سرنخهایی از زندگی در پایان عصر دایناسورها
![سرنخهایی از زندگی در پایان عصر دایناسورها](https://cdn.faradeed.ir/thumbnail/DQpLreyMe1k7/451dMGaSGR0CPg6J-igvmDNDFzH5NT-XDCBwWQjHZL1OsMHpx5bQ1JML-czGKX6ZhEDvIuiz45qqyl2se9jp5x6DL9ue_nStKIwh14fcdjSJzXBUCfDB6vR_TO3g8ffb/1.jpg)
گروهی از دانشمندان دانشگاه واشنگتن و موزه تاریخ طبیعی و فرهنگ برک، در یک پروژه باستانشناسی هیجانانگیز در شمال شرقی مونتانا موفق به کشف چهار فسیل دایناسور شدند.
تیمی از دانشمندان در مونتانا فسیلهای شگفتانگیز دایناسورها را کشف کردند؛ کشفیاتی که می تواند سرنخهایی از زندگی در پایان عصر دایناسورها به ما ارائه دهد.
گروهی از دانشمندان دانشگاه واشنگتن و موزه تاریخ طبیعی و فرهنگ برک، در یک پروژه باستانشناسی هیجانانگیز در شمال شرقی مونتانا موفق به کشف چهار فسیل دایناسور شدند. این کشفیات که به دوران پایانی عصر دایناسورها برمیگردد، شواهد مهمی از روند انقراض این موجودات عظیمالجثه و شروع دوران پستانداران بهدست میدهند.
این پروژه که بهطور مشترک توسط دانشمندان از سراسر دنیا انجام میشود، اکنون به یکی از جالبترین و معماگونهترین تحقیقات در زمینه فسیلشناسی تبدیل شده است.
کشف دایناسورهای جدید در مونتانا
در تابستان ۲۰۲۱، گروهی از پژوهشگران و داوطلبان در کالیفرنیا و مونتانا به کاوش در لایههای زمین پرداختند و چهار فسیل دایناسور را کشف کردند. این فسیلها از گروههای مختلف دایناسورها هستند که بهطور شگفتانگیزی در نزدیکی یکدیگر در زمینهای اداره منابع طبیعی ایالات متحده آمریکا پیدا شدند.
این کشفیات شامل بخشهای مختلف از بدن دایناسورها ست که هرکدام بهطور جداگانه اطلاعاتی جذاب و منحصر به فرد در مورد زندگی آنها در دوران کرتاسه فراهم میآورند.
پیچیدگیهای زیستی در اواخر دوران کرتاسه
این فسیلها شامل استخوانهای هیپ (خاصره) یک دایناسور ترپود است که اندازهای مشابه شترمرغ دارد و متعلق به خانواده دایناسورهای گوشتخوار دوپا مانند تیرانوساروس رکس است. همچنین بخشهایی از لگن و پاهای یک دایناسور با منقار اردک نیز کشف شد که احتمالاً یک گیاهخوار بوده است.
در کنار این فسیلها، بقایای یک دایناسور دیگر شامل لگن، انگشت و میلههای استخوانی از ترپود دیگری که احتمالاً یک گونه نادر از دایناسورهای مشابه شترمرغ بهنام «آنزو» است، یافت شده است. این کشفیات علاوه بر آن که بهطور مستقیم به مطالعات انقراض دایناسورها کمک میکند، نمایانگر پیچیدگیهای زیستی در اواخر دوران کرتاسه هستند.
باقیماندههای زندگی پیش از انقراض
تمامی این فسیلها در منطقه معروف هِل کریک یافت شدهاند. این منطقه از دیرینهشناسی بهویژه در مطالعه انقراض گروهی دایناسورها پس از برخورد سیارک معروف است. تحقیقاتی که در این منطقه در جریان است، نهتنها فسیلهای دایناسورهای مختلف را در بر میگیرد، بلکه پژوهشگران با بررسی گیاهان و دیگر موجودات آن دوران، در حال تحقیق بر چگونگی روند انقراض و ظهور زندگی پستانداران پس از آن هستند.
.به گزارش سایت scitechdaily این پروژه بهطور خاص بر روند تغییرات اکولوژیکی و زیستی در دورهای که زندگی دایناسورها رو به پایان بود، متمرکز است و نقش حیاتی در درک نحوه از بین رفتن و تولد مجدد تنوع زیستی ایفا میکند.
جدیدترین فسیل تریسرا توپس؛ "فلیبای تریک"
یکی از کشفیات جالبتوجه در این فصل، فسیل یک تریسرا توپس است که در شرایط خاصی کشف شده است. این فسیل به نام "فلیبای تریک" (Flyby Trike) بهافتخار کشف آن توسط یک کشاورز محلی که آن را از هوا دید، نامگذاری شده است. اعضای تیم تحقیقاتی هنوز به استخراج کامل فسیل این دایناسور ادامه میدهند، چرا که تیم بهطور مداوم استخوانهای جدیدی از این موجود کشف میکند.
تجزیه و تحلیل فسیلها نشان میدهد این تریسرا توپس آخرین نمونه از نسلهای پیش از انقراض بود و پیش از مرگ براثر سیلاب یا حمله شکارچیان، دچار آسیب شده بود. این یافتهها نهتنها بهما درک بهتری از ساختار بدن و رفتار دایناسورها میدهد، بلکه کمک میکند تا بیشتر درباره محیط زیست و چالشهای آن زمان اطلاعات کسب کنیم.
بایگانی از دوران گذشته
در کنار فسیلهای دایناسور، کشف دانهها و بقایای گیاهان مختلف نیز در این منطقه اهمیت زیادی دارد. این کشفیات بهویژه برای پژوهشگران علم گیاهشناسی و دیرینهشناسی گیاهی اهمیت دارد، زیرا به آنها این امکان را میدهد که اکوسیستم آن زمان را بهتر درک کنند. آنها میتوانند بفهمند چه گیاهانی در دوران کرتاسه وجود داشتهاند و بهطور خاص دایناسورها چه غذاهایی مصرف میکردند.
وجود این گیاهان نهتنها به کشف شرایط زیستی کمک میکند، بلکه پازل وسیعتری از محیط زیست و تغییرات آن در آستانه انقراض دایناسورها را تکمیل میکند.
کشف رازهای انقراض و زندگی پیش از آن
این کشفیات علمی نهتنها اطلاعات مهمی در خصوص دایناسورها و شرایط زندگیشان در اختیار ما قرار میدهد، بلکه نشاندهنده تغییرات بنیادی در زمینشناسی و اکولوژی نیز هستند. پروژه هِل کریک به پژوهشگران این فرصت را میدهد که روندهای زیستی را در زمانهای حساس بررسی کنند و بهطور دقیقتر بفهمند که چگونه تغییرات محیطی، سیلها و کاتاکلیسمهای دیگر منجر به انقراض دایناسورها و پیدایش پستانداران شده است.
هر یک از این کشفیات، تکهای جدید از پازل عصر دایناسورها را به ما نشان میدهند و درک ما از تاریخ طبیعی زمین را به طرز شگفتانگیزی گسترش میدهند.
منبع: همشهری