترها امروزه به طور منظم برای انجام عملیات جستجو و نجات در خشکی و دریا استفاده میشوند.
نجات کوهستان
هلیکوپترها در ماموریتهای نجات و بازیابی در برخی از دورافتادهترین و ناهموارترین مناطق زمین به کار می روند.
مارین وان
مارین وان یکی از شناختهشدهترین هلیکوپترهای جهان که برای حمل و نقل رئیسجمهور ایالات متحده استفاده میشود.
پهپاد
کوادکوپترها، که اغلب پهپاد نامیده میشوند، امروزه بسیار مورد استفاده قرار می گیرند و برای طیف وسیعی از کاربردها از جمله عکاسی هوایی، نظارت و تحویل کالا استفاده میشوند.
منبع: روزیاتو