چرا حذف هر یک از سه وعده غذایی روزانه میتواند مرگبار باشد؟
در مطالعهای که بروی ۲۴۰۱۱ آمریکایی در سن بالای ۴۰ سال انجام شد، خوردنِ فقط یکوعده غذایی در روز با افزایش خطر مرگ، به هر علتی، مرتبط بود. حذف صبحانه با افزایش خطر مرگ بهدلیل افزایش احتمال بیماریهای قلبی-عروقی مرتبط بود، درحالیکه حذف شام یا ناهار با افزایش خطر مرگ به دلیلِ همه عللِ مرگبار، از جمله افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی مرتبط شناخته شد.
در فشار و شلوغی دنیای مدرن طبیعی بهنظر میرسد که گاهی یک یا دو وعده غذایی را از دست بدهیم. اما ممکن است شما این کار را عمداً انجام دهید.
نتیجه یک مطالعه جدید میگوید که حذف کردنِ یکی از سهوعده استاندارد غذایی میتواند پیامدهای جدی برای سلامتی داشته باشد.
در مطالعهای که بروی ۲۴۰۱۱ آمریکایی در سن بالای ۴۰ سال انجام شد، خوردنِ فقط یکوعده غذایی در روز با افزایش خطر مرگ، به هر علتی، مرتبط بود. حذف صبحانه با افزایش خطر مرگ بهدلیل افزایش احتمال بیماریهای قلبی-عروقی مرتبط بود، درحالیکه حذف شام یا ناهار با افزایش خطر مرگ به دلیلِ همه عللِ مرگبار، از جمله افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی مرتبط شناخته شد.
این تحقیق همچنین نشان داد کسانی که تمام وعدههای غذایی را مصرف میکنند، اما آنها را خیلی نزدیکبههم مصرف میکنند نیز در خطر هستند. خوردنِ دو وعده غذایی اصلی با فاصله ۴.۵ ساعت از یکدیگر خطر مرگ بر اثر تمامِ عواملِ مرگبار را در افراد افزایش داده بود.
بهنظر میرسد که این مطالعه پیامهای ناشتاییِ دورهای (نوعی روزهداری که فرد تعدادی ساعت در روز یا هفته چیزی نمیخورد) را که میگوید این نوع روزهداری میتواند برای بدن خوب باشد، زیر سؤال میبرد.
یانگبو سان، از دانشگاه تنسی، میگوید: «تحقیق ما نشان میدهد افرادی که فقط یکوعده غذایی در روز مصرف میکنند، بیشتر از سایرین که هر سه وعده استاندارد را مصرف میکنند ممکن است دچار مرگ زودهنگام شوند. براساس این یافتهها، ما توصیه میکنیم که افراد حداقل دو تا سهوعده غذایی را در طی روز مصرف کنند.»
در حدود ۳۰ درصد از مشارکتکنندگان در این پژوهش بهطور منظم کمتراز سهوعده غذا در روز مصرف میکردند. براساس دادهها آنهایی که جوانتر، مرد، کمسوادتر، با درآمد خانوادگی کمتر بودند، بیشتر احتمال داشت که برخی از وعدههای غذایی را حذف کنند.
حذف وعدههای غذایی در میانِ سیگاریها، کسانی که الکل مینوشیدند، امنیت غذایی کمتر داشتند، غذاهای مغذیِ کمتری مصرف میکردند، میانوعدههای بیارزش بیشتری مصرف میکردند و بهطور کلی انرژی کمتری مصرف میکردند، بیشتر مشاهده شد.
این مطالعه آنقدرها جامع نبود که بتواند تعیین کند حذف وعدههای غذایی حقیقتاً علتِ اصلیِ مرگ در افراد است، فقط همبستگیای را بین حذف وعدههای غذایی و مرگومیر بیشتر نشان میداد که ارزش تحقیقات بیشتر را نشان میدهد. احتمال دارد که سایر عوامل نیز که هم روی عادت غذا خوردن و هم روی خطر مرگ اثر میگذارند، دخیل باشند.
بااینحال این تحقیق نشان داد که ناشتاییِ متناوب که منجر به گرفتنِ انرژی زیاد بهصورت یکباره میشود - چیزی که به آن «حسِ متابولیک» گفته میشود ـ میتواند باعثِ بههمخوردن تعادل گلوکز در بدن شده و عملکردِ سیستم متابولیک را بدتر کند.
دلایل مختلفی برای حذف وعدههای غذایی وجود دارد که ازآنجمله میتوان به فقر، ساعات طولانی کار کردن، فشار کاری و پیروی از رژیمهای خاص غذایی اشاره کرد.
منبع: راهنماتو