اگر کمتر از ۶ ساعت بخوابیم چه اتفاقی برای بدن مان میافتد؟
مقدار خواب ما تأثیر مستقیمی بر عملکرد دستگاه ایمنی بدن مان و تولید مواد ضد عفونتی به نام سیتوکینها توسط آن دارد.
گرچه یک شب کم خوابی، عوارضی جز احساس خستگی یا شاید هم کمی بدخلقی ندارد، اما کمبود خواب مداوم میتواند مشکلات جدیای به بار آورد. کمبود خواب میتواند توانایی بدن در مقابله با بیماریها را تحت تأثیر قرار دهد.
مقدار خواب ما تأثیر مستقیمی بر عملکرد دستگاه ایمنی بدن مان و تولید مواد ضد عفونتی به نام سیتوکینها توسط آن دارد.
این سیتوکینها نه تنها با مهاجمان خارجی مانند باکتریها و ویروسها مقابله میکنند، بلکه به خواب شما هم کمک میکنند، امری که انرژی بیشتری به دستگاه ایمنی برای محافظت از بدن در برابر بیماریها میبخشد.
افزایش وزن
کسانی که کمتر از ۶ ساعت میخوابند، ریسک ابتلا به چاقی و دیابت در آنها بیشتر است. هورمونهایی همچون کورتیزول، لپتین و گرلین (که مسئولیت تنظیم اشتها را برعهده دارند) در زمان خواب تنظیم میشوند، بنابراین کمبود خواب مداوم اشتها باعث افزایش اشتها، پرخوری و افزایش وزن میشود.
نداشتن خواب کافی بر روی نحوهی برخورد بدن با مواد غذایی هم اثر میگذارد، امری که میتواند منجر به افزایش وزن شود. بر اساس یک پژوهش، مردانی که بعد از ۴ ساعت خواب شبانه، یک ظرف بزرگ ماکارونی و پنیر میخوردند، در مقایسه با کسانی که استراحت کافی داشتند، بدن آنها واکنش متفاوتی با مواد غذایی داشت.
به گفتهی محققان، آزمایش خون شرکت کنندگان نشان داد در افرادی که خواب مناسبی نداشتند، چربیهای درون مواد غذایی زودتر از میان رفته بود، به این معنی که چربیها تقریباً فوراً ذخیره شده بودند.
صدمات مغزی
کمبود خواب میتواند باعث ضعیف شدن حتفظه و آسیبهای شناختی شود و ریسک وقوع سوانح رانندگی را افزایش دهد. به عقیدهی محققان، خواب به مغز ما کمک میکند از پروتئینهای مضری که طی روز در آن انباشته میشوند، خلاصی یابد؛ بنابراین کمبود خواب ممکن است بر توانایی مغز در حذف این مواد اثر منفی داشته باشد.
بیماریهای قلبی
نداشتن خواب کافی میتواند ریسک ابتلا به بیماریها قلبی عروقی همچون فشار خون، سکته و حمله قلبی را افزایش دهد. تحقیقی نشان دادن، سخت خوابیدن، خواب آلودگی و احساس خستگی پس از بیدار شدن از خواب، این ریسک را به ترتیب به میزان ۲۷ درصد، ۱۱ درصد و ۱۸ درصد افزایش داده بود. بر اساس این پژوهش، خواب به التیام قلب و عروق خونی کمک میکند و به دستگاه قلبی عروقی بدن استراحت میدهد، امری که باعث میشود اندامهای دیگر بدن نیز انرژی دوبارهای گیرند.
سرطان
کمبود خواب میتواند احتمال ابتلا به سرطان را هم افزایش دهد. مختل شدن ساعت بیولوژیک بدن که خواب و هزاران فعالیت دیگر بدن را تحت کنترل دارد، ممکن است احتمال بروز سرطانهای سینه، روده بزرگ، تخمدان و پروستات را بالا ببرد. قرارگیری در معرض نور هنگام کار در شیفتهای شبانه برای سالیان طولانی ممکن است سطح ملاتونین بدن را کاهش دهد، امری که میتواند زمینه ساز بروز سرطان شود.
تحقیقی نشان داد خواب کمتر از ۶ ساعت میتواند ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ را ۵۰ درصد افزایش دهد.
منبع: روزیاتو