(عکس) بازسازی چهرۀ «شاهدخت سودانی» که 2500 سال قبل مومیایی شده است
موزه پِرث منشأ مومیایی زنی به نام «تاکِرهِب» را ردیابی کرده و آن را به پادشاهی کوش (سودان امروزی) نسبت داده است.
فرادید| یک تابوت باستانی مصری از زمان اهدا شدن به کلکسیونی اسکاتلندی در سال ۱۹۳۶، از اشیاء ارزشمند موزه پرث بوده است. حالا چهرهی زنی که حدود ۲۵۰۰ سال پیش مومیایی شده و درون این تابوت دفن شده، در یک بازسازی دیجیتالی چشمگیر احیاء شده است.
به گزارش فرادید، متصدیان و کارشناسانی که چهره این زن را بازسازی کردند، معتقدند او یک زن سیاهپوست از پادشاهی کوش بوده؛ یکی از بزرگترین امپراتوریهای جهان باستان که کنترل مصر علیا را در دست گرفت و سرزمینهایش شامل سودان امروزی میشد. سر بازسازیشده و تابوت زن در نمایشگاه آتی موزه به نام Waters Rising که روز ۸ نوامبر افتتاح میشود، نمایش داده خواهد شد.
دکتر کریس رین، انسانشناس جمجمه و چهره و هنرمند پزشکی قانونی، متوجه شد زن درون تابوت شکل جمجمهای دارد که از نوع مصری باستانی کلاسیک کِمِتی نیست. او درباره شکل جمجمه گفته: «شکل جمجمه شبیه هیچ یک از مصریان باستانی که قبلاً دیده بودم نیست. جمجمههای کِمِتی معمولاً دارای کاسه سر باریک و بلند، بینیهای باریک برجستهتر و صورتهای کشیدهتر هستند.»
«وقتی چهره را بازسازی میکنید، هیچ کنترلی روی شکل آن ندارید چون با روش علمی تمام آن به جمجمه قفل شده است. من تا مرحله نهایی که بافتها و رنگ فوتورئالیستی اضافه میشوند، دخالتی در بازسازی ندارم.»
تصویر بازسازی شدۀ چهره شاهدخت پادشاهی باستانی کوش
رین معتقد است به احتمال زیاد این زن سیاهپوست بوده و این نظریه با تاریخ و باستانشناسی منطقه مطابقت دارد.
خطوط تصویری روی تابوت زن نشان میدهد نامش «Ta-Kr-Hb» یا «تاکِرهِب» بوده است. اعتقاد بر اینست که او یک بانوی کاهن یا شاهزاده خانم بوده که در سی سالگی فوت کرده و دچار پوسیدگی شدید دندان نیز بوده است. تصور میشود او در طول سلسله ۲۵-۲۶ (حدود ۷۶۰-۵۲۵ قبل از میلاد) زندگی کرده است.
دکتر مارک هال، افسر کلکسیونهای موزه، گفته: «آنچه ما اکنون از چهره بازسازیشدهی این زن میدانیم اینست که از پادشاهی کوش در همسایگی مصر باستان در سودان بوده است.
«این زمان خاص، یعنی ۲۵۰۰ سال پیش، زمانی است که امپراتوری کوش مصر را فتح کرد. در این دوران یک سلسلهی کامل از فراعنه سیاه کوشی داریم.»
رین درباره زن مومیاییشده گفته: «صورت روی تابوت کاملاً متفاوت است، صورتی دراز با بینی بلند و باریک است. من به این موضوع فکر کردم که چقدر غیرعادی است که چهرهی روی تابوت اصلاً شبیه فرد درونش نیست. اما این عدمشباهت کاملاً رایج بوده. نکته جالب این است که در قسمت داخلی درب تابوت، نقاشی زنی با پوست بسیار تیرهتر وجود دارد.»
در تصویر رین نیز زن طاس است: «تراشیدن موی سر یک اقدام تشریفاتی و بهداشتی بود. اگر این زن شاهزاده خانم بوده، احتمالاً سرش را تراشیده، اما شاید یک کلاه گیس تشریفاتی بر سرش میگذاشته.»
تصویر روی تابوت شامل ایزدبانوی ماعت میشود که نقش او در عالم اموات، وزن کردن روح واردشده با پر بود.
مترجم: زهرا ذوالقدر