(تصاویر) خاطرات تلخ و گس باغداران کن؛ دشواری و خطرات جانی خرمالوچینی
هر ساله افتادن از درخت بلندبالای خرمالو خاطرات ناخوشی برای باغداران محله کن رقم میزند. خرمالو محصولی بسیار پرزحمت برای باغداران است که گاهی چیدنش به قیمت از دست دادن جانشان تمام میشود.
چند روزی میشود که سید مهدی میرمالکی باغدار معروف کنی به دلیل افتادن از درخت خرمالو جان خود را از دست داده است.خبری ناگوار برای باغداران محله کن که شاید برای بسیاری از دوستداران این میوه منحصربهفرد چندان مورد توجه نباشد؛ اما واقعیت این است که در ایام برداشت خرمالوی کن بسیاری از باغداران و کارگران میوهچینی با سختیها و دشواریهای فراوان دست به گریبانند.
بد نیست بدانید که از نگاه باغداران چیدن خرمالو از سختترین بخشهای باغداری است. چراکه گاه مجبورند برای دسترسی به شاخههای بالایی و شکننده و نازک درختان و برداشت محصول تا ارتفاع ۲۰ متری هم صعود کنند که ممکن است جان آنان را نیز به خطر بیندازد.
بااینحال کن بهعنوان پایتخت خرمالوی ایران به دلیل ویژگیهای منحصربهفردش در سراسر ایران شناخته شده است. پوست نازک، طعم فوقالعاده و رنگ و اندازه آن موجب شده یک سر و گردن از خرمالوی سایر نقاط کشور بالاتر باشد.
گفته میشود سالانه بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ تن خرمالو از باغهای کن برداشت میشود و خرمالویی که در این محدوده از پایتخت برداشت میشود خوشخوراکترین خرمالوی کشور است؛ اما چرا چیدن خرمالو خطرناک است و چیدن آن نیاز به مهارت ویژهای نیاز دارد؟ پاسخ این سؤال را البته باید از زبان باغداران قدیمی کن بشنویم. چیدن سخت میوه خرمالو و خطراتی که درخت بلندبالایش برای باغداران دارد باعث شد تا سال ۹۸ مهارت چیدن خرمالو به ثبت ملی برسد.
علیرضا حاجیآقا بزرگی در این خصوص میگوید: «یکی از ویژگیهای درخت خرمالو این است که اگر در منطقه کم آفتاب کاشته شود بهسرعت رشد کرده و برای رسیدن به نور آفتاب ارتفاع زیادی پیدا میکند. بخشهای زیادی از کن که باغهای خرمالو در آن کاشته شده است به دلیل قرار گرفتن در موقعیت کمنور موجب شده است با درختانی گاه تا ۲۰ متر ارتفاع مواجه شویم.»
او ادامه میدهد: «بالا رفتن از درخت خرمالو حتماً میبایست همراه با طناب مهارکننده باشد و به تنه و شاخه نباید تکیه داد. درخت خرمالو بسیار شکننده است و بیشک با یک بیاحتیاطی سقوط حتمی است. یکی از ابتکارهای جالب خرمالوچینهای حرفهای نحوه اتصال نردبانها به هم است. هیچ نردبانی که ۲۰ متر ارتفاع داشته باشد برای باغداران ساخته نشده برای همین گاهی ۴ نردبان را به روشی خاص به هم متصل میکنند و از آن بالا میروند تا به شاخههای بالایی دسترسی وجود داشته باشد.»
یکی از نکات جالب برداشت خرمالو این است که باغدار برای رساندن این میوه به سبد خانواده مراحل رسیدن و پختگی میوه را نه روی درخت بلکه بعد از چیدن انجام میدهد. چون چیدن میوه رسیده بسیار دشوار و توزیع آن عملاً غیرممکن است. خرمالوی رسیده بعد از چند روز از چیده شدن فاسد و غیرقابلمصرف میشود. باغداران کن در طول سالها آموختهاند که این میوه ارگانیک را به شیوهای سنتی در جعبه بگذارند و با تنظیم دمای انبار آن را تا شب چله و گاه تا شب عید برای مصرف نگاهداری کنند.
منبع: همشهری