ما ایرانیها گرانترین ماشینهای دنیا را سوار میشویم!
سایپا بازهم ماشینهایش را گران کرد، آن هم نه دویست سیصد هزار تومان، بلکه بین یک تا ۵ میلیون تومان ناقابل! بعد از آن شنیدیم که این افزایش قیمت کاملا طبیعی است؛ چون همهچیز گران شده، چرا ماشین چند میلیون تومان گران نشود!؟
کد خبر :
۴۵۰۳۰
بازدید :
۲۴۶۴
سایپا بازهم ماشینهایش را گران کرد، آن هم نه دویست سیصد هزار تومان، بلکه بین یک تا ۵ میلیون تومان ناقابل! بعد از آن شنیدیم که این افزایش قیمت کاملا طبیعی است؛ چون همهچیز گران شده، چرا ماشین چند میلیون تومان گران نشود!؟
چند ماه پیش، یکی از دوستانم به آلمان رفته بود و برایم از شرایط آنجا تعریف میکرد؛ از این که یک کارمند ساده میتواند با حداقل حقوق ماهیانه ظرف چند ماه به راحتی صاحب یک خودروی صفر روز شود. حالا بماند که یک کارمند معمولی و بالارده در یکی از شرکتهای مهندسی، میتواند با کمتر از یکسال کار کردن، یکی از جدیدترین مدلهای مرسدسبنز، بیامو و آئودی را بخرد.
ماشینهایی که برای من و شما وسوسه برانگیز است و اکثر ما ایرانیها از تجربهی رانندگی لذتبخش با چنین ماشینهای جذابی محروم هستیم!با یک جستجوی ساده در گوگل، متوجه میشویم که حداقل حقوق یک شهروند آلمانی حدود ۱۵۰۰ یورو در ماه است؛ این یعنی اگر یک کارمند ساده کمتر از ۵ ماه به پولش دست نزند، میتواند جدیدترین مدل ساندرو استپوی را با قیمت ۶٫۹۹۰ یورو (حدود ۳۳ میلیون تومان) بخرد.
حالا اگر بیاییم دستمزد پایهی اعلام شدهی ۹۲۹ هزار و ۹۳۱ تومانی توسط وزارت کار را درنظر بگیریم، یک کارمند ساده در ایران باید بجای ۳۳ میلیون تومان برای خرید مدل جدید ساندرو استپوی، ۵۵ میلیون تومان برای تهیهی مدل قدیمیتر هزینه کند! نکتهی جالب اینجاست که برای خرید همان مدل قدیمیتر این ماشین با میزان درآمد گفته شده، بجای ۵ ماه به ۵ سال زمان نیاز است؛ یعنی کارمند سادهی داستان ما باید از امروز کار کند و به پول خود دست نزند تا در سال ۱۴۰۱ صاحب ساندرو استپوی مدل قدیمی و از ردهخارج بازار جهان شود.
خب این شرایط آرمانگرایانه بود، چراکه به خاطر هزینههای سنگین زندگی یک کارمند نمیتواند برای چند سال پولش را برای خرید یک ماشین جمع کند. بنابراین بیاییم انتظارمان را با نگاهی واقعبینانه کم کنیم و حداقل خودروی صفر ارزانقیمت در ایران را درنظر بگیریم؛ پراید! پراید صفر در بازار امروز با قیمت بیشتر از ۲۱ میلیون تومان به فروش میرود. کارمند سادهی داستان ما بازهم به بیش از ۲۲ ماه زمان (عمر) نیاز دارد تا بتواند یک پراید صفر بخرد.
تمام این شرایط برای وقتی است که شخص به درآمد خود اصلا دست نزند تا بعد چند سال صاحب حداقل ماشین بازار شود.اگر دلار را ۴ هزار تومان فرض کنیم و هزینهی تعرفهها را صفر درنظر بگیریم، ما میتوانستیم با کمتر از ۶۰ میلیون تومان صاحب ماشینهای برند، روز و شیکی مثل تویوتا یاریس و هیوندای اکسنت شویم، نه این که با همین قیمت مجبور شویم به سراغ خرید ماشینهای قدیمی و مونتاژ داخل مثل دنا و ساندرو برویم. هرچند ماه یکبار همین ماشینها هم گران میشوند و بعد از آن میشنویم که این گرانی خیلی هم طبیعی است!
البته این گرانی فقط مختص ماشینهای داخلی نیست؛ چراکه ماشینی مثل مازراتی گیبلی مدل ۲۰۱۴ حدود ۶۵ هزار دلار (۲۶۰ میلیون تومان) قیمت دارد. این در حالی است که یک ایرانی برای خرید همین ماشین باید یک میلیارد تومان بیشتر از قیمت واقعی این ماشین هزینه کند! گویا هرچه ماشین مدل بالاتر میشود، تصاعد گرانی آن در بازار ایران سر به فلک میکشد. اینجاست که میفهمیم انیشتین چه زیبا گفت: سود بهره یا به تعبیری همان تصاعد، هشتمین شگقتی دنیاست! اگر این دانشمند فقید هم اکنون زنده بود و قیمت ماشین های بازارمان را میدید، احتمالا به خاطر گفتن چنین جمله قشنگی به خودش حسابی افتخار میکرد!
به هرحال میتوانست یک شوخی خندهدار باشد یا یک جوک کوتاه در یکی از هزاران کانال تلگرامی ولی حالا تبدیل به واقعیت تلخ برایمان شده: ما در ایران با کمترین حقوق، گرانترین ماشینهای دنیا را میخریم! اما ایرادی ندارد، اگر روزی توریستی را دیدید که به شما گفت، این چه ماشینهای قدیمی، تکراری و ناشناختهای هستند که شما در شهرتان دارید ؟ در جواب بگویید، ماشینهای ما را دست کم نگیر؛ اینها گرانترین ماشینهای دنیا هستند!
یادداشتی از خشایار شاهسون
۰