مزایای باورنکردنی استفاده از ظروف شیشهای در بستهبندی مواد غذایی
شیشه یکی از ظروف مورد استفاده در بسته بندی و مهمترین ماده مصرفی در تهیه شیشه مذاب، «سیلیس» است که ترکیـب عمـده شن و ماسه محسوب میشود.
در صنعت بسته بندی، بیشترین نوع مورد استفاده مربوط به بسته بندیهای پلاستیکی است، اما کاغذ و کارتن، فلز و شیشه نیز از دیگر جنسهای مورد استفاده در بسته بندیها محسوب میشود. ۵۵ درصد بسته بندیها مربوط به مواد غذایی و نوشیدنیهای بسته بندی شده، ۲۱ درصد مربوط به صنعت و حمل و نقل، ۴ درصد داروها و ۳ درصد نیز در صنعت آرایشی استفاده میشود.
هدف از بسته بندی، بازاریابی، حفاظت از غذا در برابر اکسیژن، نور، ترکیبات معطر خارجی، آلودگیهای میکروبی، صدمات مکانیکی، افزایش طول عمر نگهداری ماده غذایی، به تأخیر انداختن افت ارزش غذا، بهبود حمل و نقل و انبارداری و عرضه، درج اطلاعات مربوط به ماده غذایی، جلوگیری از جذب رطوبت یا از دست دادن آن و امکان استفاده در بحرانهای طبیعی و یا غیرطبیعی نظیر سوانح است.
شیشه یکی از ظروف مورد استفاده در بسته بندی و مهمترین ماده مصرفی در تهیه شیشه مذاب، «سیلیس» است که ترکیـب عمـده شن و ماسه محسوب میشود.
ظروف شیشهای در دو نوع دهانه گشاد (جـار) و دهانـه تنـگ (بطـری) سـاخته میشوند. در هر دو مورد، استفاده از درب محکم بر روی شیشه ضروری است. این دربها اغلب به صورت تاجی شکل، لبه دار و چرخشی دیده میشود.
جنس دربها از فولاد قلع اندود یا آلومینیوم است که در قسـمت داخلـی دارای پوششـی پلاستیکی به عنوان مثال PVC و یا سایر مواد پلیمری است. برای آنکـه درب بنـدی بـه شـکل محکم انجام شود، از روشهایی مانند فشار دادن، پیچیدن، چرخاندن و مانند آنها استفاده میشود.
عوامـل متعـددی در به کـارگیری ظـروف شیشهای دخالت دارد و به عنوان مزایا برای آن به شمار میآید که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
شفافیت: یکی از مهمترین مزایای ظروف شیشه ای، شفافیت است. به نحوی که مصـرف کننـده قادر است تا قبل از خرید محصول، محتوی آن را مورد بررسی قرار دهد.
مزایای استفاده از ظروف شیشهای در بستهبندی مواد غذایی
نفوذ ناپذیری: شیشه از نظر شمیایی خنثی و غیر قابل نفوذ و فاقد خلل و فرج است و با ماده غذایی واکنشی نمیدهد. بدین ترتیب هیچگونه پوشش داخلـی مـوردنیـاز نیست.
مقاوم در برابر حرارت: تمامی ظروف شیشهای پس از ساخته شـدن در درجـه حـرارت نزدیـک بـه ذوب حـرارت داده میشود (۵۷۰-۵۴۰ درجه سانتی گراد) به همین دلیل این ظروف در برابر درجه حرارتهای پاستوریزاسیون، استریلیزاسیون و حتـی شـوک هـای حرارتـی (گرم و سرد کردن) مقاوم است.
استحکام: ظروف شیشهای در برابر فشار استحکام زیادی دارند و مانند یک ماده الاستیک، مقداری از انرژی وارده را در خود جذب میکنند. اگرچه طراحی نقش مهمی در مقاومت این ظروف دارد.
امکان استفاده مجدد: درب ظروف شیشهای به آسانی و سهولت باز و بسته میشود و برای نگهداری مجدد محتویات مصرف نشده قابل استفاده است.
رنگ: ظروف شیشهای در شکل، اندازه و رنگهای مختلف قابل تهیه است. بیشتر ظروف شیشهای بی رنگ و شفاف ساخته میشود، اما با توجه به ضرورت اسـتفاده از رنگ در مواردی مانند بسته بندی شیر، ماءالشعیر یا نوشابههای بدون رنگ مـی تـوان به سادگی رنگ شیشه را به سبز، کهربایی، شیری رنگ، قهوهای و دیگر رنگها نیز تغییر داد.
بسته بندی راحت: پر کردن ظروف شیشهای به سادگی امکان پذیر است. مواد غذایی بسته بندی شده در شیشه طول عمر بیشتری دارد و از قابلیت نگهداری بالاتری برخوردار است.
منبع: بهداشت نیوز