رمزگشایی از راز کوچک شدن مغز انسان در طول زمان
مغز انسان مدرن حدود ۱۳ درصد از مغز انسانهای خردمندی (هوموساپینس) که حدود صد هزار سال پیش زندگی میکردند، کوچکتر است. دلیل این موضوع هنوز برای پژوهشگران یک معماست.
اعتقاد بر این است که «مغز بزرگ» ما آن چیزی است که گونه ما را از سایر حیوانات متمایز میکند. ظرفیت ما برای تفکر و نوآوری به ما اجازه داد تا هنر را خلق کنیم، چرخ را اختراع کنیم و حتی بر روی ماه فرود آییم.
بدون شک، در مقایسه با سایر حیوانات هماندازه، مغز ما بسیار بزرگ است. مغز انسان در شش میلیون سال گذشته، یعنی از زمان آخرین جد مشترک ما با شامپانزهها، تقریباً چهار برابر بزرگتر شده است. با این حال، مطالعات نشان میدهد که این روند بزرگ شدن مغز در هوموساپینس یا همان انسان خردمند، معکوس شده است. در گونه ما، اندازه متوسط مغز در طول ۱۰۰ هزار سال گذشته کوچک شده است.
برای مثال، در یک مطالعه اخیر در سال ۲۰۲۳، ایان تاترسال، دیرین انسانشناس و مدیر بازنشسته موزه تاریخ طبیعی آمریکا در نیویورک، حجم جمجمه انسانهای اولیه را در طول زمان ردیابی کرد. او مطالعه خود را از قدیمیترین گونه شناخته شده شروع کرد و با انسانهای مدرن پایان داد.
او دریافت که بزرگ شدن سریع مغز به طور مستقل در گونههای مختلف انسانتباران و در زمانهای مختلف در آسیا، اروپا و آفریقا رخ داده است. گونههایی که مغزشان در طول زمان رشد کرده است شامل جنوبیکپی عفاری، انسان راست قامت، انسان هایدلبرگی و انسان نئاندرتال هستند.
منبع: بی بی سی