کاهش ارتفاع در بازار ارز و سکه
فعالان، درخصوص کاهش قیمت دلار نیز 3 تحلیل متفاوت عنوان کردند؛ اما تحلیلهای مختلف تنها تفاوت در بازار ارز نبود. روز پنج شنبه، تفاوت در رفتار نیز مشاهده شد. درحالیکه در بازار آزاد 5 تومان از ارزش دلار کاسته شد و قیمت به 3 هزار و 530 تومان رسید، نرخ رسمی کمی بیش از 3 تومان افزایش را تجربه کرد تا علاوه بر ماهیت تحلیل، تفاوت در ماهیت رفتار بین دو نرخ موجود در بازار نیز مشاهده شود. برخی فعالان، انتشار برخی اخبار از برداشته شدن تحریمها توسط اتحادیه اروپا و تمرکز معاملهگران برجو روانی پیرامون آن را یکی از عواملی دانستند که زمینه ساز افت قیمت شد. برخلاف این دسته، گروه دیگری تحلیل متفاوتی داشتند و معتقد بودند که علت افت دلار مسائل روانی نبوده است و کاهش بهای آن ناشی از عرضه بیشتر ارز بوده است. گروه سومی نیز در بازار حضور داشتند که بیشتر به رفتار بازارساز اشاره کردند. این دسته معتقدند بازارساز روز پنجشنبه به جای آنکه سیاست تزریقی داشته و تهیهکننده ارز مورد نیاز تقاضاکننده باشد، نقش کارگردان بازار ارز را داشته است. در این شرایط، بازارساز تزریق ارز را به میزان کمتری انجام داد. با این حال، قیمت را بهصورت تدریجی پایین آورد و از این روش، قیمت بازار نیز تحت تاثیر قرار گرفت. میتوان گفت که بازارساز روز پنجشنبه تا حدی در بازار قیمتسازی کرد. تنها عاملی که به گفته فعالان میتواند روند دلار را در روز شنبه تغییر دهد، نرخ حواله درهم است که در هفته گذشته متناسب با دلار پایین نیامد. در ششمین روز هفته، سیاستگذار رسمی، در مرکز مبادلات ارزی نیز نرخ رسمی دلار را افزایش داد. روز پنج شنبه، دلار مبادلهای با 32 ریال افزایش به قیمت 3 هزار و 99 تومان رسید تا تنها یک گام با مرز 3 هزارو 100 تومان فاصله داشته باشد. این بیشترین میزان رشد روزانه نرخ رسمی از 20 تیرماه بود.
تغییر مسیر دلار
شاخص ارزی که 2 هفته پیش رشد نزدیک به یک درصد را تجربه کرده و تا قیمت 3 هزار و 543 تومان بالا رفته بود، هفته گذشته در مسیر کاهشی قرار گرفت.روند نزولی دلار از همان روز یکشنبه (اولین روز کاری بازار) آغاز شد. یکشنبه، دلار با 3 تومان کاهش به قیمت 3هزار و 540 تومان رسید. پس از این افت، روز دوشنبه این ارز 5 تومان دیگر از ارزش خود را از دست داد و تا قیمت 3 هزار و 535 تومان پایین آمد. پس از 2 روز افت قیمت، روز سهشنبه، دلار به مسیر افزایشی بازگشت و با 10 تومان رشد به قیمت 3 هزار و 545 تومان رسید. این بالاترین نرخ فروش این ارز در سال 95 بود. فعالان بازار، بالا رفتن نرخ حواله درهم، مقاومت در محدوده 3 هزار و 530 تومان، فقدان افت ارز با وجود بالا رفتن اونس جهانی و افزایش ارزش دلار در ترکیه را 4 عاملی دانستند که زمینه ساز رشد قیمت شدند. پس ازاین رشد، انتظارات افزایشی در بازار بالا رفت تا کاهش روز چهارشنبه برای برخی معاملهگران ارزی غیرمنتظره باشد. در پنجمین روز هفته، دلار 10 تومان از افزایش روز سهشنبه عقبنشینی کرد و به قیمت 3 هزار و 535 تومان بازگشت. افزایش حجم ارز موجود در بازار، فروش ارز توسط سکهبازان و برخورد قیمت به سقف، سه عاملی بودند که بهای شاخص ارزی را تحت فشار قرار دادند. کاهش قیمت دلار در روز پنج شنبه دنبال شد. در این روز، شاخص ارزی 5 تومان افت قیمت را تجربه کرد تا با قیمت 3 هزار و 530 تومان به کار خود در هفته گذشته پایان بدهد. ثبت این قیمت موجب شد که بازدهی هفتگی دلار به منفی 4 دهم درصد برسد. این در حالی بود که در هفته پیش از آن شاخص ارزی رشدیک درصدی را تجربه کرده بود. روز پنج شنبه، قیمت دلار در حالی روی نقطه 3 هزار و 530 تومان آرام گرفت که در بازار غیررسمی، قیمتهای پایینتری نیز برای این ارز ثبت شد. در مقطعی از روز پنجشنبه، دلار در میان معاملهگران غیررسمی با قیمت 3 هزار و 518 تومان نیز معامله شد.
رکوردزنی نرخ رسمی
نرخ رسمی که از تاریخ 5 مرداد نوسان چندانی را تجربه نکرده بود، در آخرین روز هفته گذشته یک رکورد افزایشی را ثبت کرد. روز پنج شنبه، دلار مبادلهای 32 ریال افزایش قیمت را تجربه کرد تا به قیمت 3 هزار و 99 تومان برسد. این بیشترین میزان افزایش از تاریخ 19 تیر بود. شماری از صاحبنظران، تقویت ارزش دلار در بازارهای جهانی را عامل اصلی رشد این ارز در مرکز مبادلات دانستند. به گفته این دسته، بازارساز بهطور معمول بهگونهای قیمت دلار مبادلهای را تنظیم میکند که هماهنگ با بازارهای جهانی باشد. این انتظار وجود دارد که روز شنبه نرخ رسمی پوند نیز در بازار داخلی با کاهش قیمت مواجه شود؛ چراکه ارز اروپایی در انتهای هفته گذشته در بازارهای جهانی در برابر دلار به میزان زیادی تضعیف شد.
پایان تلخ سکه
سکه تمام بهار آزادی که تا اواخر هفته گذشته عمدتا در مسیر افزایشی قرار داشت، روز پنج شنبه تغییر مسیر داد و در جاده کاهشی قرار گرفت. در آخرین روز هفته گذشته، سکه 11 هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت یک میلیون و 117 هزار تومان رسید. با وجود این افت، روند افزایشی هفتگی سکه متوقف نشد. سکه که 2 هفته پیش 3/ 2 درصد افزایش قیمت را تجربه کرده بود، هفته گذشته تنها 5 دهم درصد رشد قیمت را ثبت کرد. این در حالی بود که تا روز چهارشنبه، سکه نزدیک به 2 درصد افزایش قیمت داشت و تنها افت روز پنج شنبه بود که میزان رشد هفتگی آن را پایین آورد. افت قیمت دلار و نزول بهای اونس در بازارهای جهانی تا میانه کانال هزار و 300 دلار در روز پنج شنبه دو عاملی بودند که زمینه ساز کاهش قیمت سکه شدند.
این افت در حالی ثبت شد که سکه از یکشنبه گذشته در مسیر افزایشی قرار گرفته بود. در دومین روز هفته گذشته، سکه تمام بهار آزادی با 6 هزار تومان رشد به قیمت یک میلیون و 117 هزار تومان رسید. دوشنبه روزی بود که قیمت سکه کمی تعدیل شد و تا قیمت یک میلیون و 114 هزار تومان پایین آمد. با این حال، روز سهشنبه سکه با شدت بیشتری به مسیر افزایشی بازگشت و با 12 هزار تومان رشد به قیمت یک میلیون و 126 هزار تومان رسید. در ادامه این روند افزایشی، 2 هزار تومان دیگر روز چهارشنبه به ارزش سکه اضافه شد تا فلز گرانبهای داخلی به قیمت یک میلیون و 128 هزار تومان برسد.