معجزهای عجیب که فقط ۴.۵ ساعت ادامه دارد!
در حال حاضر با تزریق برخی داروها بلافاصله علائم سکته برطرف شده و از بروز عوارض سکته جلوگیری میشود، اما این به شرطی است که فرد در همان لحظات اولیه بروز سکته مغزی مراجعه کند.
وقتی یک لخته کوچک خون راهش را کج میکند سمت رگهای باریک مغز و لابلای یکی از این رگها گیر میکند، مرگ سولهای مغزی آغاز و بعداز چند ساعت فرد یا راهی دیار باقی میشود و یا برای همیشه قدرت حرکت در یک قسمت از بدن خود را از دست میدهد، به همین راحتی!
اما حالا حالا با وجود برخی داروهای معجزه آسا میتوان به راحتی این لختههای مرگ آور را برطرف و خونرسانی به بافت مغز را آغاز کرد، در این بین نکته مهم و حیاتی این است که این معجزه فقط تا ۴.۵ ساعت ادامه دارد و پس از آن کاری از دست کسی ساخته نیست.
دکتر پیام محمدی متخصص مغز و اعصاب به مناسبت هفته پیشگیری از سکته مغزی (۸ تا ۱۴ آبان) در گفتگو باایسنا، با اشاره به شیوع سکته مغزی در سطح جوامع، گفت: سکته مغزی یک اتفاق حاد در عروق مغزی است که در پی آن خونرسانی به بافت مغز دچار مشکل شده و در پی این اختلال آن بخش از مغز که خونرسانی نمیشود، دچار مرگ میشود.
محمدی در خصوص نحوه وقوع سکته مغزی گفت: بطور معمول سکته یا به دنبال وجود لخته در رگ و یا پارگی عروق و خونریزی مغزی ایجاد میشود.
وی افزود: باتوجه به اینکه هر قسمت از مغز مسئول حرکت یک قسمت از بدن است، بسته به محل آسیب مغزی، حرکت در قسمتهای مربوطه بدن دچار مشکل میشود و حتی این امکان هست که در موارد آسیب شدید مغز، افراد جان خود را بر اثر سکته مغزی از دست بدهند.
وی ادامه داد: در خصوص وجود لخته خون در رگهای مغز هم دو حالت وجود دارد. یا لخته در خود رگهای مغز به مرور ایجاد شده و یا از محل دیگر توسط فشار خون به داخل رگهای مغز پرتاب میشود که در هر دو صورت این لخته با انسداد مسیر عبور خون، موجب ایجاد اختلال در خونرسانی به بافت مغز و آسیب بخشی از مغز میشود.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تصریح کرد: در حالت دوم ممکن است بر اثر عوامل مختلف رگهای مغز دچار پارگی شده و اختلال در خونرسانی به مغز ایجاد شود که در این حالت هم مجددا بافت بخشی از مغز که خونرسانی به آن مختلف شده از بین میرود و فرد دچار سکته مغزی میشود.
محمدی سنگینی و بی حسی ناگهانی در دست و پا، سنگینی زبان، سرگیجه ناگهانی، دوبینی و اختلال دید را از جمله علائم شایع سکته مغزی عنوان و تاکید کرد: افراد به محض مشاهده این علائم باید به مراکز درمانی مراجعه کنند.
این متخصص مغز و اعصاب هشدار داد: وجود این علائم نشانه بروز سکته مغزی است و فرد به محض مشاهده این علائم حتی نباید دقیقهها را از دست بدهد و باید به سرعت خود را به مراکز درمانی برسد.
وی افزود: شعار امسال روز جهانی سکته مغزی " دقیقهها نجات بخش زندگی هستند" انتخاب شده، چرا که با گذشت هر دقیقه میلیونها سلول میمیرند و هرچه زمان مراجعه به مراکز درمانی طولانیتر شود بخش بیشتری از مغز دچار مرگ شده و عوارض سکته در فرد شدت مییابد.
محمدی گفت: در حال حاضر با تزریق برخی داروها بلافاصله علائم سکته برطرف شده و از بروز عوارض سکته جلوگیری میشود، اما این به شرطی است که فرد در همان لحظات اولیه بروز سکته مغزی مراجعه کند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تصریح کرد: زمان طلایی برای افرادی که دچار سکته مغزی شده اند ۴.۵ ساعت اعلام شده و افراد باید در این بازه زمانی و هرچه سریعتر خود را به مراکز درمانی رسانده و تحت درمان قرار گیرند.
محمدی گفت: متاسفانه برخی افراد تعلل کرده و اقدام به خوددرمانی و مصرف آب قند و انجام برخی حرکات و... میکنند که همه اینها در نهایت میتواند منجر به بروز عوارض سکته در آنها شود و توصیه اکید ما این است که حتی یک دقیقه را هم برای مراجعه به مراکز درمانی از دست ندهند.
این متخصص مغز و اعصاب در ادامه در خصوص علائم هشدار دهنده بروز سکته مغزی گفت: ریسک فاکتورهایی برای سکته مغزی وجود دارد که افراد باید آنها را شناسایی و برطرف کنند، از جمله اینکه افراد دارای فشار خون بالا، افراد مسن، افراد سیگاری و مصرف کننده مواد دخانی، افراد با وزن بالا، افراد با مشکلات قلبی و ... بیش از همه در معرض خطر ابتلا به سکته مغزی هستند.
وی افزود: همچنین افرادی که مبتلا به بیماری قلبی AF (فیبریلاسیون دهلیزی) هستند بیش از همه در معرض خطرند، چرا که در این بیماران خون موجود در دهلیز قلب به خوبی تخلیه نمیشود و به همین دلیل خون درون دهلیز لخته بسته و این لختهها با فشار خون به سمت رگهای مغز پرتاب میشوند و میتواند سکتههای بسیار خطرناکی ایجاد کند.
محمدی گفت: افرادی که سکتههای گذرا داشته اند باید از نظر ابتلا به این بیماری حتما بررسی شوند، چرا که در صورت ابتلا داروهایی به آنها داده میشود که لختههای خون را رفع میکنند.
این متخصص مغز و اعصاب گفت: علاوه بر این افرادی که سکتههای مغزی گذرا داشته اند هم در معرض خطر دوباره سکته هستند و باید هرچه سریعتر ریسک فاکتورهای خطر را رفع کنند.