(تصاویر) این بناهای شگفت انگیزی در سال ۲۰۲۳ افتتاح میشوند
موزه بزرگ مصر که بیش از یک میلیارد دلار صرف ساخت آن شده، برخی از ارزشمندترین ساختههای تاریخ بشر را در خود جای خواهد داد. از سال ۲۰۰۲ که یک مسابقهای برای طراحی این موزه برگزار شد تاکنون انتظارها برای افتتاح آن ادامه دارد.
سال ۲۰۲۲ در عرصهی معماری به عنوان یکی از اولینها به خاطر آورده خواهد شد، از اولین آسمان خراش «به یافت» دنیا که جایزهی ساختمان سال را دریافت کرد گرفته تا فرانسیس کره، معمار اهل بورکینافاسو که اولین آفریقایی برندهی جایزه پریتزکر، یکی از برترین جوایز معماری دنیا شد.
در سال گذشته همچنین بناهای مورد انتظاری همچون مرکز هنرهای نمایشی تایپه و برج استاین وی ِ نیویورک افتتاح شدند.
۲۰۲۳ هم قرار است سالی مملوء از افتتاحهای جدید باشد، چه دومین برج بلند دنیا باشد و چه مرکزی میان ادیانی در ابوظبی.
کتابخانه ملی اسرائیل - اسرائیل، اورشلیم
کتابخانهی ملی اسرائیل و آرشیو گستردهی کتاب ها، نسخ خطی و عکس هایش قرار است به ساختمان جدیدی در کنار پارلمان اسرائیل منتقل شود.
این ساختمان به یک سالن کنفرانس، یک مرکز جوانان و چند فضای نمایشگاهی مختلف مجهز است که در کنار سالن مطالعهای به مساحت بیش از ۴،۶۰۰ متر مربع قرار دارند.
این کتابخانه یک پنجره سقفی عظیم و مرتفع دارد و در آن قفسهها ارتفاع اندکی دارند تا کتابها برای رهگذران قابل مشاهده باشند.
ساختمان جدید کتابخانه ملی اسرائیل توسط یک شرکت معماری سوئیسی به نام Herzog & de Meuron طراحی شده است.
شهرک مسکونی نوردو - دانمارک، کوپنهاگ
کپنهاگ، پایتخت دانمارک، از سوی یونسکو به عنوان پایتخت معماری دنیا در سال ۲۰۲۳ انتخاب شده و این شهر مملوء از نمونههایی از طراحی پایدار است.
برجستهترین آنها محلهی درحال بازسازی نوردهون (یا بندر شمالی) است که زمانی منطقهای صنعتی بود و حالا در حال تبدیل شدن به محلهای «هوشمند» و سازگار با عابرین پیاده است که به منابع تأمین انرژی سبز و یک خط دوچرخهی گسترده به سوی مرکز شهر مجهز است.
سیلوهای غلات و سیمان متروکهی این منطقه در سالهای اخیر تبدیل به ساختمانهای اداری و مسکونی شده اند.
این بازسازیها توسط شرکت معماری دانمارکی Henning Larsen صورت میگیرد. جدیدترین پروژهی این شرکت در این محله، شهرک مسکونی نوردو است که میتوان آن را نمادی از دگرگونی در حال وقوع این منطقه دانست.
با نمایی آجری که ادای احترامی به پیشینهی صنعتی این منطقه است، باغهای عمومی وسیع و تراسی بر روی پشت بام، این شهرک ۱۱۵ واحدی یک «واحهی جزیره ای» است که دسترسی راحتی به مجموعهی در حال توسعهی رستورانها و مکانهای عمومی این منطقه دارد.
مرکز فرهنگی لولا مورا - آرژانتین، سان سالوادور د خوخوی
سزار پلی، معمار فقید آرژانتینی شاید بیشتر با طراحی آسمان خراشهای مشهوری همچون برجهای دوقلوی پتروناس در کوالالامپور و مرکز تجارت جهانی در نیویورک شناخته میشود، اما نخستین پروژهی شرکت او در آمریکای جنوبی از سال ۲۰۱۸ تاکنون بنای روی هم رفته ساده تری است.
مرکز فرهنگی لولا مورا که در جنگلی رو به شهر سان سالوادور د خوخوی بنا شده، به مجسمه سازی به همین نام اختصاص دارد که یکی از هنرمندان زن پیشگام در اوایل قرن بیستم بود. این بنا، علاوه بر گزیدهای از آثار لولا مورا، یک مرکز آموزشی، رستوران، کتابخانه و آتلیهای برای هنرمندان را در خود جای داده است.
این مرکز که با الهام از مغار مجسمه سازی لولا مورا طراحی شده است، ساختمانی کربن خنثی توصیف شده است. اما ممکن است از این هم فراتر رود و انتظار میرود با استفاده توربینهای بادی و انرژی خورشیدی بتواند انرژی تولیدی خود را ۲۰ درصد بیشتر از انرژی مصرفی اش سازد.
مرکز میان ادیانی خانواده ابراهیم - امارات متحده عربی، ابوظبی
نزدیک به ۸۰ درصد از جمعیت کشور امارات مسلمان هستند، اما در مرکز میان ادیانی جدید ابوظبی، سه دین ابراهیمی (اسلام، مسیحیت و یهودیت) از جایگاهی برابر برخوردارند. مسجد، کلیسا و کنیسهی این مرکز با یک هارمونی زیبایی شناسانه، به شکل سه مکعب هم اندازه بنا شده اند.
این مرکز طراحی یک شرکت معماری آمریکایی به نام Adjaye Associates است. به گفتهی دیوید اجی، مؤسس غنایی - بریتانیایی این شرکت، در طراحی این مرکز به اشتراکات مذاهب نگاه شد، گرچه هر یک از سه ساختمان اصلی در جهت متفاوتی قرار دارند.
این مرکز علاوه بر فراهم کردن مکانهایی برای عبادت، قرار است مشوقی برای گفتگو و تبادل فرهنگی باشد. علاوه بر این ها، یک مرکز آموزشی هم در این مکان وجود دارد.
مردکا ۱۱۸ - مالزی، کوالالامپور
مردکا ۱۱۸ با ارتفاعی بیش از ۶۷۸ متر حالا دومین ساختمان بلند دنیا پس از برج خلیفهی دبی محسوب میشود. این ساختمان همچنین یکی از آسمان خراشهای اَبَربلند دنیا است، اصطلاحی که در توصیف برجهای بلندتر از ۶۰۰ متر به کار میرود.
وقتی سال گذشته کار ساخت اسکلت ساختمان به پایان رسید، نخست وزیر آن زمان مالزی، اسماعیل صبری طراحی این برج را به تصویر رهبر سابق این کشور، تونکو عبدالرحمن تشبیه کرد که در سال ۱۹۵۷ در استادیوم مردکا در مجاورت برج، دست خود را بالا آورد و استقلال این کشور را اعلام کرد.
این برج طراحی یک شرکت معماری استرالیایی به نام Fender Katsalidis است. به گفتهی این شرکت، صفحات شیشهای سه گوشی که در نمای ساختمان به کار رفته اند از طرحهای موجود در هنر و صنایع دستی مالزی الهام گرفته شده اند.
این بنا (و مرکز خرید وسیع واقع شده در طبقهی زیرین آن) که قرار است کار ساخت آن در نیمهی دوم سال ۲۰۲۳ به پایان رسد، بیشتر از ۹۲ هزار متر مربع فضای فروشگاهی، یک سالن نمایش هزار نفری، دفاتر اداری، یک هتل و بلندترین سکوی بازدید جنوب شرق آسیا را در خود جای داده است.
کریدور فرهنگی کرنشو - آمریکا، لس آنجلس
وقتی معلوم شد ممکن است توسعهی یکی از خطوط متروی لس آنجلس، بولوار کرنشوی این شهر را به دو نیم کند، اهالی این محلهی از گذشته سیاهپوست نشین، آن را فرصتی برای ایجاد یک زیرساخت جدید در منطقهای دانستند که سالها از کمبود سرمایه گذاری رنج برده است. نتیجه، برپایی کریدور فرهنگی کرنشو بوده است که امید میرود این منطقه را از یک گذرگاه تبدیل به یک مقصد کند.
این کریدور فرهنگی ۲ کیلومتری، مسیرهایی مخصوص عابرین پیاده، ۱۰ پارک عمومی جدید، مبلمان شهری و بیش از ۱۰۰ اثر هنری برآمده از هنر و فرهنگ سیاهپوستان را در خود جای داده است.
این کریدور تا پایان سال ۲۰۲۳ تکمیل نخواهد شد، اما انتظار میرود تعدادی از بخشهای اصلی آن، از جمله عمدهی فضاهای سرسبز آن تا پاییز سال آینده افتتاح شوند.
فرودگاه بین المللی کمپگودا - هند، بنگلور
بنگلور، سومین شهر پرجمعیت هند، قرار است سال آینده شاهد افتتاح ترمینال شماره دو ۲۵۰ هزار متر مربعی فرودگاه بین المللی کمپگودا باشد. بر اساس ارزیابیها این پروژه ظرفیت مسافرین سالانهی این فرودگاه را به ۴۰ میلیون نفر خواهد رساند.
فرودگاههای سرسبزی همچون فرودگاه چانگی سنگاپور انتظارات را در رابطه با ظاهر ساختمان ترمینالهای فرودگاهها بالا برده اند. طراح پروژهی ترمینال دوم فرودگاه بین المللی کمپودا یک شرکت معماری آمریکایی به نام Skidmore, Owings & Merrill است که از نگرشی مشابه، با الهام از طبیعت در طراحی این بنا بهره برده است.
این ترمینال مجموعهای از چند ساختمان است که به وسیلهی فضاهای سرسبز به یکدیگر متصل میشوند و در داخل آنها آبشار و اثاثیهای چوبی وجود دارد.
موزه بزرگ مصر - مصر، جیزه
موزه بزرگ مصر که بیش از یک میلیارد دلار صرف ساخت آن شده، برخی از ارزشمندترین ساختههای تاریخ بشر را در خود جای خواهد داد.
از سال ۲۰۰۲ که یک مسابقهای برای طراحی این موزه برگزار شد تاکنون انتظارها برای افتتاح آن ادامه دارد.
روشن نیست که آیا سال ۲۰۲۳ به طور قطع زمان افتتاح این موزه خواهد بود یا خیر، اما نشانههای امیدبخشی مبنی بر آن وجود دارد.
این موزهی ۴۸۳ هزار متر مربعی که توسط یک شرکت معماری ایرلندی به نام Heneghan Peng Architects طراحی شده، دربرگیرندهی فضاهای متعدد نمایشگاهی، یک مرکز حفظ و نگهداری و تالاری با سقفی آنچنان بلند است که مجسمهی عظیم رامسس دوم را در خود جای خواهد داد. فرمهای سه گوش به کار رفته در نمای شیشهای موزه و بخشهای مختلف ساختمان اشارهای به هرمهای جیزه هستند.
منبع: روزیاتو