ببینید؛ «اجل معلق» زیر ذرهبین مخاطبان؛ قسمت اول سریال جدید نمایش خانگی چطور بود؟

با وجود اینکه برخی از حضور دوباره رضا عطاران در یک اثر کمدی به وجد آمده و از آن استقبال کردهاند اما به نظر میرسد که حتی عطاران نیز با وجود سابقه درخشانش در ساخت سریالهای تلویزیونی محبوب، نتوانسته در نقش بازیگر و مشاور کارگردان موفقیت چندانی دستکم در اولین قسمت سریال اجل معلق به دست آورد.
اولین قسمت سریال اجل معلق روز جمعه مورخه ۲ خردادماه از پلتفرم فیلمنت پخش شد. اجل معلق، به کارگردانی عادل تبریزی، زندگی یک کارگر را به تصویر میکشد که از کار اخراج شده و به فکر انتقام از رئیس کارخانه میافتد. در این سریال، چهرههایی همچون رضا عطاران، عباس جمشیدیفر، بهزاد خلج، الیکا عبدالرزاقی، گیتی قاسمی و سیاوش چراغیپور حضور دارند.
عادل تبریزی نخستین فیلم بلند خود با نام گیجگاه را در سال ۱۳۹۹ ساخت؛ فیلمی با بازی حامد بهداد و باران کوثری که داستانی عاشقانه در دهه ۷۰ را روایت میکرد. با وجود اینکه گیجگاه با استقبال خوبی از سوی مخاطبان و منتقدان روبهرو شد، اما دومین فیلم تبریزی با عنوان مفتبر که بار دیگر نیز حامد بهداد در آن حضور داشت، چندان مورد توجه قرار نگرفت و حتی واکنشهای منفی گستردهای نیز دریافت کرد.
حالا بار دیگر، عادل تبریزی با سریال اجل معلق که برای نخستینبار است وارد عرصه تولید آثار نمایشی در شبکه نمایش خانگی میشود، خود را در معرض قضاوت و نظر مخاطبان و منتقدان قرار داده است. در ادامه قصد داریم تا ضمن بررسی قسمت اول سریال اجل معلق، از نظرات مختلف مخاطبان و منتقدان پیرامون این مجموعه جدید نمایش خانگی مطلع شویم.
خلاصه قسمت اول سریال اجل معلق
عباس جمشیدیفر (غلام) و رضا عطاران (داوود) در یک کارگاه تولید بلور مشغول به کار هستند، اما فقط با کار ریختهگری آشنایی دارند و چیزی از ساخت بلور نمیدانند. وقتی به صاحب کارشان اعلام میکنند که در تولید بلور تخصص ندارند، او با قاطعیت میگوید اینجا فقط تولید بلور انجام میشود و هر کس ناراضی است، باید برود. غلام و داوود که حقوقشان را دریافت نکردهاند، ناراحت به سراغ آقای مجاور میروند و درخواست پول میکنند، اما او در پاسخ میگوید چون با من قرارداد دارید، باید کار تولید بلور را هم انجام دهید. همین امر موجب بحث و درگیری بین آنها میشود و غلام و داوود کارگاه را ترک میکنند.
غلام و داوود که حالا بیکار شدهاند، تصمیم میگیرند با موتور غلام کار کنند و پولی به جیب بزنند؛ اگرچه موتور غلام به خاطر خلافی توقیف میشود. در این شرایط، صدیقه (الیکا عبدالرزاقی) خواهر داوود با او تماس میگیرد و خبر میدهد که خانواده همسر فوت شده داوود به خانهاش آمدهاند و قصد دارند شب را آنجا بمانند؛ در حالی که آنها هیچ چیزی برای پذیرایی در خانه ندارند. داوود که چارهای ندارد، تصمیم میگیرد از سوپرمارکت نسیه خرید کند، اما به دلیل بدهیهای قبلی، فروشنده چیزی به او نمیدهد. غلام وسایل خانهاش را به داوود میدهد تا بتواند برای مهمانهایش غذا تهیه کند.
داوود بدون کلید، ماشین دایی غلام را روشن کرده و با آن مسافرکشی میکند تا پولی از این طریق بدست آورد. وقتی دایی غلام برمیگردد و ماشینش را پیدا نمیکند، غلام را کتک میزند. در خیابان، داوود یک مسافر سوار میکند و مشغول درد دل با او میشود که هیچ پولی ندارد و آرزو دارد که ای کاش میمرد تا از این وضع راحت شود. مسافر به داوود میگوید اگر آمادهی مرگ هستی، کارش آسان شده، چرا که او اجل معلق فرستاده خداست و به داوود هشدار میدهد که به زودی خواهد مرد. این حرفها باعث ترس داوود میشود و در ادامه تصادف میکند…
واکنش مخاطبان به سریال اجل معلق چه بود؟
با وجود اینکه برخی از حضور دوباره رضا عطاران در یک اثر کمدی به وجد آمده و از آن استقبال کردهاند اما به نظر میرسد که حتی عطاران نیز با وجود سابقه درخشانش در ساخت سریالهای تلویزیونی محبوب، نتوانسته در نقش بازیگر و مشاور کارگردان موفقیت چندانی دستکم در اولین قسمت سریال اجل معلق به دست آورد.
طنز در این سریال تبدیل شده به بهانهای برای تقویت کلیشههای نخنما و زشت؛ قسمت اول اجل معلق به جای خلق موقعیتهای واقعی و بامزه، سراغ شوخیهای سطحی اینستاگرامی رفته و تصویری تحریفشده از طبقه کارگر ارائه میدهد. در حالی که ظاهراً قرار بود معضلات جامعه کارگری را نشان دهد، اما بیشتر شبیه صحنههایی بیمحتوا بود؛ مثل رپ خواندن کارگر وسط کارخانه!
کارگردان هم که ظاهراً با کلیشههای کهنه راحت است، شخصیتها را به آدمهایی دزد و کثیف تقلیل داده که فقط در حال له کردن یکدیگر هستند. حتی با وجود ژانر فانتزی، شخصیتها در این دنیای خیالی هم سر جای خودشان نیستند و فقط دادوفریاد زیاد دیده میشود. این سریال از نظر تصویر و صدا هم دچار آشفتگی است و حتی تدوین هم کمکی نکرده، مثلاً وقتی کارگرها دعوا میکنند، متوجه علت آن نمیشویم و فقط چند لحظه خشونت بیهدف را شاهد هستیم.
در این بین اما کاربران شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) نیز بیکار نبودند و هر یک پس از تماشای قسمت اول، نظرشان را در مورد این سریال جدید نمایش خانگی به اشتراک گذاشتند. به عنوان مثال، علی چنگیزی (alichangizy@) یکی از کاربران ایکس مینویسد: «ناامید کننده، با شوخیهای بیمزه تکراری. رضا عطاران کم طراوت و نچسب و البته تکرار نه چندان با کیفیتی از خودش».
محمد نیکروش یکی دیگر از کاربران ایکس مینویسد: «سریال اجل معلق یا بهتر بگم -اجل مرگ بر سر پیکر نیمهجان سینمای ایران- امروز منتشر شده. کافیه فقط ۱۵ دقیقه از این سریال رو ببینید تا خودتون مخترع چندین فحش رکیک جدید باشین! مثلا من خودم دوست داشتم به کارگردان عزیز بگم تُف به پندارت، تُف به گفتارت، تُف به کردارت!».
محمد عسگری نیز مینویسد: «اینکه سریال اجل معلق سریال خوبیه یا نه رو باید صبر کرد چند قسمت ازش پخش بشه اما به نظرم تیراژ این سریال بدترین تیراژ چند سال اخیر محصولات نمایش خانگی است… از فیلمنت بعید بود…».
الف.میم نیز با تحسین از رضا عطاران مینویسد: «قسمت اول اجل معلق رو دیدم…
چقدر رضا عطاران این سریال شبیه رضا عطاران ترش و شیرین بود… شاید خود سریال آنچنان قوی نباشه(که اون هم از الان نمیشه گفت) ولی رضا عطارانش خیلی دوست داشتنیه».
البته در این بین برخی نیز نظرات مثبتی نسبت به این سریال داشتند؛ امیر قیصری (@amirgheysaria) در این باره مینویسد: «رضا عطاران به طرز پیچیدهای ما را میشناسد، سریال اجل معلق اشک ریختم… کارفرمای شارلاتان که مثل یک تکه آشغال او را اخراج میکند… بقالی محل که اعتباری برای مرد ریش سپید قائل نیست… خانوادهای که شرایطش را درک نمیکنند… صاحب خانه زالو صفت… و مرگ که در این شرایط شیرین است مثل عسل».
فرزاد فتاحی نیز در این باره مینویسد: «بعد از چند سال موفق شدم با اجل معلق برای لحظاتی از ته دل بخندم».
منبع: روزیاتو