کشف «چالههای باستانی» رازآمیز باستانشناسان را شگفتزده کرد
سایت کشف شده در منطقۀ لینمیر بیش از هر جای دیگری در انگلستان و ولز، گودالهای باستانی را در خودش جای داده است.
فرادید| کشف یک سایت ماقبل تاریخ با ۲۵ گودال باستانی در بدفوردشایر باعث شگفتی باستانشناسان شده است.
به گزارش فرادید، قدمت این گودالها که در لینمیر یافت شدند مربوط به دوره میانسنگی یعنی ۶۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ سال پیش است؛ تا کنون از این دوران و شیوۀ زندگی انسانها در آن سرنخهای بسیار کمی در دست بوده است.
سه گودال همتزار در لینمیر
گودالها ممکن است اطلاعات فوق العادهای را در اختیار محققان قرار دهند. آنها در یک راستا و در اطراف کانالهای یک رود باستانی قرار دارند که نشاندهنده اهمیت معنوی آنهاست.
وسعت این سایت به حدی است که بیش از هر جای دیگری در انگلستان و ولز، از جمله استونهنج، چنین گودالهایی را در یک منطقه دارد. قدمتگذاری رادیوکربن نشان داد قدمت این گودالها مربوط به ۷۷۰۰ تا ۸۵۰۰ سال پیش است.
باستانشناسان موزهی باستانشناسی لندن (Mola) که در حال انجام این تحقیقات هستند، میگویند: «تاریخگذاری انجامشده، این مکان را فوقالعاده مهم میکند زیرا شواهد بسیار کمی از دورۀ میانسنگی در بریتانیا وجود دارند که تا این حد قابلتوجه باشند. شواهد مربوط به این دوره اغلب ناچیز است و فقط شامل ابزار سنگ چخماق و بقایای حیوانات قصابی شده میشود.»
یک باستانشناس در حال ثبت یک گودال بزرگ میانسنگی در لینمیر
پروفسور جاشوآ پولارد، کارشناس دانشگاه ساوثهمپتون که روی پروژههای بزرگ در مناظر استونهنج و آوبری کار کرده است، این کشف را بسیار هیجانانگیز توصیف کرده است: «درست است که ما گودالهای بزرگ و مرموز دیگری را میشناسیم که توسط شکارچی-گردآورندگان سایر نقاط بریتانیا، از جمله در استونهنج حفر شدهاند، اما گودالهای لینمیر به دلیل تعداد و منطقه وسیعی که پوشش میدهند، قابلتوجه هستند.»
حفر چنین گودالهای وسیعی یک شاهکار خارقالعاده است. این گودالها تا ۵ متر عرض و ۱.۸۵ متر عمق دارند، هر کدام از آنها دهانۀ گرد و دیوارههای شیبدار دارند.
باستانشناسان درون برخی از گودالها، استخوانهای حیوانات را پیدا کردند که منبع مهمی از شواهد باستانشناسی است. بقایای نیاگاو، گونهای از گاوهای وحشی هم میان این استخوانها بود که نشان میداد این حیوان خوراک مردم آن دوران بوده است.
ایوان ولفرامموری، از متصدیان پروژه، از غیرمنتظره بودن این اکتشاف میگوید: «ما میدانستیم یک یافتهی باستانشناسی در کار است، اما در آغاز نمیدانستیم قرار است با گودالهای میانسنگی روبرو شویم تا این که نتایج تاریخگذاری رادیوکربن اعلام شد. تنها تعداد انگشتشماری سایت شناختهشده دیگر وجود دارد که چالههای موجود در آنها با این چالهها قابلقیاس هستند.»
باستانشناسان مطمئن نیستند از این گودالها برای شکار استفاده میشده یا ذخیره غذا، اما معتقدند شکل و اندازه آنها چنین نظریههایی را غیرمحتمل میکند. آنها از نحوه قرار گرفتن گودالها در ردیفی از خطوط مستقیم به طول ۵۰۰ متر تحت تاثیر قرار گرفتند. با این که گودالهای میانسنگی دیگری در بریتانیا به همین شکل حفر شدهاند، اما به نظر میرسد گودالهای لینمیر با کانالهای رود سابق ارتباط دارند.
استخوانهای حیوانات دوران میانسنگی
باستانشناسان عقیده دارند تلاش لازم برای ساخت این گودالها، ردیف ساختن آنها و قرار گرفتنشان در جوار آب دارای اهمیت معنوی معنوی و آیینی آنها را نشان میدهد. باستانشناسان در حال بررسی این نظریه هستند که آیا این گودالها همتراز با هیچ رویداد مهم آسمانی مانند انقلابین هستند یا خیر.
ولفرام موری میگوید: «در طول دوره میان سنگی، صفحات یخی که بیشتر کشور را پوشانده بودند عقب نشینی کردند و سطح دریاها بالا رفت و بریتانیا را از سرزمین اصلی اروپا جدا کرد. زمان دگرگونی بسیار مهمی در گذشته بریتانیا بود. مطالعه مکانی که در آن مردم چنین علائمی را روی مناظر ایجاد میکردند، میتواند تاثیر گستردهای بر نحوه درک باستانشناسان از این جوامع باستانی بگذارد.»
ممکن است همچنان گودالهای بیشتری در این منطقه وجود داشته باشد که ما از آنها بیخبر باشیم. باستانشناسان در حال تجزیه و تحلیل یافتهها و شواهد موجود در آزمایشگاه هستند. آنها امیدوارند بتوانند به این پرسش پاسخ دهند که آیا همه گودالها همزمان حفر و استفاده شدند یا خیر و همینطور اطلاعات بیشتری در مورد گیاهانی که در نزدیکی گودالها رشد میکردند، بدست آورند. آنها در حال حاضر شواهدی از بلوط، فندق و کاج را شناسایی کردهاند و در حال مطالعه گردههای بجامانده از دوره میانسنگی هستند.
ولفرام موری میافزید: «این مطالعه، محیطی را که این مردم در آن زندگی میکردند برای ما شفاف میکند و امیدواریم به این پرسش پاسخ دهد که «هدف از ساخت این گودالها چه بوده است؟»
مترجم: زهرا ذوالقدر