قدیمی‌ترین «دیوار» جهان که ۲۳ هزار سال قبل ساخته شده!

قدیمی‌ترین «دیوار» جهان که ۲۳ هزار سال قبل ساخته شده!

غار تئوپترا، واقع در سازندهای سنگ آهکی مِتِئورا در تسالی یونان، خواستگاه قدیمی‌ترین ساخت و ساز شدۀ بشر بر روی زمین است.

کد خبر : ۱۳۹۱۹۷
بازدید : ۸۰۰۸۰

فرادید| غار تئوپترا، واقع در سازندهای سنگ آهکی مِتِئورا در تسالی در یونان مرکزی، خواستگاه قدیمی‌ترین ساخت و ساز بشر روی زمین است، چرا که یافته‌ها نشان می‌دهد انسان‌ها ۱۳۰ هزار سال پیش در این غار سکونت داشته‌اند. به گفته باستان‌شناسان، شواهد سکونت انسان در غار را می‌توان بدون وقفه از دوران پارینه سنگی میانه تا پایان دوره نوسنگی ردیابی کرد. 

به گزارش فرادید؛ دکتر آیکاتِرینی کیپاریسی-آپوستولیکا، رئیس انجمن دیرین‌انسان‌شناسی و غارشناسی وزارت فرهنگ یونان و متخصص باستان‌شناسی و غارشناسی، سرپرست تیمی بود که سال ۱۹۸۷ کاوش‌ها در غار تئوپترا را آغاز کرد. تحقیقات تیم او در این غار تا سال ۲۰۰۷ ادامه یافت.

Theopetra_1_26_en
بقایای دیوار سنگی که 23 هزار سال قبل برای جلوگیری از ورود هوای سرد به غار ساخته شده

غار تئوپترا در پای یک صخره آهکی ۱۰۰ متری قرار دارد که بر فراز روستای تئوپترا واقع شده است. رودخانه‌ی لتایوس، شاخه‌ای از رودخانه‌ی پینیوس در نزدیکی آن جریان دارد. زمین‌شناسان می‌گویند تپه‌ی آهکی بین ۱۳۷ تا ۶۵ میلیون سال پیش در دوره‌ی زمین‌شناسی کرتاسه بالایی شکل گرفته است. 

حالا شواهد باستان‌شناسی نشان می‌دهد انسان‌ها در دوره‌ی پارینه سنگی میانه، تقریباً ۱۳۰۰۰۰ سال پیش، در این غار سکونت داشتند. 

غار تئوپترا به شکل تقریباً چهار ضلعی با طاقچه‌های کوچک در حاشیه‌ی آن توصیف شده است. این غار مساحتی حدود ۵۰۰ متر مربع دارد و دارای ورودی بزرگی است که باعث می‌شود نور زیادی وارد فضای داخلی آن شود. 

یکی از مهم‌ترین یافته‌های باستان‌شناسان در این غار یک دیوار سنگی است که روزگاری ورودی غار را تا حدی بسته بوده است. 

دانشمندان با استفاده از یک روش نسبتاً جدید قدمت‌سنجی معروف به «درخشندگی نوری تحریک شده» (Optically Stimulated Luminescence) توانسته‌اند قدمت این دیوار را حدود ۲۳ هزار سال تخمین بزنند. قدمت دیوار باعث شده تا محققان تصور کنند این دیوار توسط ساکنان آن برای محفاظت در برابر سرما ساخته شده است. گفته شده که این دیوار قدیمی‌ترین ساختمان ساخته دست بشر در جهان است که تا کنون کشف شده. 

افزون بر این، دانشمندان با انجام تجزیه و تحلیل میکرومورفولوژیکی روی نمونه‌های رسوبی جمع‌آوری‌شده از هر لایه‌ی باستان‌شناسی، دریافتند در طول سکونت انسان‌ها در این غار، موج‌های سرما و گرما وجود داشته است. 

2
ردپاهایی با قدمت 128 هزار سال

به نظر می‌رسد جمعیت غار در طول سالیان نسبت به این تغییرات آب و هوایی در نوسان بوده است. یافته‌های دیگر محققان ردپای انسان‌ها بوده که روی کف خاکی نرم غار نقش بسته بودند. محققان حدس می‌زنند اینها ردپاهای چندین کودک نئاندرتال دو تا چهارساله است که در دوره پارینه سنگی میانه در غار زندگی می‌کردند. 

تحقیقات کلی درباره‌ی غار تئوپترا به باستان‌شناسان این امکان را داد تا درک بهتری از گذار از سبک زندگی پارینه سنگی به نوسنگی در سرزمین اصلی یونان به دست آورند.

مترجم: زهرا ذوالقدر

۹۵
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید