نکات مهم در حفاظت از شنوایی

نکات مهم در حفاظت از شنوایی

برای این که گوش دقیق و سالم داشته باشید، رعایت اصول مراقبت از آن بسیار مهم است.

کد خبر : ۴۷۴۶۹
بازدید : ۷۹۷۵
فرادید | گوش اندام شنوایی بدن است که علاوه بر وظیفه دریافت صداهای محیط موجب حفظ تعادل هم می‌شود و اختلال و بیماری در هر یک از قسمت‌های بیرونی، میانی و داخلی گوش می‌تواند سبب افت شنوایی خفیف تا ناشنوایی کامل شود. ودر بسیاری موارد ناراحتی‌های گوش میانی سبب برهم خوردن تعادل هم می‌شود. بنابراین باید به نکات محافظت از گوش دقت داشته باشیم.

به گزارش فرادید؛ برای این که گوش دقیق و سالم داشته باشید، رعایت اصول مراقبت از آن بسیار مهم است. ما در این گزارش به شما یاداوری می‌کنیم با انجام ندادن چند کار ساده به سلامت شنوایی خود کمک کنید.
نکات مهم در حفاظت از شنوایی
ناراحتی‌های گوش میانی سبب برهم خوردن تعادل هم می‌شود
۱ - صدا را کاهش دهید
اولین و اساسی‌ترین نکته در محافظت از شنوایی کاهش حجم صداست. هر چند که این مورد گاهی به کاهش لذتِ گوش دادن به موسیقی می‌انجامد و باعث عدم شنیدن برخی از فرکانس‌های صدا می‌شود، اما با تمرین و مداومت می‌توان حساسیت گوش را بالا برد و در عین حال به حفاظت از قدرت شنیداری پرداخت.

۲ - از اسپیکر‌ها فاصله بگیرید
در اجراهای زنده با فاصله گرفتن از بلندگو‌ها می‌توان خطر آسیب دیدن گوش را تا حد زیادی کاهش داد و صدای بهتری را در فاصله مناسب شنید.

۳ - از محافظ‌های گوش استفاده کنید
فرقی نمی‌کند که یک موزیسین، شنونده موسیقی و یا فردی هستید که در محلی پر سر و صدا کار می‌کند، به راحتی با انواع Plug‌ها و فیلتر‌ها می‌توانید از شنیدن صداهای مزاحم راحت شوید.

۴ - گوشتان را به ووفر اسپیکر‌ها نزدیک نکنید
هرگز برای امتحان کردن صدای بلندگو‌ها گوشتان را به اسپیکر‌ها نزدیک نکنید، ممکن است به راحتی به گوشتان آسیب بزنید.

علاوه بر رعایت این نکات باید بدانید به طور کلی چه مسائلی باعث بر هم خوردن شنوایی و آسیب رساندن به گوش می‌شود.

آلودگی صوتی
این روز‌ها قرار گرفتن دائمی در معرض صداهای بلند، بیماری وزوز و سوت کشیدن گوش را به همراه دارد و صدمات آن به گونه‌ای است که گاهی اوقات غیرقابل جبران به نظر می‌آید. پزشکان متخصص با اشاره به این که ضربات صوتی وارده می‌تواند سلول‌های شنوایی را از بین ببرد، می‌گویند: با از بین رفتن شنوایی ، ترمیم آن غیرممکن است.

صداهایی را که خیلی بلند هستند مثلا اژیر آمبولانس یا اتش نشانی را به بچه‌ها بشناسانید. به بچه‌ها در باره آسیب شنوایی ناشی از نویز آموزش دهید. جالب است بدانید صداهای خیلی بلند در بعضی از جشنها، باعث آسیب شنوایی و یا زنگ زدن در گوش که به ان وزوز گوش میگویند می‌شود.

دکتر فیروز ناظم، متخصص گوش، حلق و بینی در این باره می‌گوید: در زندگی پیشرفته امروز، استفاده از واکمن ها، تلفن همراه با هندزفری و… در صورت داشتن صوتی بالا، می‌تواند به مرور زمان، شخص را دچار کاهش شنوایی کند که پس از گذشت مدتی بیمار متوجه این کاهش شنوایی می‌شود، اما آن هنگام برای درمان جراحی و طبی بسیار دیر است.
نکات مهم در حفاظت از شنوایی
قرار گرفتن دائمی در معرض صداهای بلند، بیماری وزوز و سوت کشیدن گوش را به همراه دارد
می‌توانید برای گوشی هوشمند خود یک اپلیکیشن صدا سنج دانلود کنید . با استفاده از این اپلیکیشن، بچه‌ها از زیاد بودن صدا در جاهایی که نویز وجود دارد و اینکه چه وقت و کجا باید از محافظ شنوایی استفاده کنند، آگاه میشوند. هرصدای بالای ۸۵ دسی بل شنوایی شما را به مخاطره می‌اندازد.

اگر شما می‌توانید صدای موسیقی را از هدفون و یا هندزفری فرزندتان بشنوید، یعنی که صدای آن خیلی بلند است. در خیلی از موارد نیز میتوانید حداکثر صدای وسایل صوتی بچه را در سطح امن تنظیم کنید.

از هر فرصتی برای توضیح اینکه صداهای بلند میتواند به شنوایی آسیب بزند با بچه صحبت کنید. مثلا وقتی که در کنسرت هستید و یا به خارج شهر میروید و یا در بازار می‌گردید این نکته را به آن‌ها یاد آوری کنید تا در ذهنشان جای بگیرد و از شنیدن صداهای بلند دوری کنند.

وقتی که از صدایی مانند یک آهنگ خوب و یا صدای آواز پرنده لذت می‌برید، به بچه‌ها بگویید که چقدر از این موهبت خدادادی شنوایی سالم، خوشحال هستید و نباید این لذت را با عادتهای غلط از بین ببرید.

وقتی برای چکاب سالانه بچه تان را نزد پزشک می‌برید یادتان نرود حتما به ادیولوژیست جهت انجام تست شنوایی مراجعه کنید چراکه ممکن است دور از چشم شما و ناخواسته اتفاقی برای شنوایی او پیش آمده باشد که نشانه‌های ظاهری (علائم بالینی) در پی نداشته باشد. از طرف دیگر محافظت از اندامهای داخلی گوش با روشهای دیگر هم باید مد نظرتان قرار بگیرد.
اگر از پزشکان بپرسید همیشه با استفاده از گوش پاک کن مخالفت می‌کنند، اما علت آن چیست؟

طبق نظر پزشکان متخصص، معمولا استفاده از گوش پاک کن در تمیز کردن گوش مفید نیست چرا که معمولا جرمی که در گوش تولید می‌شود، دارای فواید مختلفی است. دکتر ناظم در این باره میگوید: «بخشی از جرم تشکیل شده در گوش خاصیت اسیدی دارد که در نتیجه عفونت کانال گوش را پایین می‌آورد و از سویی دیگر، این جرم باعث چرب شدن کانال گوش شده و اجازه وارد شدن حشرات به گوش را نمی‌دهد، به همین دلیل نباید جرم گوش را تمیز کرد و عملا استفاده از گوش پاک کن بی معنا خواهد بود و چه بسا استفاده از گوش پاک کن باعث فشرده شدن جرم‌ها شده و فرد را مجبور به شستشوی گوش کند.»

راه پبشنهادی این است که پس از استحمام، داخل گوش را با دستمال کاغذی پاک کرد، ولی نباید فراموش شود که در پایان هر استحمام، کانال گوش آب کشی شود (مقداری آب به کانال گوش برود تا شامپو، رنگ مو و… از آن خارج شود). افراد سالم نباید نگران آبی باشند که داخل گوش نفوذ کرده است چرا که معمولا این آب خود به خود از گوش خارج می‌شود، مگر این که جرمی در گوش باشد و آن جرم آب را به خود جذب کرده باشد یا پشت آن جرم آب جمع شده باشد که گوش پاک کن توانایی جذب آن را ندارد.
نکات مهم در حفاظت از شنوایی
استفاده از واکمن ها، تلفن همراه با هندزفری و… می‌تواند به مرور زمان، شخص را دچار کاهش شنوایی کند
زمانی که دجار کوچکترین احساس درد ویا گرفتگی در گوش و یا ترشح چرکی از مجرای گوش می‌شوید که معمولا هم به دنبال سرماخوردگی اتفاق می‌افتد باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید چراکه درمان دیرهنگام عفونت به خصوص در بچه‌ها موجب عوارض جبران ناپذیری از جمله کاهش شنوایی دائمی، پارگی پرده گوش و یا گسترش عفونت به سمت مغز ویا عروق گردن می‌شود.

گوش درد در کودکان
کودکان معمولا زیاد به عفونت گوش مبتلا می‌شوند، علت این مشکل کوتاه و گشاد بودن شیپور استاش درون گوش است. به همین دلیل بهتر است کودکان به محض ابتلا به سرماخوردگی به پزشک مراجعه کنند. درخصوص چگونگی شیردهی به نوزادان هم باید دقت کنید در شیر دادن به شیرخواران باید آن‌ها را به صورت نیمه نشسته نگه داشت، چون در حالت خوابیده شیر از طریق حلق و شیپور استاش وارد گوش میانی شده و عفونت این ناحیه را ایجاد می‌کند.

نقش گوشی‌های ایمنی در کاهش سر و صدا
بهتر است گوشی بعد از اندازه گیری و ارزیابی صدای محیط کاری انتخاب شود تا با توجه به صدای محیط و میزان کاهش صدای گوشی (SNR) گوشی مناسب انتخاب شود. باید توجه داشت که انتخاب گوشی با SNR نامناسب باعث می‌شود که فرد استفاده کننده در شنیدن مکالمات و یا علایم و آلارم‌های هشداری دچار مشکل شود.

گوشی‌ها با توجه به نوع کار و شرایط جوی انتخاب شود. به طور مثال طراحی برخی از گوشی‌ها مناسب جهت کار در محیط مرطوب و گرم است و مانع عرق کردن در ناحیه گوش و یا حساسیت‌های پوستی می‌شود. همچنین در طراحی برخی از گوشی‌ها از فلز استفاده نشده به طوری که در محیط‌های الکتریکی می‌تواند به عنوان عایق الکتریسته عمل کند.
نکات مهم در حفاظت از شنوایی
استفاده از گوش پاک کن در تمیز کردن گوش مفید نیست
در برخی از پروسه‌های کاری استفاده همزمان توگوشی و روگوشی توصیه شده است. نکته مهم در استفاده مناسب و درست از گوشی‌ها است. عدم جا افتادن مناسب توگوشی در داخل گوش و یا بد قرار گرفتن روگوشی باعث می‌شود که صدا وارد مجرای شنوایی شده و حفاظت دهی صورت نگیرد.

وسایل حفاظت فردی
در خصوص وسایل حفاظت فردی باید به نکات زیر توجه شود:
کارگرانی که در معرض صدای در حد مجاز و یا بالاتر از حد مجاز هستند باید از وسایل حفاظت فردی مناسب استفاده کنند.
کارفرما باید روش استفاده درست از وسایل حفاظتی را به کارگران آموزش دهد.
بهتر است خود کارگران در انتخاب وسایل حفاظت فردی دخالت داشته باشند.
روش نگهداری و تعویض وسایل معیوب و خراب و برنامه‌ای مناسب جهت تعمیر وسایل حفاظت فردی که نیاز به تعمیر دارند مد نظر قرار گیرد.
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید