(عکس) سفر به تهران قدیم؛ چگونه شریف در محله تاریخی طرشت ستاره خاورمیانه شد؟
دکتر محمدعلی مجتهدی، برای ساختن دانشگاه صنعتی شریف در پایتخت به دنبال زمین میگشت. چندین نقطه مختلف به او معرفی و پیشنهاد داده و در نهایت زمینی در محله طرشت برای راهاندازی این دانشگاه انتخاب شد.
16 میلیون و ۶۴۰ هزار و ۵۴۷ ریال برای تاسیس دانشگاه شریف در سال نخست هزینه شد. دانشگاهی که قرار بود با راهاندازی و تاسیسش رکورد دانشگاه تهران را بزند و بهترین دانشگاه فنی ایران شود.
دکتر محمدعلی مجتهدی، برای ساختن دانشگاه صنعتی شریف در پایتخت به دنبال زمین میگشت. چندین نقطه مختلف به او معرفی و پیشنهاد داده و در نهایت زمینی در محله طرشت برای راهاندازی این دانشگاه انتخاب شد.
دکتر مجتهدی این زمین را اینگونه توصیف میکند: «زمین در جاده مهرآباد روبهروی دبستان (محمد) عاصمی بین میدان شهیاد (آزادی) و مهرآباد (بود). روبهروی دبستان عاصمی، یک جایی بود که ساخته بودند تا هنرستان شود.
ولی مدتها میشد که این ساختمان همینطور افتاده بود بی در و پنجره. عرض زمینش را یادم نیست. از دم جاده به نظر ۴۰ متر بود یا ۶۰متر. ولی عمق زمین خیلی زیاد بود و شرق و غربش هم زمینهای بایری بود؛ میشد خرید.» در نهایت ۱۱ آبان ۱۳۴۴ با تصمیم شورایعالی آموزش، دانشگاه صنعتی شریف در این مکان راهاندازی شد.
دکتر محمدعلی مجتهدی در خاطراتی در برنامه تاریخ شفاهی هاروارد گفته: «میخواستم اثبات کنم در مملکت ما جوانان با استعدادمان در دانشگاههای خوب آدم حسابی خواهند شد و این جوانان فاضل و دارای اعتمادبهنفس قوی هستند که احتیاجات مملکت را مرتفع میکنند. تربیت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز صنایع کشور، مخصوصا صنایع سنگین، و انجام پژوهش علمی و تکنولوژی در شمار دانشگاههای معتبر جهان به شرحی که در سالنامههای دانشگاه چاپ شده است هدف از این تاسیس بود».
در نهایت دانشگاه صنعتی شریف در مکان فعلی بنا شد. همچنین ساخت و معماری آن را حسین امانت، جوانی از فارغالتحصیلان کالج البرز، انجام داد که پیش از این برج آزادی را طراحی کرده بود.
برای دانشگاه شریف در ابتدا ۶ دانشکده مهندسی برق، مکانیک، شیمی، مهندسی متالورژی، علوم شامل رشتههای ریاضی و فیزیک و در نهایت دانشکده مدیریت صنعتی و اقتصاد مهندسی برای دوره تکمیلی مهندسی تخصصی پیشبینی و برای سال تحصیلی ۱۳۴۴ـ ۱۳۴۵ مسابقه ورودی با شرکت ۵ هزار و ۳۲۱ داوطلب در روزهای چهارم و پنجم تیر ۱۳۴۵ برگزار میشود و از دروس ریاضیات، مکانیک، فیزیک، شیمی، رسم فنی امتحان میگیرند که در این میان ۴۱۲ دانشجو بهترتیب معدل نمرات پذیرفته میشوند.
این دانشگاه پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۸ به نام یکی از دانشجویان شناختهشده خود، مجید شریفواقفی، به اسم دانشگاه صنعتی شریف تغییر نام داد. مجید شریفواقفی جزو نخستین دانشجویان راه یافته به این دانشگاه صنعتی بود که در رشته مهندسی برق تحصیل میکرد.
منبع: همشهری