مهمترین غارهای جهان که آثار انسانهای ماقبل تاریخ در آنها کشف شده است
از آثار هنری جذاب گرفته تا شواهدی از قصابیهای پیچیدۀ ماقبل تاریخ را میتوان در دل غارهایی که محل رفت و آمد انسانهای باستانی بودهاند پیدا کرد. در این مطلب به بررسی هفت غار شگفتانگیز میپردازیم که شامل بقایای باستانشناسی از انسانهای ماقبل تاریخ میشوند.
فرادید| غارها پناهگاههای طبیعی هستند. انسانها در طول تاریخ از غارها برای خلق آثار هنری، دفن مردگان و قصابی حیوانات برای تهیه غذا و لباس استفاده کردهاند و شواهدی از صنایع دستی، مردگان و بقایای آنها در این غارها به جا مانده است.
به گزارش فرادید، مهمترین این غارها شامل لاسکو، شووه، ژوکودیان، شناگران، دنیسوا، آتاپورکا و آلتامیرا میشوند که شواهدی از صخرهنگارهها، ابزارهای سنگی و بقایای انسانی را در خود جای دادهاند. این کشفیات اطلاعات ارزشمندی درباره زندگی و آیینهای انسانهای ماقبل تاریخ ارائه میدهند.
غار لاسکو
در غار لاسکو در جنوبغربی فرانسه حدود ۶۸۰ نقاشی دیواری و ۱۵۰۰ حکاکی وجود دارد که حدود ۲۱.۰۰۰ سال پیش خلق شدهاند. بیشتر این آثار هنری تصاویری از حیوانات هستند، مثلاً اسبها، گاومیشهای کوهاندار، آهوان، خرسها و نیاگاوها. در این آثار هنری عناصر هندسی از جمله نقاط، خطوط و اشکال پنجضلعی هم دیده میشود. در یکی از نقاشیها تصویری از یک انسان با سر پرنده دیده میشود که شاید فردی است که ماسک به چهره دارد. زمانی که این آثار هنری ایجاد شدند، انسانها شکارچیگردآورنده بودند و احتمالاً آیینهایی را در غار برگزار میکردند.
غار شووِه
غار شووِه در جنوبشرقی فرانسه دارای نقاشیها و حکاکیهایی با قدمت حدود ۳۲.۰۰۰ سال پیش است. درون غار تصاویری از اسبها، خرسها، شیرها، کرگدنها، گوزنها، پلنگها، گاومیشهای کوهاندار، جغدها و ماموتها وجود دارد. همچنین آثار دست انسانها در داخل غار پیدا شده است. بسیاری از نقاشیها با خاکهای سرخ یا سیاه کشیده شدهاند. در یک تصویر رمزآلود نیمه پایینی بدن یک زن را کنار چیزی میبینیم که به نظر میرسد گاومیش کوهاندار باشد.
غارهای ژوکودیان
غارهای ژوکوودیان نزدیک پکن چین حاوی بقایای نیاکان ما از گونه هومو ارکتوس هستند. بسیاری از فسیلها در طول جنگ جهانی دوم گم شدند، اما حفاریهایی در این غار در سالهای اخیر انجام شده و تیمی در سال ۲۰۱۲ حفاری مجدد این غار را انجام داده است. دانشمندان بقایای ابزارهای سنگی را یافتهاند که از آنها برای خراشیدن و نرم کردن پوستهای حیوانات استفاده میکردند. این پوستها احتمالاً لباس انسانهای باستانی بودهاند. هنوز روشن نیست انسانهای باستانی چه زمانی از غارها استفاده میکردند، اما ممکن است دورانهای مختلفی بین حدود ۲۰۰.۰۰۰ تا ۸۰۰.۰۰۰ سال پیش بوده باشد. انسانها (هومو ساپییِنسها) نیز بین ۱۸.۰۰۰ تا ۱۱.۰۰۰ سال پیش از این غارها استفاده میکردند. بقایای تدفینی آنها داخل غار پیدا شده است.
غار شناگران
«غار شناگران» در جنوبغربی مصر در منطقهای خشک با پوشش گیاهی و حیوانی کم واقع شده است. نام این غار از صخرهنگارهای گرفته شده که در آن انسانهایی را میبینیم که انگار در حال شنا کردن هستند. سایر آثار هنری درون غار، انسانهایی هستند که انگار در حال دویدن، راه رفتن یا انجام فعالیتهای دیگر هستند. همچنین تصاویری از رد دست انسانها و یک حکاکی از رد سم یک بز کوهی وجود دارد. قدمت این آثار هنری موضوع بحث است، اما احتمالاً بین ۶.۰۰۰ تا ۹.۰۰۰ سال پیش خلق شدهاند، زمانی که محیط این منطقه بسیار مرطوبتر بود.
غار دِنیسُوا
غار دِنیسُوا در سیبری روسیه قرار دارد. یک راهب به نام دنیس در قرن ۱۸ آنجا میزیست، به همین دلیل نام آن در زبان روسی «غار دنیس» است. بقایای باستانشناسی این غار حاکی از آنست که حداقل سه گونه هومینین (انسانهای هوشمند، نئاندرتالها و دنیسوانها) احتمالاً در زمانهای مختلف در این مکان سکونت داشتهاند. ابزارهای سنگی یافتشده در لایههای عمیق خبر از این میدهند که نخستین ساکنان غار حدود ۳۰۰.۰۰۰ سال پیش آنجا میزیستند.
یافتههای دیگر استخوانها و دندانهای هومینینها بودند، همچنین استخوانهای یک دختر ۱۳ساله که ترکیب دنیسووان-نئاندرتال بوده است. باستانشناسان گردنبندهایی از جنس دندان حیوانات را هم یافتهاند که بین حدود ۴۳ تا ۴۹.۰۰۰ سال پیش احتمالاً توسط انسانهای هوشمند ساخته شدهاند. بقایایی از ابزارهای سنگی که احتمالاً برای قصابی حیوانات استفاده میشدند نیز کشف شدهاند.
غارهای آتاپوئرکا
غارهای سییِرا دِ آتاپوئرکا در اسپانیا را انسانها از حدود ۱ میلیون سال پیش تا دوران معاصر استفاده میکردند. هم نئاندرتالها و هم انسانهای هوشمند از این غارها استفاده کردهاند، انسان پیشگام، هومو هایدلبرگی و انسان راستقامت هم ممکن است از آن غارها استفاده کرده باشند. بقایای ابزارها و استخوانهای حیوانات نشان میدهد انسانها حدود ۴۰۰.۰۰۰ سال پیش در این غارها گاومیش کوهاندار قصابی میکردند. صخرهنگارهها، هم نقاشیشده و هم حکاکیشده در این غارها کشف شده که شامل تصاویری از حیوانات، انسانها و نقوش مکرر هندسی میشود.
غار آلتامیرا
انسانها حدود ۳۶.۰۰۰ تا ۱۳.۰۰۰ سال پیش از غار آلتامیرا استفاده میکردند. این غار حدود ۲۷۰ متر طول دارد و حاوی مقدار زیادی صخرهنگاره است. شاید جالبترین نمونه سقفی است که نقاشیهای رنگی از ۲۵ گاومیش کوهاندار دارد که طول آنها به ۱.۷ متر میرسد. برای خلق این اثر هنری سقفی، هنرمندان ماقبل تاریخ ابتدا اشکال را حکاکی و سپس آنها را با رنگهای ساختهشده از گل اخری رنگآمیزی میکردند.
مترجم: زهرا ذوالقدر