ببینید؛ اولین ویدئوی جهان که «شکافته شدن زمین در زلزله» را به تصویر کشیده است

برای نخستین بار، تصویری واقعی و واضح از شکاف خوردن زمین حین یک زلزله قدرتمند منتشر شده که نهتنها پدیدهای بیسابقه را ثبت کرده، بلکه جزئیاتی را آشکار میکند که تاکنون فقط از روی شواهد زمینشناسی حدس زده میشدند.
فرادید| در این ویدئو که توسط یک دوربین امنیتی در نزدیکی شهر «تازی» در میانمار ضبط شده، زمین در زمان وقوع زلزلهای به بزرگی ۷.۷ ریشتر در تاریخ ۲۸ مارس، به طور مشهودی ترک میخورد و جابه جا میشود.
به گزارش فرادید؛ آنطور که در ویدئو دیده میشود، ابتدا لرزش زمین آغاز میشود و سپس شکافی در سطح زمین ایجاد میگردد؛ پدیدهای که در زلزلههای بزرگ رایج است، اما تاکنون هیچگاه به این وضوح به تصویر کشیده نشده بود.
شکافی خمیده، نه مستقیم
آنچه این ویدئو را شگفتانگیزتر میکند، نحوه حرکت شکاف است؛ برخلاف تصور همیشگی از شکافهای مستقیم، این شکاف با مسیری خمیده و قوسدار پیش میرود. جسی کِرس، ژئوفیزیکدان و پژوهشگر دانشگاه کیوتو در ژاپن میگوید: «وقتی شکاف به شکل خمیده در ویدئو ظاهر شد، فوراً ذهنم به صدا درآمد، چون پیشتر روی موضوع انحنای لغزش گسلها از طریق شواهد زمینشناسی کار کرده بودم».
تا پیش از این، چنین حرکتی تنها از طریق آثار برجایمانده بر دیواره گسلها حدس زده میشد، اما حالا برای نخستین بار بهصورت تصویری ثبت شده است.
کرس و همکارش یوشیهیرو کانِکو پس از تحلیل ویدئو دریافتند که شکاف ابتدا بهشدت خم میشود، سپس سرعتی تا حدود ۳.۲ متر بر ثانیه میگیرد و در عرض ۱.۳ ثانیه، مسافتی معادل ۲.۵ متر را میپیماید. بعد از رسیدن به اوج سرعت، شکاف دوباره مسیر مستقیمتری در پیش میگیرد و کندتر میشود.
بر اساس یافتههای آنها، این انحنا به دلیل اختلاف در میزان فشار وارد بر گسل در سطح زمین نسبت به لایههای عمیقتر زمین ایجاد میشود. به گفته کرس، «این خمیدگی اطلاعات مهمی درباره دینامیک شکست گسلها در اختیار ما میگذارد».
اطلاعاتی برای آینده
شناسایی چگونگی این انحناها به درک بهتر از نحوه گسترش زلزلهها در گذشته کمک میکند و ممکن است مسیر پیشبینی شکافهای آینده را هموارتر کند. بهویژه اینکه جهت حرکت شکاف نیز بر رفتار آن تأثیر میگذارد و بررسی آن میتواند به مدلسازی دقیقتر زلزلههای احتمالی در آینده بینجامد.
نتایج این پژوهش روز ۱۸ ژوئیه در نشریه The Seismic Record منتشر شده است و اهمیت بالایی برای جامعه علمی دارد. هرچند ثبت چنین ویدئویی اتفاقی نادر است، اما میتواند آغازگر فصل تازهای در مطالعه زلزلهها باشد.
در حالی که زمینشناسان همچنان در حال بررسی این پدیده هستند، ویدئویی ساده از یک دوربین امنیتی توانسته چشماندازی واقعی از رخدادی را به نمایش بگذارد که پیشتر تنها در فرضیهها و مدلهای آزمایشگاهی بازسازی میشد.