(عکس) راز خراش دندان‌های مگالودون؛ آیا هیولاهای باستانی دریا با یکدیگر می‌جنگیدند؟

(عکس) راز خراش دندان‌های مگالودون؛ آیا هیولاهای باستانی دریا با یکدیگر می‌جنگیدند؟

شواهد فسیل‌های تازه کشف شده نشان می‌دهند که مگالودون‌ها باستانی، فراتر از شکارچیان بی‌رحم، ممکن است در جدال بر سر قلمرو و بقا، یکدیگر را می‌دریدند.

کد خبر : ۲۲۹۴۴۷
بازدید : ۳۵

برخی از دندان‌های فسیل‌شده‌ی کوسه‌های غول‌پیکر مگالودون باستانی دارای خراش‌هایی منحصر‌به‌فرد هستند. محققان بر این باورند که این خراش‌ها احتمالاً ناشی از لبه‌ی اره‌ای‌شکل دندان‌های سایر مگالودون‌ها بوده است که نشان می‌دهد این هیولاهای عظیم‌الجثه‌ ماقبل تاریخ ممکن است با یکدیگر درگیر می‌شدند.

امروزه بسیاری از مردم نام مگالودون (Otodus megalodon) را شنیده‌اند؛ به‌ویژه پس از موفقیت فیلم‌هایی مثل «مگ» و «مگ ۲: گودال». این شکارچیان عظیم‌الجثه که طول آن‌ها حدود ۱۹٫۸ متر تخمین‌زده‌شده است، تا حدود ۳٫۶ میلیون سال پیش در اقیانوس‌های جهان پرسه می‌زدند و سپس منقرض شدند.

به دلیل موفقیت تصویرپردازی هالیوود، اغلب تصور می‌شود که مگالودون شبیه یک کوسه سفید غول‌پیکر است، اما تحقیقات اخیر نشان داده است که این کوسه‌ باستانی احتمالاً جثه‌ای کشیده‌تر و باریک‌تر داشته است؛ به‌طوری‌که فرم بدنی‌اش بیشتر شبیه هویج بوده تا سیب‌زمینی. تحقیقات اخیر همچنین نشان داده که مگالودون احتمالاً خونگرم بوده؛ خصوصیتی که ممکن است یکی از عوامل موثر در انقراض این حیوان محسوب شود.

خراش‌های روی فسیل‌های دندان مگالودون نشان‌دهنده‌ی نزاع احتمالی آن‌ها است

به نظر می‌رسد امروزه بیشتر و بیشتر در مورد چگونگی زندگی مگالدون می‌آموزیم. به‌گزارش نیوساینتیست، مطالعه‌ای جدید به روابط و تعاملات احتمالی مگالودون‌ها پرداخته است. برخی از دندان‌های فسیل‌شده‌ی مگالودون، دارای نشانه‌هایی هستند که فقط می‌توانند در اثر تماس با دندان‌های کوسه‌های دیگر ایجاد شده باشند.

دندان‌های مگالودون، بزرگ‌ترین دندان‌هایی هستند که تاکنون از کوسه‌ها کشف شده است. این دندان‌ها دارای لبه‌های تیز و دندانه‌دار هستند. بنابراین وقتی این کوسه‌ها به پستانداران دریایی مانند نهنگ‌ها حمله می‌کردند و آن‌ها را گاز می‌گرفتند، دندان‌هایشان آثار مشخصی روی استخوان‌های طعمه بر جای می‌گذاشت. نشانه‌های مشابه این آثار روی چهار دندان مگالودون که در مناطق فسیلی در ایالت‌های کارولینای شمالی و جنوبی در ایالات متحده کشف شده، شناسایی شده‌اند.

یکی از دندان‌های تازه‌کشف‌شده دارای خراش‌هایی است که در جهت طول آن عمود هستند. این الگو نشان می‌دهد که این خراش‌ها نمی‌توانند به‌صورت تصادفی و در اثر گازگرفتن اشتباهی خود کوسه ایجاد شده باشند.

76

دندان‌های کوسه‌ی مگالدون (Otodus megalodon) کشف‌شده در کارولینای شمالی، ایالات متحده که آثار فسیلی را حفظ کرده‌اند. A: دندان قدامی پایینی، بیشتر آثار گازگرفتگی روی نوک ریشه حفظ شده‌اند. B: دندان قدامی بالایی، خراش‌های کوچکی در پایه‌ی تاج، در نزدیکی خط میانی دندان دیده می‌شوند. C: دندان قدامی پایینی، دو ناحیه از آثار گازگرفتگی در نوک ریشه و بورلت (نوار صاف و تیره بین ریشه و تاج) دیده می‌شوند. سه خراش ظریف روی نوک دندان نشان می‌دهند که احتمالاً توسط لبه‌های دندانه‌ای دندان مقابل برخورد کرده است. D: دندان قدامی پایینی، آثار گازگرفتگی بخش زیادی از سطح لینگوال خط میانی دندان را پوشانده‌اند. دندان‌ها با کلرید آمونیوم تصعیدشده کمی سفید شده‌اند. مقیاس ۵۰ میلی‌متر.
BRIEF REPORT

پژوهشگران نوشته‌اند: «ما دقیقاً نمی‌دانیم که دندان‌های مگالودون‌ چگونه تحت چنین شرایطی با دندان‌های دیگر مگالودون‌ها برخورد کرده و دچار این نشانه‌ها شده‌اند. شاید ساده‌ترین توضیح این باشد که دو دندان از فک‌های مقابل، هنگام بسته‌شدن دهان، با یکدیگر تماس پیدا کرده‌اند و لبه‌ی دندانه‌دار یکی، روی دیگری خراش انداخته است.»

با‌این‌حال، محققان توضیح می‌دهند که در کوسه‌سانان که مگالودون هم به آن‌ها تعلق دارد، فک بالایی به میزان زیادی جلوتر از فک پایینی قرار دارد. بنابراین، برخورد تصادفی دندان‌های فک بالا و پایین، چندان محتمل به نظر نمی‌رسد.

کوسه‌های سفید بزرگ نیز گاهی درگیری‌های فک‌به‌فک دارند

تیم تحقیقاتی توضیحات احتمالی مختلفی را برای چگونگی ایجاد علامت‌ها روی دندان‌ها ارائه می‌کند. اولاً، ممکن است دندان‌ها پس از کنده‌شدن در دهان کوسه باقی مانده باشند. در این شرایط، دندان‌های از جا در رفته می‌توانستند ضربه بخورند و توسط دندان دیگری که در سر جای خود قرار داشته علامت خورده باشد.

تیم تحقیقاتی احتمال دیگر را توضیح داد: «برخی از گونه‌های کوسه‌های موجود، دندان‌های خود را احتمالاً ناخواسته یا عمدی برای بازیافت کلسیم فسفات می‌خورند.» توضیح دیگر این است که دندان‌ها توسط خود حیوان پس از گاز گرفتن طعمه، یعنی هنگام شکار، علامت‌گذاری شده است. این امکان وجود دارد که دندان‌ها در گوشت طعمه گیر کرده باشد و سپس دندان‌های دیگر کوسه که در فک هستند هنگام جویدن غذا، با دندان ازدست‌رفته تماس پیدا کرده و باعث ایجاد خراش شده باشند.

اما جذاب‌ترین فرضیه این است: آیا مگالودون‌ها با یکدیگر می‌جنگیدند؟ پژوهشگران نوشته‌اند: «ما این احتمال را مطرح می‌کنیم که برخوردی خصمانه میان دو مگالودون‌ رخ داده باشد. شاید در هنگام تعیین قلمرو برای ایجاد سلسله‌مراتب غذایی، حمله‌ی گروهی، بر سر حق جفت‌گیری، پرخاشگری ساده، یا در حین عمل هم‌نوع‌‌خواری چه شکار یا لاشخوری، رخ داده باشد. در این حالت، یک مگالودون ممکن است فک رقیبش را گاز گرفته باشد و این گاز، باعث ایجاد علامت روی دندان طرف مقابل شده باشد.»

نویسندگان مقاله اشاره کرده‌اند که کوسه‌های سفید بزرگ نیز گاهی درگیری‌های فک‌به‌فک دارند. این رفتار ممکن است در نتیجه‌ی رقابت بر سر قلمرو یا درگیری بر سر جفت‌گیری باشد. اگرچه این رفتار در منابع علمی به‌خوبی ثبت نشده، فیلم‌هایی از این رفتار از جمله در مستند «کوسه‌های آدم‌خوار» (Cannibal Sharks) ساخته‌شده توسط نشنال جئوگرافیک به تصویر کشیده شده است.

بنابراین، اگرچه ممکن‌ است به‌طور قطعی نتوان گفت که چه چیزی باعث علائم غیرعادی روی دندان‌های فسیل‌شده‌ی مگالدون شده است، وجود آن‌ها احتمالاً نشان‌دهنده‌ی رفتارهای مختلفی است که ارزش مطالعه‌ی بیشتر در مورد زندگی و زیست بوم این هیولاهای حماسی را دارند.

مقاله در مجله‌ی Acta Palaeontologica Polonica منتشر شده است.

منبع: خبرآنلاین

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید