با مصرف این میوه، کلسترول و قند خون را تنظیم کنید
انواع توت اغلب به صورت خشک مصرف میشوند، مانند کشمش. معمولا در این حالت شاه توت حاوی ۷۰ درصد کربوهیدرات، ۱۴ درصد فیبر، ۱۲ درصد پروتئین و ۳ درصد چربی است که باعث میشود در مقایسه با اکثر توت ها، پروتئین نسبتا بالایی داشته باشد.
شاه توت گونهای از درختان گل دار متعلق به خانواده توت سانان (Moraceae) و بومی آسیای جنوب غربی است. این درختان به طور سنتی برای برگهای خود، آن هم عمدتا در آسیا و آمریکای شمالی پرورش داده میشوند و رشد میکنند چرا که تنها منبع غذایی کرمهای ابریشم به شمار میروند.
درختان توت به طور معمول میوههایی به رنگ سیاه، سفید یا قرمز را حمل میکنند که اغلب به آب میوه، چای، مربا یا غذاهای کنسرو شده تبدیل میشوند، اما میتوان آنها را خشک و به عنوان میان وعده نیز مصرف کرد.
در این میان شاه توت به دلیل طعم شیرین، ارزش غذایی چشمگیر و فواید مختلف سلامتی، در سراسر جهان به محبوبیت فراوانی دست یافته است. البته این مزایا تنها متوجه میوه و عصاره تهیه شده از آن نیست و برگ گیاه نیز میتواند حاوی فواید متنوعی باشد.
در نتیجه اگر علاقهای به مصرف میوه، عصاره یا اسانس خوراکی آن ندارید، میتوانید از جوشانده برگ گیاه استفاده کنید. برگ خشک شده، اسانس یا عصاره شاه توت از طریق عطاریهای سراسر کشور قابل خریداری است.
تمامی نکاتی که در ادامه در خصوص این توت و برگهای جادویی آن توضیح داده میشوند، از طریق مقالات منتشر شده توسط مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا قابل دسترسی هستند:
ارزش غذایی
شاه توت تازه از ۸۸ درصد آب تشکیل شده و در هر فنجان (۱۴۰ گرم) کمتر از ۶۰ کالری دارد.
انواع توت اغلب به صورت خشک مصرف میشوند، مانند کشمش. معمولا در این حالت شاه توت حاوی ۷۰ درصد کربوهیدرات، ۱۴ درصد فیبر، ۱۲ درصد پروتئین و ۳ درصد چربی است که باعث میشود در مقایسه با اکثر توت ها، پروتئین نسبتا بالایی داشته باشد.
مواد مغذی اصلی موجود در یک وعده ۱۰۰ گرمی شاه توت تازه بدین ترتیب است:
- کالری: ۴۳
- آب: ۸۸ درصد
- پروتئین: ۱.۴ گرم
- کربوهیدرات: ۹.۸ گرم
- فیبر: ۱.۷ گرم
- چربی: ۰.۴ گرم
محتوای فیبر به هر دو شکل محلول (۲۵٪) در قالب پکتین و نامحلول (۷۵٪) یعنی لیگنین ارزیابی شده است. فیبرها به ما کمک میکنند تا سیستم گوارشی سالمی داشته باشیم. آنها در عین حال سطح کلسترول را پایین میآورند و خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها را کاهش میدهند.
ویتامینها و مواد معدنی
شاه توت سرشار از بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی، به ویژه ویتامین C و آهن است:
- ویتامین C: یک ویتامین ضروری که برای سلامت پوست و عملکردهای مختلف بدن حیاتی است.
- آهن: یک ماده معدنی مهم که عملکردهای مختلفی دارد، مانند انتقال اکسیژن در سراسر بدن.
- ویتامین K ۱: به عنوان یک فیلوکینون شناخته میشود و برای لخته شدن خون و سلامت استخوانها بسیار مهم است.
- پتاسیم: یک ماده معدنی ضروری که ممکن است فشار خون و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش دهد.
- ویتامین E: نوعی آنتی اکسیدان که از بدن در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت میکند.
مزایای سلامتی
شاه توت در اشکال مختلف به صورت عصاره، اسانس خوراکی، میوه خام و دمنوش برگها فواید بیشماری را ارائه میدهد، از جمله:
- کاهش کلسترول
کلسترول یک مولکول چربی مهم است و افزایش سطح آن با افزایش خطر بیماریهای قلبی عروقی در ارتباط است.
مطالعات حیوانی نشان میدهند که شاه توت و عصاره آن میتوانند چربی اضافی و سطح کلسترول را کاهش دهند. آنها همچنین ممکن است نسبت بین کلسترول بد یا LDL و کلسترول خوب یا HDL را هم بهبود دهند.
علاوه بر این، برخی از آزمایشات لوله آزمایش حاکی از آن هستند که این ترکیبات تشکیل چربی در کبد را محدود میکنند و در راستای کمک به پیشگیری از بیماری کبد چرب موثر هستند.
- بهبود کنترل قند خون
افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ در معرض خطر افزایش سریع قند خون هستند و باید هنگام مصرف کربوهیدرات مراقب باشند.
شاه توت حاوی ترکیبی به نام ۱-Deoxynojirimycin است که یک آنزیم را در روده ما فعال و از این طریق فرآیند تجزیه کربوهیدراتها را مهار میکند.
بنابراین، انواع توت و به ویژه شاه توت ممکن است با کاهش سرعت روند افزایش قند خون بعد از غذا، در برابر دیابت مفید باشد. البته پیش از آن که بتوان به نتیجه قطعی در این زمینه رسید، به مطالعات انسانی بیشتری نیاز است.
- کاهش خطر سرطان
طی تحقیقات معتبر مشخص شده که افزایش استرس در بدن باعث آسیب اکسیداتیو به سلولها و بافتها میشود و این موضوع با افزایش خطر ابتلا به سرطان مرتبط است.
صدها سال است که شاه توت عضو محبوب طب سنتی چین به عنوان دارویی برای مقابله با سرطان بوده است. امروزه نیز شماری از دانشمندان بر این باور هستند که عملکرد معروف شاه توت مبنی بر پیشگیری از سرطان، ممکن است مبنای علمی داشته باشد.
مطالعات حیوانی نشان میدهند که آنتی اکسیدانهای موجود در عصاره شاه توت و جوشانده برگ آن، استرس اکسیداتیو را کاهش داده و در راستای محدود سازی ریسک بروز سرطان موثر هستند.
عوارض و احتیاط
عوارض جدی و یا آلرژی به خانواده توت بسیار نادر است، اما طبق گزارشهای به دست آمده گرده درختان توت گاها باعث واکنشهای آلرژیک در افراد حساس میشود. همچنین اگر به گرده درخت توس حساس هستید، ممکن است در نتیجه واکنش متقابل به توت نیز واکنش نشان دهید.