«فاضله سلطان»؛ شاهدخت خاورمیانه که هرگز «ملکه» نشد

فاضله ابراهیم سلطان، یکی از شاهزادگان خاندانهای سلطنتی عثمانی و مصر بود؛ زنی با ریشهای عمیق در تاریخ پادشاهی خاورمیانه که سرنوشتش با یکی از مهمترین تحولات سیاسی منطقه گره خورد.
فرادید| فاضله ابراهیم سلطان در سال ۱۹۴۱ در پاریس به دنیا آمد. پدرش شاهزاده محمدعلی وحیدالدین، از نوادگان محمدعلیپاشا والی بزرگ مصر و بنیانگذار حکومت خاندان محمدعلی در مصر بود. مادرش نیز شاهدخت خانزاده، دختر شاهزاده عمر فاروق و نوهی آخرین سلطان عثمانی عبدالحمید دوم بود.
به گزارش فرادید؛ بدین ترتیب فاضله در خانوادهای زاده شد که از هر دو سوی تبار شاهی داشت؛ هم مصری و هم عثمانی.
اما این تنها نسبت فاضله با سلطنت نبود؛ او همچنین قرار بود همسر ملک فیصل دوم آخرین پادشاه عراق شود و به عنوان ملکۀ عراق بر تخت بنشیند. اما سرنوشت مسیر دیگری را برای او رقم زد.
فاضله در کنار نامزدش ملک فیصل دوم
در چهاردهم ژوئیه ۱۹۵۸، یک کودتای نظامی معروف به «انقلاب تموز» در عراق رخ داد که به قتل ملک فیصل دوم و پایان پادشاهی در این کشور انجامید. این رویداد نه تنها یک تحول بزرگ سیاسی بود، بلکه زندگی فاضله را نیز بهشدت تحت تأثیر قرار داد. او از طریق منابع خبری در ترکیه و با چند روز تأخیر از مرگ نامزدش و جزئیات فاجعهبار آن آگاه شد.
در صبح آن روز، مقامات ترکیهای از جمله نخستوزیر وقت عدنان مندریس در فرودگاه استانبول در انتظار ورود شاه عراق بودند، غافل از آنکه در بغداد دنیا زیر و رو شده است.
فاضله در سال 2015 در پاریس در 74 سالگی
فاضله پس از این حادثه تحصیلات خود را در مدرسه هیفیلد در شهر اسکات بریتانیا ادامه داد و به پایان رساند. او بعدها با دکتر خِیری اوغلو، مهندس ترکتبار، ازدواج کرد و صاحب دو پسر به نامهای علی و سلیم شد. در دهه ۱۹۸۰، او در یونسکو (سازمان فرهنگی سازمان ملل) مشغول به کار شد و زندگیاش را در مسیر حرفهای و دور از فضای دربارهای سلطنتی ادامه داد.