سفر به تهران قدیم؛ نخستین حمام روستا برای خانواده مستوفی قرق می‌شد

سفر به تهران قدیم؛ نخستین حمام روستا برای خانواده مستوفی قرق می‌شد

ساختمان مجاور مسجدجامع ده‌ونک در خیابان صابری که این روزها به انبار دیگ و ظروف نذری مسجد و تکیه تبدیل شده، روزگاری حمام خاندان مستوفی بود. این حمام بیش از ۴ یا ۵ دهه است که از رونق افتاده. در روزگاری که هنوز خبری از دنیای مجازی و تبادل فوری اطلاعات نبود، این حمام منبع اطلاع رسانی بود.

کد خبر : ۲۳۶۱۸۱
بازدید : ۱۱۴۹۱

بخش مهمی از خاطرات اهالی قدیمی ده‌ونک با دورهمی‌ها، گعده‌ها و... و. در همین حمام شکل می‌گرفته است. کافی است پای صحبت قدیمی‌ها بنشینی، حتماً در گوشه‌ای از خاطراتشان و تاریخ شفاهی ده‌ونک به حمام و حواشی آن اشاره می‌کنند.

«سید محمد عجایبی» از معتمدان و اهالی قدیمی ده‌ونک، درباره این حمام قدیمی و حال و هوای آن می‌گوید: «حمام مستوفی نخستین حمام روستا بود که تقریباً از زمان شکل‌گیری ونک ساخته شده بود. اما چرا میان اهالی به مستوفی معروف شد؟ ماجرا از این قرار بود که میرزا یوسف مستوفی الممالک، وزیر دارایی دوره قاجار، از ملاکان ده‌ونک بود وبانی بازسازی و بهسازی حمام در دوره‌های بعدهم شد. همین ماجرا بهانه‌ای شد تا حمام میان اهالی به «حمام مستوفی» شهرت پیدا کند. البته آقای مستوفی از رجال و سیاستمداران آن دوره بود و وقتی قرار بود اهل و اعیالش راهی حمام شوند حتماً حمام را یک روز کامل قرق می‌کرد و در آن روز کسی جز خانواده و خدم و حشم مستوفی اجازه استفاده از حمام را نداشتند.»

معماری این حمام به گفته عجایبی، همانند سایر حمام‌ها با طاق‌های محرابی شکل و حوضچه‌های کوچکی که از آن به‌عنوان خزینه نام برده می‌شود، بوده است. تقریباً تا اواخر دهه ۵۰ این حمام فعال بود که بعدها به مرور با تغییر سبک زندگی اهالی و ساخت حمام در داخل منازل مسکونی، از رونق افتاد و تعطیل شد.

منبع: همشهری

۱۲
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید