(تصاویر) فراز و فرود مرتضی پاشایی؛ از شهرت و فوت ناگهانی تا حواشی
نقطه عطف کارنامه مرتضی پاشایی انتشار آلبوم «یکی هست» در سال 1391 بود که با استقبال مخاطبان مواجه شد. آهنگهای این آلبوم، بهویژه یکی هست، بغض و نبض احساس، او را به ستارهای درخشان در موسیقی پاپ ایران تبدیل کرد.
فرادید| روز گذشته خبر فوت معصومه پاشایی، مادر مرتضی پاشایی منتشر شد و باعث شد تا بار دیگر نام مرتضی پاشایی به صدر اخبار باز گردد.
به گزارش فرادید، پاشایی که متولد 1363 در تهران بود، از نوجوانی به موسیقی علاقه داشت و فعالیتهای خود را با نواختن گیتار آغاز کرد. او بهصورت جدی از اوایل دهه 90 وارد عرصه موسیقی شد و با انتشار تکآهنگ در فضای مجازی به تدریج شناخته شد.
فراز: آغاز پاشایی و صعود به شهرت
نقطه عطف کارنامه او انتشار آلبوم «یکی هست» در سال 1391 بود که با استقبال مخاطبان مواجه شد. آهنگهای این آلبوم، بهویژه یکی هست، بغض و نبض احساس، او را به ستارهای درخشان در موسیقی پاپ ایران تبدیل کرد.
با موفقیت این آلبوم، کنسرتهای او نیز با استقبال گستردهای مواجه شد. سبک موسیقی او که ترکیبی از ملودیهای احساسی و ترانههای عاشقانه بود، توانست مخاطبان زیادی را جذب کند. تکآهنگهایی مانند جاده یکطرفه، نگران منی و ماه من بیش از پیش جایگاه او را در موسیقی ایران تثبیت کردند.
فرود: بیماری و چالشهای شخصی مرتضی پاشایی
در اوج شهرت، پاشایی با چالشی بزرگ روبهرو شد. در سال 1393، خبر ابتلای او به سرطان معده رسانهای شد و موجی از نگرانی را در میان هوادارانش ایجاد کرد. باوجود بیماری، او تا آخرین لحظات زندگی خود به فعالیت ادامه داد و حتی کنسرتهایی را برگزار کرد که با حضور پرشور طرفدارانش همراه بود. اما بیماری بهسرعت پیشرفت کرد و در 23 آبان 1393 در سن 30 سالگی دار فانی را وداع گفت.
درگذشت او بازتاب گستردهای در میان جامعه داشت و مراسم تشییع جنازهاش به یکی از بزرگترین تجمعات مردمی برای یک هنرمند در ایران تبدیل شد. البته محبوبیت ناگهانی و گسترده او پس از فوت، حواشی زیادی ایجاد کرد. برخی معتقد بودند که این میزان توجه به دلیل احساسات عمومی و فضای خاص آن زمان بوده است.
واکنش جامعه شناسان به تشییع او با حضور گسترده مردم
درگذشت مرتضی پاشایی بهعنوان یک پدیده اجتماعی واکنشهای متعددی را از سوی جامعهشناسان برانگیخت. برخی آن را تجلی احساسات جمعی در برابر فشارهای مدرنیته دانستند، درحالیکه دیگران آن را نشانهای از سیاستزدایی جامعه تعبیر کردند.
در جلسهای تحت عنوان پدیدارشناسی فرهنگی یک مرگ، جامعهشناسان مختلف نظرات متفاوتی ارائه دادند. حمیدرضا جلاییپور تبلیغات را عامل اصلی این واکنشها دانست، درحالیکه محمد سعید ذکایی آن را نشانهای از مشارکت عاطفی جامعه مدرن توصیف کرد.
محمود شهابی این رخداد را تخطی کارناوالی و نعمتالله فاضلی آن را ناشی از کلانشهری شدن دانستند. برخی دیگر مانند مهدی منتظر قائم و محمدامین قانعیراد این واقعه را کمنظیر ندانستند.
یوسف اباذری با انتقادات تند خود، موسیقی پاشایی را مبتذل و فالش خواند و آن را نشانه افت فرهنگی جامعه دانست که با اعتراض حضار مواجه شد. در مقابل، برخی تحلیلگران این پدیده را نمودی از تأثیر شبکههای اجتماعی و فاصله میان نظام حاکم و جامعه دانستند.
در این میان، حسن تأمینی، نماینده مجلس نیز بر غیرسیاسی بودن پاشایی تاکید کرد و این اتفاق را نشان دهنده نیاز جامعه به محبت دانست.
حواشی پس از فوت مرتضی پاشایی
پس از فوت مرتضی پاشایی، اختلافاتی بر سر حقوق مادی آثار او به وجود آمد. مهرزاد امیرخانی، ترانهسرای بسیاری از آهنگهای پاشایی، مدعی شد که حقوق مادی خود را از آلبوم «اسمش عشقه» دریافت نکرده است، در حالی که خانواده پاشایی این ادعا را تکذیب کردند.
علاوه بر این، یک خانم خود را به عنوان نامزد او معرفی کرد. خانواده پاشایی به سرعت این ادعا را تکذیب کردند و اعلام کردند که مرتضی پاشایی در زمان فوت خود نامزد یا همسری نداشته است.
همچنین دو آلبوم به نامهای «اسمش عشقه» و «پرنده یا گل بیتا ۲» پس از مرگ او منتشر شدند. این آلبومها شامل قطعاتی بودند که پیش از مرگ او ضبط شده بودند. انتشار این آلبوم ها با واکنش هواداران و فعالان حوزه موسیقی مواجه شد.
در ادامه تصاویری از مراسم تشییع پیکر او را در آبان سال 1393 مشاهده می کنید.