بقعه باباکوهی؛ جاذبهای بر فراز بام شیراز
بقعه باباکوهی شیرازی از آثار دوره دیلمیان است که در دامنه کوه صبوری در شهر شیراز قرار گرفته و اکنون گردشگاهی است که بسیاری از گردشگران از آن دیدن میکنند.
در ادامه سلسله گزارشهای معرفی اماکن تاریخی و فرهنگی استان فارس امروز به معرفی بقعه باباکوهی که از بقاع دوره دیلمیان در شیراز است میپردازیم. این بقعه در دامنه غربی تنگ الله اکبر در یکی از غارهای کوه صبوی واقع شده است.
بابا کوهی کیست؟
شیخ ابوعبداللهبن عبیدالله شیرازی مشهور به بابا کوهی است که لقب بابا را بهدلیل سالک بودنش گرفته است. وی در سال ۳۳۷ هجری قمری متولد شد و در سال ۴۴۲ هجری قمری درگذشت.
ابن باکویه شیرازی در جوانی به کسب دانش پرداخت، با علمای زمان خود از جمله شیخ ابوسعید ابوالخیر و خواجه عبدالله انصاری ملاقات داشت و از محضر آنها کسب دانش کرد. جامی شاعر قرن نهم نیز در نفحات الانس بسیار از بابا کوهی یاد کرده و او را بزرگترین شاعر زمان خود دانسته است.
این بقعه متعلق به شیخ ابوعبدالله محمد بن عبدالله شیرازی معروف به ابن باکویه و مشهور به باباکوهی(۳۳۷-۴۴۲ه.ق) عارف شیرازی است. در وسط کوه صبوی غاری است که در جلو آن ایوانی با سنگ و گچ ساخته شده است. چند اتاق سنگی و گچی و چند درخت و باغچه سرسبز نیز در اطراف ایوان وجود دارد. در این ایوان قطعه سنگی وجود داشته که شیروانی بر روی آن عباراتی نگاشته و در پایان تاریخ ۱۲۳۵ را ذکر کرده است.
در کنار این ایوان، چشمه آبی نیز قرار دارد که به حوضی وارد میشود. بالاتر از چشمه و اتاقها، اتاقی است که مقبره باباکوهی در آن واقع شده است. در سال ۱۲۵۷هجری قمری مؤید الدوله طهماسب میرزا حاکم فارس، اتاق و گنبدی در این محل بنا کرد. بر سنگ قبر باباکوهی، عباراتی نگاشته شده است و در پایان نیز تاریخ ۱۰۰۱ ه.ق ذکر شده است.
این سنگ قبر توسط فرهاد میرزا معتمد الدوله حاکم فارس بر روی قبر وی نصب شده است. بالاتر از مقبره باباکوهی، مقبره کوچک علی قرار گرفته است. بقعه باباکوهی در سالهای اخیر توسط ادارهکل اوقاف و امور خیریه فارس بازسازی شده است. این بقعه در تاریخ ۱۳۷۹/۱۲/۲۵ با شماره ۳۲۸۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
گردشگاه بابا کوهی
مقبره بابا کوهی اکنون تبدیل به گردشگاه زیبایی شده است که بهعنوان یکی از پارکهای شیراز، با نام پارک کوهستانی بابا کوهی نیز شناخته میشود. این مجموعه، دارای چشمه آب و چندین اتاق است. بهنظر میرسد اتاقها و گنبد مربوط به دوره قاجار و از آثار مویدالدوله طهماسب میرزا نوه فتحعلی شاه و حاکم فارس است و در سال ۱۲۷۵ هجری قمری ساخته و بعدها مرمت شده است.
بهترین زمان بازدید از مقبره بابا کوهی
آرامگاه بابا کوهی را در هر ساعت از روز میتوانید ببینید و بازدید از آن رایگان است. بهترین زمان بازدید از مقبره و گردشگاه بابا کوهی فصل بهار است؛ چراکه با وجود هوایی مطلوب و دلپذیر، صعود از کوه تجربهای لذتبخشتر خواهد بود. همچنین روزهای تعطیل و جمعهها صبح و عصر، محبوبترین زمانهای بازدید از این مجموعه است. البته باید شلوغی را در چنین روزهایی در نظر داشته باشید.
منبع: ایسنا