(عکس) سفر به تهران قدیم؛ چگونه نام استاد پرآوازه ادبیات فارسی بر جاده نظامی نشست؟

(عکس) سفر به تهران قدیم؛ چگونه نام استاد پرآوازه ادبیات فارسی بر جاده نظامی نشست؟

سالهاست مردم محله استاد معین نام این محله و خیابان را به نام استاد ادبیات فارسی و همکار استاد علی اکبر دهخدا می شناسند.

کد خبر : ۲۲۸۰۴۷
بازدید : ۷۴

برخلاف تصور مردم نه خانه دکتر محمد معین در این محله قرار داشت و نه دفتر لغت‌نامه دهخدا. بلوار استاد معین پیش از این در اذهان مردم به نام جاده نظامی معروف بود.

119

علی اکبر کاظمی از ساکنان قدیمی محله استاد معین درباره پیشینه تاریخی و نام این محله می گوید: «این خیابان به نام جاده نظامی معروف بود و اتومبیل های ارتشی و سربازان از این جاده خاکی به سمت فرودگاه یا خیابان آزادی تردد می کردند. این جاده خاکی از سمت آزادی به پادگان نظامی جی ختم می شد از این رو مردم محلی نام آن را جاده نظامی گذاشتند چون صرفا تنها کارکرد نظامی داشت.

در این منطقه بجز زمین های کشاورزی ، باغ و صیفی‌جات هیچ منطقه مسکونی قرار نداشت.شب ها این جاده نظامی خوفناک بود. چون نه روشنایی داشت و نه آبادانی دور و بر این جاده واقع شده بود. معمولا اهالی هر وقت با تاکسی به این محله می آمدند راننده های تاکسی اکراه داشتند تا خیابان هاشمی بیایند و اغلب مسافران خود را کنار خیابان دامپزشکی که تک و توکی خانه در آن وجود داشت پیاده می کردند. اصلا تابلو یا نوشته ای به نام جاده نظامی در این مکان نصب نشده بود، اما چون سربازان ، درجه‌داران و ماشین های ارتشی در این جاده باریک تردد می کردند.

مردم قنبر آباد که در کنار این خیابان سکونت داشتند، نام آن را جاده نظامی گذاشتند. چون انتهای این خیابان به پادگان جی می رسید. همچنین برخی اوقات تانک های نظامی هم از این جاده خاکی عبور می کردند و در آن زمان نهر فیروزآباد در کنار جاده منتهی به پادگان جی جریان داشت. قبل از پادگان هم تنها آبادی این منطقه باغ سرلشگر که یکی از صاحب منصبان ارتشی بود، دیده می شد. این جاده تا سال ها خاکی وشنی بود، اما بعد از ساخت و ساز مجتمع های مسکونی در جاده نظامی برای فرهنگیان ، این محله نیز از حالت سکون خارج شد. این خیابان قبل از پیروزی انقلاب اسلامی با پیگیری معلمان ساکن در مجتمع های فرهنگیان شمالی و جنوبی آسفالت شد.»

120

وی در ادامه می گوید: «اوایل دهه ۵۰ مهندسان آلمانی و کارگران ایرانی ، مجتمع ساختمانی فرهنگیان را در محدوده خیابان نظامی بین خیابان‌های اشرف تا دامپزشکی ساختند. تا مدت ها بعد از افتتاحیه این شهرک، در میان اهالی شایع شده بود که امیر عباس هویدا نخست وزیر وقت، برای افتتاح مجموعه ساختمانی به جاده نظامی آمده و درمیان تشویق اهالی قنبرآباد و برخی مسئولان آموزش و پرورش وقت، روبان افتتاح مجتمع مسکونی فرهنگیان را برید است.»

منبع: همشهری

۲
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید